Depremlerin hemen ardından arama kurtarma ekibi ile olay yerine giden, yardım malzemelerini bölgeye ulaştıran, gezici aşevleri sıcak yemek ikramında bulunan, çadır kuran Kadıköy Belediyesi, depremzedeler için bir adım daha attı. Belediye, depremden önce tarladan ürünlerini toplayan çiftçiler ile kadın kooperatiflerinin ürünlerini Kadıköy'e getirdi; satılması için 18 Mart Cumartesi günü belediye bahçesinde “Deprem Dayanışma Pazarı” kurdu.
YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ
Tezgahlarda Hatay'dan portakalın, mandalinanın, limonun, Malatya'dan kuru kayısının, Hatay Vakıfköy Kadın Kooperatifi ile Defne Kadın Kooperatifi'nden reçel çeşitlerinin, balın ve siyah zeytinin yer aldığı pazara, Kadıköylülerin ilgisi yoğundu. Kadıköy Belediyesi çalışanlarının tezgahlarda çalıştığı pazarda, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da tezgahın arkasına geçti, vatandaşlara ürün sattı.
“HER KURUŞ ÇİFTÇİYE GİDECEK”
Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, “Bugün burada yaptığımız çok kıymetli bir iş. Oradaki çiftçinin emeğine ve geleceğine sahip çıkıyoruz. Çiftçinin ürününü buradaki tüketiciye ulaştırma amacındayız. Buradan elde edilen her kuruş, bölgedeki çiftçiye aktarılacak” dedi.
Deprem bölgesindeki köylere gittiklerinde çiftçilerin ürünlerinin ellerinde kaldığını gördüklerini belirten Odabaşı, “Ağacından limonunu, mandalinasını, portakalını toplayamamıştı.Samandağ'da bir depo kurduk. Kurduğumuz depo bir mandalina deposuydu. Mandalinaların hepsi enkazın altında kalmıştı. Satılmadığı takdirde oradaki çiftçinin hayatını idame ettirmesi mümkün değil. Ayrıca ağaçta kalırsa önümüzdeki sene verim düşüklüğü olacak. Çiftçi hem bu seneyi hem de gelecek seneyi kaybedecek. Aynı şekilde Malatya’da kuru kayısı aldığımız çiftçimiz enkaz altından çıktı. Bir ihtiyaç olduğunu gördük. Oradaki ürünleri buraya getirdik. Kadıköy Belediyesi bahçesinde kurmuş olduğumuz ‘Dayanışma Pazarı’nda satmaya başladık.” dedi.
Başkan Odabaşı, “Mandalina, portakal, limon, kuru kayısı ve asıl önemlisi iki tane kadın kooperatifinden ürün aldık. Bunlar depolarında, enkazdan çıkarabildikleri ürünler. Onların ürettiği reçeller, zeytin, salça gibi ürünlerimiz de var. Bunları bir daha üretebilme şansları yok. Çünkü her yer enkaz. Kooperatifler ürünlerini Caddebostan Kültür Merkezi ve Feneryolu’ndaki Atıksız Yaşam Dükkanı'ndan da satın alabilirler.” dedi.
Acıbadem Mahallesi'nde oturan, pazara gelerek alışveriş yapan Haydar Delibaş, “Depremzedelerin yanına gidemedim. Onlara yardımcı olmak istiyorum. Buradan elimden ne gelirse yapmaya çalışıyorum. Herkes destek olursa çok iyi olur.” dedi.
“DAYANIŞMA İÇİN GELDİM”
Kozyatağı Mahallesi'nde oturan Zerrin Eremkara da “Çok üzgünüm. Dayanışma için geldim. Mandalina, portakal ve siyah zeytin aldım. Elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum. Atıksız Yaşam Pazarı'ndan da almaya devam etmek istiyorum.” derken Suadiye'de oturan Öznur Topuz ise şunları söyledi: “Ürünlerin buraya getirilmesi çok iyi oldu. Umarın pazar devam eder. Belediyemiz oradan alır, biz de pazardan alarak destek olmaya devam edebiliriz.”