Denizdeki can güvenliğiniz onlara emanet!

‘Kıyıdan ufka emniyet’ sloganı ile kurulan DAK/SAR, denizde başı derde girenlere ücretsiz olarak yardım elini uzatıyor.

17 Ağustos 2012 - 10:30


Gökçe UYGUN
 
1993’te Deniz Harp Okulu Mezunları Derneği adı altında kurulan ancak daha sonra sivil üyelerin de katılım olması üzerine Denizciler Dayanışma Derneği adını alan DDD’nin bir birimi olan Denizde Arama Kurtarma (DAK/SAR), acil yardım ve can kurtarma hizmeti veren, personeli eğitimli gönüllülerden oluşan bir sivil toplum örgütü…
DDD Başkan Yardımcısı Murat Kaya ile derneği ve DAK/SAR’ı, Kalamış’taki Varol Atalay İstasyonu’nda konuştuk. DDD’nin denizleri amatöre ve sportif kullananlara denizde bir güvenlik şemsiyesi kurmak, denizde nasıl eğlenileceği, spor yapılacağı, seyir edileceğini denizlik kurallarına uygun şekilde öğretmek ve denizcilere dayanışma amaçlarıyla faaliyet gösterdiğini söyleyen Kaya, DDD’nin ana unsuru olan DAK/SAR’ın yurtdışı örneklerin küçük bir modeli olduğunu belirtiyor. Kaya, “DDD’nin kurucusu emekli amiral Varol Atalay, bu modeli İngiltere’den Türkiye’ye getirmiş. DAK/SAR, denizi amatör kullananlar ile küçük balıkçı teknelerine, yolcu motorlarına yani denizde seyreden ve kaza ,yangın, hastalık, arıza gibi nedenlerle başı derde giren herkese yardım ediyor. Marinalardan denize açılan gezi tekneleri, balıkçı tekneleri, şişme botlar, sandal kiralayanlar, yelkenliler, hatta yüzerek çok açığa gidip de dönemeyenler… Kurtarma operasyonlarımızın yüzde 99’unu bunlar oluşturuyor. Nadiren de olsa büyük gemilerden yaralı hasta alma ya da diğer kurtarma ekiplerine destek amacıyla deniz çıktığımız da oluyor” diyor. 2001 yılından beri hizmette olan DAK/SAR’ın önce İstanbul Yelken Kulübü bünyesinde eğitimler verdiğini anlatan Kaya, daha sonra şu an Kalamış’ta bulunduğu yeri Kadıköy Belediyesi’nden kiralayarak, bağışlarla buraya bir prefabrik yapı kurduklarını dile getiriyor. Kaya, ilk gönüllülerin daha çok Kadıköy çevresinden 150 kişili bir grup olduğunu, o zamandan bugüne yaklaşık 700 kişiye eğitim verdiklerini belirterek, şu an 200 aktif gönüllünün olduğunu anlatan Kaya, şöyle devam ediyor: “ Gönüllü adayları ilk görüşmeden sonra 10 günlük bir teorik eğitim ve arkasından pratik deniz eğitimlerine tabi tutuluyorlar. Profesyonel denizciler ve denizcilik eğitmenleri tarafından ücretsiz olarak verilen bu derslerde, gönüllü adayları denizde yön bulma, seyir etme, ilk yardım, denizde canlı kalabilme, kazazede kurtarma gibi konuları öğreniyorlar. Bu eğitimlerimiz ücretsiz ve herkese açık. Yapılan sınavı geçerlerse stajyer kurtarma personeli olarak nöbetlere geliyorlar. Görevi bu nöbette öğreniyorlar. Nöbetler Kalamış’taki istasyonda 12’ şer saatlik vardiyalar şeklinde 24 saat kesintisiz tutuluyor.”
 
‘DENİZİ SEVEN GÖNÜLLÜLERE İHTİYAÇ VAR!’
 
DDD Başkan Yardımcısı Murat Kaya, Kalamış marina merkezli 12 deniz mili yarıçaplı daire içindeki deniz sahasında görev yapan DAK/SAR’ın, daha fazla hayat kurtarabilmek için daha fazla gönüllüye ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Burada görev yapmak özel bir duygu… Düşünün ki çok ağır bir lodosta, kimse denize çıkmaya cesaret edemezken, biz büyük bir heyecan ve yardım duygusuyla, başıma kötü bir şey gelir diye düşünmeden botlarımıza binip denize açılıyoruz, hayat kurtarmaya… Sudan kurtardığımız birinin size yarı baygın gözlerle ama minnettarlık içine bakması her şeye değiyor… Evham ile tedbir farklı şeyler tabi. Korkmuyoruz ama önemlimizi alıyoruz. Buraya denizcilik hakkında hiç bir şey bilmeyen de geliyor. Denizi sevsin, can kurtarmaya niyetli olsun yeter. Atik ve dayanıklı olmakta da fayda var. Eksi 3 derecede de, yağmurda da, fırtınada da, güneş altında da göreve çıkıyoruz. Fiziken yeterli kadın ve erkek gönüllüleri bekliyoruz…” çağrısını yapıyor.
 
