Dünya kültür mirasları konuşuldu

Kozyatağı'ndaki konferansta, UNESCO Dünya Kültür Mirası konusu ve Kadıköy’de kurulan “Dünya Mirası Gezginleri Derneği” anlatıldı.

29 Mart 2012 - 11:59
 
Caddebostan Sahil Lions Kulübü, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 20 Mart'ta ''Dünya Kültür Mirasları ve Türkiye'' konulu bir konferans düzenledi. Konferansa, Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkan Yardımcısı Serdar Ahıskalı, Lale Manço Ahıskalı ve Nevin Salman konuşmacı olarak katıldılar. Serdar Ahıskalı, Barkovizyon eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda, 1959'da
Mısır'ın, Nil nehri üzerinde Aswan Barajı dolunca su altında kalacak Abu Simbel ve Phila mabetlerinin kurtarılması için UNESCO’dan yardım istemesi ile, dünyadaki bazı yerlerin ''Dünay Mirası'' olduğu ve buna sahip çıkmanın öneminin ortaya çıktığını anımsattı.
Ahıskalı, UNESCO'nun 1978'den beri yaptığı yıllık toplantılarda 725 yeri 'Dünya Kültür Mirası', 183 yeri doğal dünya mirası ve 28 yeri de hem Kültürel ve hem de Doğal Dünya Mirası ilan ettiğini belirterek, üye 187 ülkenin 151’ indeki 936 yer tüm dünya halklarına ait miras kabul edildiğini söyledi. Dünya Mirası ilan edilen yerlerin, dünyanın 1 numaralı bacasız sanayi kolu olan turizmin en çok yöneldiği ilgi odakları haline geldiğine işaret eden Serdar Ahıskalı, ''Dünya devletleri kendi ülkelerindeki tarihi ve doğal değerleri UNESCO listesine sokabilmek için çok büyük gayret sarf ederken, turistler bir ülkeye gittiklerinde önce Dünya Mirası ilan edilen yerleri gezerek hem kendi kültürlerine hem de o yerlerin ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Ülkemizde 10 yer bu listede yer alıyor. Dünya Mirasları bilinç ve sayısı konusunda ülkemizin bir yerlere gelmesini amaç edinen derneğimizin sizin katkılarınıza ihtiyacı var. Bizimle beraber bu hizmete baş koymak isteyen dostlarımıza derneğimiz açıktır. Ayrıca üyelerimizle hem Türkiye’deki üye ve aday yerleri tanıyıp hem de yurt dışında dünya miraslarını kapsayan gezilerde birlikte keyif almayı ihmal etmeyeceğiz” dedi.
Ln. Nesibe Müsevitoğlu'nun sunduğu konferansın sonunda konuşmacılara teşekkür belgeleri Lions Kulüp Başkanı Ln. Erdoğan Haliloğlu tarafından takdim edilirken, dernek tarafından hazırlanan “Unesco Dünya Mirasları ve Türkiye” isimli bilgi kitabı konuklara dağıtıldı.

ARŞİV