Denizlere Çıkar Sokaklar

Rıdvan Akar, Hülya Demir ve Hakan Koçak tarafından hazırlanan "Türkiye’nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar", 68 kuşağının mücadelesini anlatıyor

03 Mayıs 2024 - 09:35

“Gencecik yüzlerinde ülkeleri ve dünya için kaygı, umut ve kavga izleri vardı. “İkinci Kurtuluş Savaşı” diye başlattıkları sorumluluk, daha sonra özgürlük ve eşitlik vadeden bir devrim iradesi ve inancı ile süregelmişti. Bu uğurda ölmeyi, idam edilmeyi, işkencede katledilmeyi, sürgünü, işsizliği ve cezaevlerini göze almış bir diğerkam kuşağın öncüleri ve sonraki kuşakların kahramanlarıydı.”*

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişlerinin 50. yıldönümünde İBB Kültür A.Ş. etiketiyle çıkan Türkiye’nin 68’i: Denizlere Çıkan Sokaklar hem üç fidanın hayatını ve mücadelesi hem de 68 kuşağını anlatıyor. Rıdvan Akar, Hülya Demir ve Hakan Koçak tarafından hazırlanan 784 sayfalık kitap, 68 dönemini dünyadan Türkiye’ye yansımalarından anılara, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamından, siyasi cinayetlere, Kanlı Pazar’dan 15-16 Haziran’a,  ekonomik koşullardan akademik mücadeleye pek çok başlık altında ele alarak anlatıyor. 1968 Türkiye’sinin eylemleri, tartışmaları, sanatı, mizahı, mücadeleci kadınları, basını gibi geniş bir perspektifle ele alınan kitap dönemin gençlik liderleri, tarihçiler ve araştırmacıların katkı verdiği bir yapıt olması yanıyla bir ilk.

Rıdvan Akar, kitabın önsözünde “Tabii ki döneme ilişkin çok sayıda kıymetli kitap ve makale yayımlandı ama umut ve temenni ediyoruz ki geniş içerik ve yazarlarımızın teveccühü, katkısı ve imzalarıyla artık “68 Kuşağı” üzerine sözü olan bir kitaba sahibiz” sözleriyle anlatıyor.

Kitaba yazılarıyla katkı veren isimler şöyle: Rıdvan Akar, Tül Akbal, İsmet Akça, Nazım Alpman, Gökhan Atılgan, Şükrü Aslan, Erdoğan Aydın, Zafer Aydın, Oya Baydar, Nihat Behram, Derya Bengi, İnci Beşpınar, Mehdi Beşpınar, Tanıl Bora, Faik Bulut, Tuncay Çelen, Aydın Çubukçu, Metin Çulhaoğlu, İlkay Demir, Mustafa Eren, Çimen Günay Erkol, Bora Gürdaş, Uluç Gürkan, Orhan Kahyaoğlu, Yıldırım Koç, Doğan Özgüden, Faruk Pekin, Vecdi Sayar, Feryal Saygılıgil, Mustafa Sönmez, Ergin Yıldızoğlu.

İBB Kültür Kitaplığı, Cengiz Özkarabekir Arşivi, Ant Dergisi, TÜSTAV Arşivi gibi görsel arşivlerin kullanıldığı kitapta döneme dair fotoğraf, afiş, gazete sayfalarının görsellerin kullanıldığı kitabın sayfa tasarımlarını Faruk Güney yaptı.

*Kitabın önsözünden


ARŞİV