Dünyanın dansı semte geliyor

Kadıköy, bugünlerde dünya kültürüne ev sahipliği yapıyor. Dokuz farklı ülkeden 270 dansçı Kadıköy’de buluşuyor

24 Temmuz 2015 - 10:14
Aysel KILIÇ
Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü (Harmanfolk), 1987 yılında, halk oyunlarını yaşatmak amacıyla kurulmuş. Bülent Uzun, kulübün kurucularından. Asıl mesleği beden ve spor eğitimi öğretmenliği olan Uzun, kendini halk oyunlarına adamış ve çeşitli yörelerin halk oyunlarını gençlerle buluşturmuş. Uzun’a göre, folklor bir yaşam biçimi; “İnsan hiçbir zaman kendi kültüründen kopmamalı. Kültüründen kopan bugünü de, geleceği de kaybeder.”
Bülent Uzun aslen Hataylı ve kendi yöresinin oyunlarını öğretiyor. 1982’den beri Yeldeğirmeni’nde yaşayan Uzun, farklı kültürleri bir arada yaşatan semti, hayli renkli buluyor: “Mahallemiz bugünlerde büyük bir değişim yaşıyor. Sanata ve sanatçıya ev sahipliği yapan Yeldeğirmeni’nin daha da renkleneceğini düşünüyorum.”
“TORUNLARIYLA DANS EDİYORLAR”
Osman Rıza Baykal da kulübün kurucularından. 35 yıldır halk oyunları öğretmenliği yapan Baykal, “Doğma büyüme Kadıköylüyüm. Kadıköy tüm kültürlere ev sahipliği yapıyor. Urfa, Artvin, Van yörelerini oynuyorum, bu mutluluk verici” diyor. Folklorun vazgeçilmez olduğunu ifade edene Baykal, “Aileler torunlarıyla birlikte buraya gelip folklor oynuyor. 7’den 70’e herkes burada dans ediyor” diyor.
TÜRKİYE’Yİ DÜNYAYA TANITTI
Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü, Yeldeğirmeni Macit Erbudak Sokak 34 numarada. Her yıl onlarca müzisyen, dansçı ve öğrenciyi davet edip aktiviteler yoluyla Türkiye’yi başka ülkelere tanıtan kulüpte bugünlerde heyecanlı bir hareketlilik var. 23 Temmuz’da Kadıköy Uluslararası Koro ve Folk Müzik Yarışması düzenleyen kulüp, şimdiyse ikinci büyük festivalin son hazırlıklarını yapıyor. Dokuz farklı ülkeden 270 dansçı Kadıköylülerle buluşturulacak.

HALKA AÇIK VE ÜCRETSİZ
Kadıköy Avrasya Kültür Festivali’nin 16’ncısı, Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda 31 Temmuz Cuma günü saat 21.00’de başlayacak. Festivale, Malezya, İran, Bulgaristan, Estonya, Rusya, Macaristan, Hırvatistan, Romanya’nın aralarında olduğu çok sayıda ülkeden katılım olacak. Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilecek festival halka açık ve ücretsiz.
Bülent Uzun, festival fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor: “Biz, 1990’lı yılların başında amatör gruplarla dünya festivallerine gidiyorduk. Oradaki festivallere baktığımızda Türkiye’de de neden yapmayalım, dedik. Belediyelerin desteğiyle bunu yapabileceğimize inandık ve böyle bir çalışmanın içerisine girdik. 16’ncısını gerçekleştirerek bu geleneği sürdüreceğimiz için mutluyuz.”

ARŞİV