Deniz balığında son demler

Denizlerde balık avı yasağının başlamasına sayılı günler kalırken, son deniz balıkları tezgâhlardaki yerini aldı

09 Mart 2017 - 09:40

Balıkların üreme döneminin başlaması nedeniyle denizlerde balık avı yasağı 15 Nisan’da başlıyor, 1 Eylül’e kadar devam ediyor. Denizlerde balık avı yasağının başlamasına yaklaşık bir ay kalırken balığın nabzının attığı Kadıköy Tarihi Çarşı’da, tezgâhları deniz balıklarının son örnekleri süslüyor.

Balıkseverler de sezonun kapanmasına az bir süre kala tezgâhlara akın ediyor. Ancak balıkçı esnafı sezon başındaki satışların olmadığını belirtirken, deniz balıklarındaki çeşidin azalmasıyla fiyatların yükseldiğini, bu nedenle de müşterinin sezon başına göre azaldığını belirtiyor.

Kadıköy Tarihi Çarşı balıkçı esnaflarından İrfan Şahin, “Balıkların yumurtlama dönemi başlayacak. Bu nedenle Nisan ayının 15’i itibariyle de denizlerde balık avı yasağı başlayacak. Bir sonraki sezonun balıkları oluşup, çoğalması için yumurtlama döneminde balık avı yasağı uygulanır” dedi.

Şu anda balık çeşidinin bulunduğunu belirten Şahin, av yasağının başlamasıyla çeşidin azalacağını, bunun da fiyatlara yansıyacağını ifade etti.

Hamsi şu günlerde tezgâhların favorisi. Olta balıkları sarıkanat, istavrit tezgâhlarda yoğunlukta. Denizlerde avlanmanın yasaklanmasıyla çiftlik balıkları pazara çıkacak. Çiftlik balıklarından yerli somon, levrek, ithal uskumru, Norveç somonu tezgâhlara geldi bile.

TARİHİ ÇARŞIDA BALIK FİYATLARI ŞÖYLE:

Karadeniz Mezgit: 13 TL.

İstavrit: 15 TL.

Palamut: 15 TL.

Hamsi: 20 TL.

Somon: 20 TL.

Mezgit: 20-50 TL.

Çinekop: 25-35 TL.

Tekir: 25 TL.

Levrek: 28 TL.

Çupra: 28 TL.

Sarıkanat: 60 TL.

Barbun: 70 TL.


ARŞİV