DAK/SAR’A BAĞIŞ GEREK
 
DAKSAR’ın bugüne değin 1800’e yakın olaya gittiği bilgisini veren Murat Kaya, “Bunları hepsi de o an için acil ve vahim olaylar değildi ama eğer müdahale etmeseydik daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilirdi. Örneğin yakıtsız olarak denize açılan bir tekneyi biz kurtarmasak, sürüklenebilir, su alabilir… 450 olay ise direkt cana yönelik olaylardı, batan tekne, karaya oturma yada çarpışma tehlikesi olan tekneler, iste kaybolan sandallar, jetski ile kaza yapanlar, yelkenliden düşenler… 500’ü aşkın kişinin hayatını kurtarmışızdır” ifadelerini kullanıyor. DAK/SAR’ın,  İngiliz Deniz Kurtarma Teşkilatı’ndan temin edilen 2 adet özel yapım kurtarma botu, 1 yerli yapı kurtarma botu ve 1 de palamar teknesi olduğunu ancak sürekli yardıma hazır olmak için bu malzemelerin de her zaman çalışır durumda olması gerektiğine işaret eden Kaya, bağışlar konusunda şöyle konuşuyor: “Sürekli gönüllü eğitilmesine rağmen muhtelif nedenlerle gönüllüler bir süre sonra uzaklaşabiliyorlar veya nöbetlere düzenli gelemiyorlar. Bu da yeni kurslar açma zorunluluğunu doğuruyor. Ayrıca ana ilkemiz olan ‘kıyıdan ufka emniyet’ prensibi doğrultusunda ülkemizin başka kıyılarında , liman şehirlerinde, turistik bölgelerinde, Karadeniz gibi balıkçılığın çok ve tehlikeli olduğu bölgelerde de yeni istasyonlar açmak amacındayız. Tüm bunlar yerel yönetimlerin, diğer STK’ların, resmi veya özel kuruluş ve şirketlerin ve en önemlisi  denizde can kurtarmanın önemi hakkında bilgilendirilmiş vatandaşların katkıları ile gerçekleşebilir.Bazen yardımseverler motor bakımlarımızı üstleniyor. Kartal Belediyesi benzin desteğinde bulunuyor. Kadıköy Belediyesi benzin yardımı yapacak ki bu bizim için çok önemli bir destek. Çünkü bazen benzinsizlikten eğitime çıkamıyoruz. Deniz Ticaret Odası ciddi yarım yapıyor. Bunlar dışındaki tüm duyarlı kişi ve kurum/kuruluşlardan destek bekliyoruz.”
 
DAKSAR NASIL GÖREV YAPIYOR?
 
Denizde başı dertte olanlar telefon, telsiz veya şahıs ihbarları ile  DAK/SAR’a  ulaştığında gereken bilgi yardım isteyenden alınıyor. İhbar doğrulandıktan sonra, yaklaşık mevki ve olayın niteliği belirleniyor. DAK/SAR onay alınarak, olaya en uygun deniz taşıtı ile yardıma gidiliyor. Belirlenen sahada süratli botlarla en geç 20 dakika iİçinde müdahale ediliyor. önce can kaybına yönelik kurtarma yapılıyor. On olarak da imkan varsa teknelerinde hasarsız bağlama limanlarına dönmeleri sağlanıyor.
  
Destek olmak için…
 
-Ekibin giysileri, internet sitesine, binalarına ve botlara reklam/ilan alınabilir.
-Düzenlenecek kermes, yemek, gibi sosyal etkinliklere katkıda bulunulabilir.
-Yurt dışından veya yurt içinden  satın alınacak hizmet veya mal bedelleri ödenebilir.
-Dernek iktisadi işletmesine düzenli bir gelir sağlayacak şekilde ticari bir katkı verilebilir.
-Kurumlar ve şirketler, gönüllü personel ihtiyacı için personeline duyuruda bulunabilir
-Yeni istasyon açmak için arsa veya prefabrik yapılar tahsis edilebilir. 
 
 
 


ARŞİV