Dr. Ekdal, Hürkuş'u anlattı

İlk Türk sivil havacılardan Vecihi Hürkuş’un anısına adını taşıyan dernek tarafından açılan sergide, araştırmacı-yazar Dr. Müfid Ekdal, Kadıköylü havacı Vecihi Hürkuş’u anlattı.

07 Haziran 2012 - 14:32
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği 18-24 Mayıs Müzeler haftası nedeniyle sergi açtı. 1 hafta devam eden sergide, Vecihi Bey’le ilgili anılar ve objeler yer aldı. Sergi kapsamında araştırmacı-yazar Dr. Müfid Ekdal, derneğin konuğu olarak katıldığı söyleşide Hürkuş hakkında bilgi verdi.
Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin eski başhekimi Kadıköy’ün tarihini anlattığı kitaplarla tanınan, 1917 doğumlu Dr. Müfid Ekdal, Vecihi Hürkuş’u tanıma imkanı da bulmuş. Ekdal, söyleşide Vecihi Hürkuş’u şöyle anlattı.
“Vecihi Hürkuş 1895’de doğdu. O zamanlar adı Vecihi idi. Soyadı kanunundan sonra Hürkuş adını almıştır. 1. Dünya savaşının çıkmasıyla savaşta en çok Rus uçakları düşürdü. Ruslar ona ‘kara tehlike’ adını takmıştı. Göklerde Vecihi beyi kimse vuramazdı. Sadece bir Rus pilot onu vurdu. Rus pilot Kara Tehlike’yi vurduğunu anlayınca gurur duyar. Rus bir pilot Vecihi Bey’i kurtarır. Ama artık Ruslara esir olmuştur. Esir olduktan sonra kaçmaya karar verir. Tam 4 ayda Erzurum’a gelir. 1930 yılında Kadıköy’deki evinde uçak yapmaya başlar. Uçağını Kadıköy’deki evinin 2. katında yapıyordu. Peki 2. kattan uçak nasıl çıkacak? Bu yüzden dükkânın duvarını yıktı. Uçağı kamyona koyup Fikirtepe’ye, Sultan Murad’ın arsasına getirdi. Tabii o zaman öyle her yerde bina yok, orası bomboş arazi. İki çadır kurdu. Uçak iki kanatlı bir uçak. Uçağın kanadına Amerikan bezi sarılmış ve yapıştırılmış. Uçak tamamen biter, Vecihi Bey uçağa binmeye kararlıdır. Uçağa biner, akşamdır, Çamlıca semasına doğru uçağı sürer. Daha sonra arkadaşı Nuri Bey, Vecihi Bey’e 5 bin lira verir. Vecihi Bey Kurbağalıdere’nin yan tarafına hangar yaptırır. Tekrar yeni bir uçağın inşasına başlar. Beyaz bir uçaktır bu, üstüne “Nuri Bey” yazılır. Vecihi Bey daha sonra bir okul açar. 12 öğrencisi vardır. Bu öğrencilere uçuş eğitimi veriyordu. Bir gün öğrencilerden biri, ‘Hocam uçak düşerse ne yapacağız?’ diye sordu. Vecihi Bey de bu soruyu ‘Sen hiç kuşun düştüğünü gördün mü? Bu kuştur düşmez’ diye cevapladı”
Vecihi Hürkuş’un ilk uçağını 1926 yılında İzmir’de yaptığını belirten Dr. Ekdal, “Vecihi Bey, Yunanlılardan kalma uçak motorunu tamir etti ve uçmak istedi. Ama izin verilmiyordu. Vecihi Bey bir gün izinsiz bindi bu uçağa ve ceza aldı. Vecihi Bey’in hayatı bürokrasiyle uğraşmakla geçmiştir. Ufacık emekli maaşına bile el konuldu. İnsanlar onu teşvik edeceğine durdurmuştur. Genel olarak da ciddi bir insandı, fazla gülmezdi” dedi.  

Arzu İŞGÜZAR


ARŞİV