Dijital güvenliğe dikkat!

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği tarafından her ay başka bir konuyla İDEA Kadıköy’de gerçekleşen “Dijital Güvenlik Buluşmaları”, alanında uzman katılımcılarla devam ediyor

30 Ağustos 2018 - 14:51

Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan problemlerden biri de kişisel bilgi güvenliği… Özellikle dünyada milyarlarca kişinin üyesi olduğu Facebook’un, kullanıcı verilerini seçim zamanlarında anket şirketleriyle paylaştığı ortaya çıkmasının ardından daha yüksek sesle konuşulmaya başlanan bu probleme karşı alınabilecek önlemler Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği tarafından düzenlenen “Dijital Güvenlik Buluşmaları”nda konuşuluyor. İDEA Kadıköy’de gerçekleşen etkinliklerde alanında uzman konuşmacılar, internet kullanıcılarına kişisel verilerini nasıl koruyabileceklerini anlatıyor.

Şu ana kadar üç buluşma gerçekleşti. Bu buluşmaların ilkinde dijital güvenlikle ilgili temel kavramlar ile ilgili bilgi verilirken, ikinci buluşmada katılımcılara internette kısıtlama olmaksızın özgür ve güvenli gezinti imkânı veren “VPN” anlatılarak herkesin kendi “VPN”ini kendi yapması sağlandı. Üçüncü buluşmada ise  yazılım ürününü oluşturan kodların herkes tarafından okunabileceğini, görülebileceğini, yazılımın tüm elemanları ile nasıl bir işleyişe sahip olduğunun incelenebilen ve ayrıca geliştirilmeye açık, “Açık Kaynak Kod” kullanılan “Özgür Yazılım”lar üzerine konuşuldu.

“ONLAR BİZİ DEĞİL, BİZ ONLARI KULLANALIM”

Dijital Güvenlik buluşmalarıyla ilgili gazetemize konuşan Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şafak Sarı “Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği olarak çalışmalarımıza başladığımızda derneğimizin çalışma alanlarından biri de son kullanıcılara yönelik dijital güvenlik meselesiydi. Günümüzde internet kullanımı ve medyayı tüketme süreçlerinde artık birçok yeni iletişim aracı kullanıyoruz. Bu teknolojileri kullanırken, bu araçların arka planda neler yaptığı hakkında bir bilgimiz yok. Akıllı telefonlar ve sayesinde gündelik hayatımızdaki birçok faaliyetimizi kontrollü ve daha konforlu yapmaya bilgisayarla başladık. Bu konforu sağlayan şirketlerin tek amacı bize hizmet üretmek değil. Birçok şirket, kurum veya gayri resmi oluşum, bizim bu yazılımları ve iletişim araçlarımızı kötü amaçlarla kullanıyor. Facebook olayı ile birlikte artık kamuoyunda da herkesin bildiği üzere birçok şirketin kişisel verilerimizi bize anlattıklarının dışında kullandığını biliyoruz.” dedi.

Sarı bu buluşmalarla ilgili amaçlarını “Biz de bu tip büyük şirketlerin veya kullandığımız yazılımların ne olduğunu ne amaçla kullanılabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Yazılımların bizi kullanmamasını değil, bizim yazılımları kullanmamıza yönelik alternatifler üretiyoruz.” cümlesiyle açıkladı.

Eylül ayında gerçekleşecek buluşmanın tarihi henüz belli değil ancak güncel duyuruları ve etkinlik detaylarını “facebook.com/tbidorgtr” adresinden öğrenebilirsiniz


ARŞİV