Bu coğrafyada yaşayan ilk kadın ressamlardan olan ve geçen yıl 75. sanat yılını kutladığımız Naile Akıncı, 2 Nisan 2014 günü yaşama veda etti.
Semra ÇELEBİ
Yaşayan kadın ressamların duayeni konumunda olan ve 75. sanat yılı geçtiğimiz yıl İş Sanat Kibele Sanat Galerisi ve İş Sanat İzmir Sanat Galerisi’nde düzenlenen kapsamlı retrospektif sergilerle kutlanan Naile Akıncı, tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakım servisinde 2 Nisan 2014 tarihinde yaşamını yitirdi.
91 yaşında hayata veda eden ressam, 4 Nisan 2014 Cuma sevenleri ve sanatçı dostları tarafından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi. Sanatçının son sergilerinden biri geçtiğimiz aylarda Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde açılmıştı.
ADI “EYÜP” İLE ÖZDEŞLEŞMİŞTİ
Yaşamını resim sanatına adayan ve ağırlaşan sağlık sorunlarına direnerek geçtiğimiz Kasım ayına kadar çalışmalarını sürdüren sanatçı, sanat yaşamı boyunca geçmişin değerleriyle çağdaş olanı birlikte değerlendirerek, resim sanatının temel türlerinden peyzaj ressamlığında yepyeni bir soluk yaratmayı başardı. Naile Akıncı, özellikle yöresel atmosfer çalışmalarının doruğunu oluşturan “Eyüp Çeşitlemeleri” ile 1950’lerden başlayarak Türk resim sanatı tarihinde haklı bir üne kavuştu ve sanatçının adı adeta Eyüp ile özdeşleşti.
1938 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nin açtığı giriş sınavını kazanarak Resim Bölümü Orta Kısmı’na kaydolan Naile Akıncı, Léopold Lévy ve Zeki Kocamemi atölyelerinde çalışarak 1943’de mezun oldu. