Denizler sergisi Ankara'daydı

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde geçen yıl açılan ve büyük ilgi gören ‘Bir avuçtular Deniz oldular’ sergisi, Kasım’da Ankara’da açıldı. Sergi şimdi de İzmir yolcusu…

05 Aralık 2013 - 11:49

İlk olarak geçtiğimiz mayıs ayında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan 68 kuşağının öyküsünün belge ve fotoğraflarla anlatıldığı “Bir avuçtular Deniz oldular” sergisi başkentte de yoğun ilgi gördü. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 28 Kasım gününe dek açık kalan sergideki yakın tarihe dair izler, fotoğraflar, hatıralar İstanbullular gibi Ankaralıları da derinden etkiledi.
“Bir Avuçtular Deniz Oldular” sergisinde Deniz, Hüseyin ve Yusuf’un idamlarından sonra ailelerine teslim edilen özel eşyaları sergileniyor. 68’lerin ve tüm devrim şehitlerinin anısına düzenlenen sergide, o döneme ait miting ve eylem fotoğraflarını içeren 200 fotoğraf, Denizlerin yakalanma, mahkeme ve idam süreçlerini anlatan haberlerin yer aldığı dönemin gazete kupürleriyle 28 adet afiş de yer alıyor.
 
SİNAN CEMGİL’İN EŞYALARI İLK KEZ SERGİLENDİ
Kadıköy’deki sergiden farklı olarak Çankaya’da açılan sergiye eklemeler de yapıldı. Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in idama giderken ayaklarındaki prangalar ve ellerindeki kelepçeler ilk kez bu sergiyle ortaya çıktı. Bir işkence aleti olarak hafızalarımıza kazınan elektrikli manyeto da eklenen eşyalar arasında.
Ankara’daki “Bir avuçtular Deniz oldular” sergisinin en dikkat çekici yanı ise Sinan Cemgil’in eşyalarının ilk kez sergileniyor oluşuydu. Sinan’ın hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğrafları, ODTÜ ve İtalyan Lisesi’nden karneleri, ailesine yazdığı mektuplar da bu sergide yer aldı.
Kadıköy Belediyesi tarafından hazırlanan ve her yıl geliştirilen “Bir avuçtular Deniz oldular” sergisinin bundan sonraki durağı İzmir olacak.
Etiketler; deniz gezmiş

ARŞİV