Down sendromlu bireylerin sanat terapileriyle sosyal hayatta aktif olmasını sağlamak için 11 Şubat Pazar günü 12-20 yaş aralığındaki down sendromlu bireyler için Müze Gazhane’de özel bir atölye düzenlendi. Ücretsiz atölyeye katılım gösteren down sendromlu bireyler, eğitmen Zehra Miller öncülüğünde bir saat boyunca sanat terapileriyle buluştu.
Atölye eğitmeni Zehra Miller, 25 yıl resim öğretmenliği yaptıktan sonra olmuş olmuş ve down sendromlu bireyler için çalışmalara başlamış. Miller, “Down sendromlu bireylere yönelik bu proje 2017’den beri aklımdaydı. Çünkü 2017 yılında atanmış olduğum okulda bir kaynaştırma öğrencim vardı, onunla birlikte down sendromlu bireylerle tanışma fırsatım oldu. Annesinin vermiş olduğu çaba ve sevgiyi görmek, zorlukları görmek beni buraya itti. Sanat yoluyla down sendromlu bireylere ve onların ailelerine nasıl katkı sunabilirim diye düşündüm ve bu şekilde yolculuğum başlamış oldu” dedi.
“ATÖLYEDEN ÇOK MUTLU AYRILIYORUM”
Miller, “2017 yılında Şişli’de gönüllü olarak, sadece down sendromlu bireyler için resim dersleri vermeye başladım. 2018 yılında, down sendromlu bireyler için yurt dışında ne tarz çalışmalar yapıldığını öğrenmek için İngiltere’ye gittim. 1 yıl boyunca oradaki çalışmaları takip ettikten sonra Türkiye’ye geri döndüm. Sonrasında özel eğitim okuluna tayin istedim ve bir süre orada öğretmenlik yaptım” dedi. Bir öğrencisinin velisinin en büyük destekçilerinden biri olduğunu söyleyen Miller şöyle devam etti: “Bugün geldiğimiz noktada çok mutluyuz ve 2017 yılında tanışmış olduğum down sendromlu öğrencimin velisi bu yoldaki en büyük destekçilerimden biri. Duygunun ön planda olduğu atölyeler bizler için çok önemli. Çünkü hiç temas kurmayan öğrenci burada temas kurmayı öğreniyor ve sosyal bağlarını güçlendiriyor. Ben her gelişimde bu atölyeden çok mutlu ayrılıyorum. Atölyede eğitim vermek için benim için çok büyük bir keyif. Artık bazı insanların bir şeyler yapması ve harekete geçmesi gerekiyor. Ben bu konuda bir adım attım ve bir şeyler yapmak istiyorum, bunu da dezavantajlı bireyler için yapmak istiyorum. Bu atölyenin büyümesini, gelişmesini ve ülkenin tamamına yayılmasını istiyorum.”