Doğal ürünlerle temizlik

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde toksik kimyasalların neler olduğu, hayatımızdan nasıl çıkarılacağı ve sağlıklı olan dost kimyasalların nasıl kullanılacağı konuşuldu

08 Aralık 2023 - 15:34

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi’nde Doğal Temizlik ve Sağlıklı Kalmanın Yolları adlı atölye, Dr. Zerrin Sönmez tarafından gerçekleştirildi. Atölyede toksik kimyasalların neler olduğu, hayatımızdan nasıl çıkarılacağı ve sağlıklı olan dost kimyasalların nasıl kullanılacağı anlatıldı.

DOĞAL TEMİZLİK MÜMKÜN

Sönmez, “Toksik kimyasallarla sadece kendimize değil, çevreye de zarar veriyoruz” dedi. Bunun için toksik kimyasal ürünlerinin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Sönmez, “Ekosisteme ve insana dost olan zararsız kimyasallara geçmeliyiz. Sirke, limon tuzu, çamaşır sodası, yeme içme karbonatı, doğal üretilmiş sabun ile arap sabunu ve nane, lavanta, kekik gibi uçucu yağları kullanabiliriz. Bu ürünleri Kadıköy Belediyesi Atıksız Yaşam Dükkanı’nda bulabilirsiniz” şeklinde konuştu. Sönmez, bulaşık ve çamaşır deterjanı gibi kimyasal içeren ürünlerin, dost kimyasallarla yapılabileceğinin de altını çizdi. 

AROMATERAPİ İLE SAĞLIK

Aromaterapinin binlerce yıllık kadim bir bilgi olduğunu ve sağlıklı kalmak amacıyla da yapıldığını dile getiren Sönmez, “Ortamın negatif iyon alanı arttırılarak, kişilerin sağlıklı kalmasını sağlıyor. Uçucu yağların kullanılmasıyla koku duyumuzla işleyen bir yöntem”dedi. Sönmez, aromaterapinin temizlikte kullanılmasının uçucu yağların antiviral, antibakteriyel, akarasit ve antifungal özelliklere sahip olması  nedeniyle olduğunu söyledi.  

DOĞAL YÖNTEMLER

Sönmez atölyede, aroma terapide kullanılan akar spreyi ve  yüzey temizliğinde kullanılan ovma kremi yaptı.   Akar spreyi için gerekli malzemeler şöyle: “250 ml distile suya, 20 damla palmorosa uçucu yağı ve 20 damla karanfil uçucu yağı eklenir. Akar spreyini, alerjisi olanlar iki günde bir çarşaf ve yastık kılıfı değiştirirken, yataklarını süpürdükten sonra yastıklarına ve yorganlarına 3-4 puf sprey sıkabilir. İki hafta bu aralıkta devam edin, ardından bu sistemi haftada bir tekrarlamakta fayda var” 

Sönmez yüzey temizliğinde kullanılan ovma kremi reçetesini ise şöyle anlattı: “1 ölçü rendelenmiş doğal sabun veya arap sabunu, ¼ ölçü sıcak suda eritilir. Sabun cinsine göre, sıcak su miktarı arttırabilir, boza kıvamında olması yeterli.  ¼ ölçü sodyum perkarbonat ve ¼ ölçü yeme içme karbonatı eklenir. Temiz bir kavanozda muhafaza edin, her türlü yüzeyde de kullanabilirsiniz”.  

TEZGAH ALTINDA BULUNACAKLAR

Dost kimyasallar, sodyum bi-karbonat, sodyum karbonat, sodyumperkarbonat, kaya veya deniz tuzu, limon tuzu (sitrik asit), limon, borax (sodyum tetraborat)

ETİKETLERDE DİKKAT EDİN

Toksik kimyasallar; Klor, fitalatlar, EDTA, SLS,SLES,ALS,ALES, APEO-NONAPEO, fosfatlar, triklosan, PEG, parfüm, cocomide mea, tea, dea, sodium xylene sulfonate, titanyum diokdit, formaldehit, paraben.

 

ARŞİV