Günümüzde dünya nüfusunun yarıdan fazlası kentlerde yaşıyor ve her geçen gün bu eğilim daha da hızlanıyor. Kent nüfusunun giderek yaşlanmasıyla beraber dünyanın çeşitli kentlerinde yaşlı dostu politikalar benimseniyor. Kadıköy Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Kaynak Geliştirme Birimi yaşlı dostu kent uygulamalarını inceledi. İspanya, Kanada ve Britanya’da da konuyla ilgili uygulamaları inceleyen Dış İlişkiler ve Kaynak Geliştirme Birimi’nin çalışmalarını Gazete Kadıköy için özetledik.
Bana İyi Davran
“Bana İyi Davran”, Igualada şehri (İspanya) tarafından yaşa bağlı bedensel, fiziksel, cinsel ve ekonomik istismarı önlemek amacıyla geliştirilmiş bir strateji.
“Bana İyi Davran” iki ana araç kullanılarak uygulanıyor: Birincisi, yerel marketler gibi stratejik noktalara bilgilendirici posterler yerleştiriliyor. Bu posterlerde Igualada’da yaşayan sakinler yer alıyor ve her gün iyi davranış örneklerinden görüntüler sunuluyor. Fotoğraflar, içinde yer alan yazı ile okuyucuları düşünmeye davet ediyor.
İkinci araç ise istismar olaylarını anlatan bir kısa hikaye kitabı. Hikayeler, aynı zamanda kitapların ana karakterleri olan yaş almış insanlar tarafından anlatılıyor. Hikayeler, okullarda yaş almış insanlarla öğrencileri yakınlaştırarak kalıpları yıkmak ve yaş almış insanlar hakkında farklı gerçekleri öğretmek üzere okullarda kullanılabiliyor.
Proje, Igualada Belediyesi Meclisi tarafından destekleniyor. Bu kapsamda, Anoia İl Genel Meclisi yaş almış insanlara kötü davranışları ihbar etme gerekliliğini ilk kez dile getiren ve farklı amaçların başarılmasına yönelik müdahaleleri tasarlayan Solsones İl Genel Meclisi ile bu konuda anlaşma sağlamış durumda.
Kar Melekleri Programı
Kış şartları, özellikle kar ve buzlanma yüzünden geçici olarak sürüş yollarını kullanamamaları nedeniyle yaş almış yetişkinlerin önemli oranda hayattan izole olmasına neden oluyor. 2013 -2014 döneminde, Ottawa Belediyesi (Kanada) Fen İşleri Müdürlüğü, bir birey veya yüklenici ile yaş almış insanların eşleştiği ve özel yollardaki karların temizlenmesini sağlayarak yaş almış nüfusa destek sağladığı ‘Karlar Gitsin’ programını, “Kar Melekleri” programı ile geliştirdi.
“Kar Melekleri” programının amacı, gönüllülük esasına dayanmak suretiyle, yaş almış yetişkinler ve engelli komşularının evlerinin önünden karların kaldırılmasına yardım eden şehir sakinlerine teşekkür etmek. Yılda bir kez, şehir sakinleri bu görevler için gönüllü olarak aday olmaya davet ediliyor. Adaylar, kış süresince yaş almış yetişkinlerin ya da engellilerin erişilebilirliklerini sağlamak üzere, özel yürüme alanları ya da şeritlerinden karları kürekle temizleyen veya buzları kazımaya yardım eden şehir sakinlerinden oluşuyor.
2014 yılında Kar Melekleri programı için 48 adet aday vardı. Bunun üzerine Kasım 2014’te bir “Takdir Etkinliği” düzenlendi ve her bir adaya Başkan imzalı sertifikaları ve kar tanesi anahtarlıkları hediye edildi.
Yaş Almış İnsanlara Yönelik Web Sitesi
Birçok araştırma, yaş almış insanların hayatlarını yönetebilmeleri ve ihtiyaç duyduklarında gerekli desteğe erişebilmeleri için kaliteli bilgi ve tavsiyelere ihtiyaç duyduklarını gösteriyor. Newcastle Tyne’da (Britanya) bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için, yaş almış insanlarla birlikte çalışarak, kapsamlı bilgiler içeren bir web sitesi (www.informationnow.org.uk) geliştirildi. Web sitesi içerisinde yaş almış insanlar tarafından belirlenen çeşitli alanlara dair bilgiler yer alıyor ve girilen bilgilerin eksiksiz ve güncel olması için site devamlı güncelleniyor. Her ay 10.000’in üzerinde ziyaretçinin giriş yaptığı site yaş almış insanlar arasında, aileleri ve büro çalışanları tarafından tanıtılıyor.
Web sitesinin yanı sıra, “Information Now”, haftalık bir e-dergi yayınlayarak her hafta 750’nin üzerinde kişiye dağıtımını gerçekleştiriyor. Dergi web sitesindeki güncellemelere ilişkin bilgilerin yanı sıra, yaş almış insanları ilgilendiren yeni araştırmalar, politika değişiklikleri ile yeni hizmet ve faaliyetler hakkında bilgileri de içeriyor.