Dersimiz: Avrupa Birliği

AB Bilgi Merkezi - Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliğiyle Kadıköy eğitimcilere AB anlatıldı. Seminerlere öğretmenlerin ilgisi büyüktü.

24 Nisan 2014 - 08:47
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak öğretmenlere “Avrupa Birliği ve İnsan Hakları” seminerinin ikincisini düzenledi.
Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü’nün, AB Bilgi Merkezi desteğiyle geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiği program çerçevesinde bu yıl da İstanbul Anadolu yakasında dört ilçede öğretmenlere yönelik düzenlediği “AB ve İnsan Hakları” seminerler dizisinin ilki Kadıköy’de yapıldı. Toplantının açılış konuşmalarını yapan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, AB ile çalışmalara büyük önem verdiklerini ifade ederek, bu bağlamda şimdiye kadar ilçedeki okullarda çeşitli AB üyesi ülkelerle işbirliği yapılarak gerçekleştirilen eğitim projelerinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Bu projeler kapsamında üniversitelerle işbirliği yapıldığını söyleyen Ayar, Marmara Üniversitesi’nin çeşitli birimleriyle ve özellikle AB Enstitüsü ile birlikte güzel projelere imza attıklarını sözlerine ekledi. AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan ise insan hakları kavramının topluma öğretilmesi ve daha önemlisi benimsetilmesi, yani yaşam biçimine dönüştürülmesi amacıyla anaokulundan başlamak üzere eğitimin bir parçası olarak ele alınmasının gerektiğini vurguladı. AB üyeliği sürecinde salt müzakere ederek değil, aynı zamanda “insan hakları” gibi Avrupa değerlerini de benimsemiş bir ülke algısı oluşturmak suretiyle mesafe kat edebileceğimizi söyleyen Dartan, AB üyesi ve aday ülkelerinde “insan hakları”na gösterilen saygının bu ülkelerdeki demokrasinin gelişmişlik ölçütü olarak kabul edildiğinin unutulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. 
Türkiye’nin AB üyelik sürecinde en önemli evrensel kriterlerden biri olan “insan hakları” kavramının gelişim süreci üzerine, insanlarımıza erken yaşlardan itibaren benimsetilmesi amacıyla okullardan başlatılmak üzere Kadıköy’de ilköğretimden liseye kadar görev alan 50 öğretmene bilgi verildi. Enstitü öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Emirhan Göral’ın, “Avrupa Birliği Oluşumu ve Gelişimi”; Prof. Dr. Muzaffer Dartan’ın, “Türkiye-AB İlişkilerinde Güncel Durum”; M.Ü. Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun “İnsan Hakları Kavramının Teori ve Pratiği” konulu konferansları ilgiyle izlendi.

ARŞİV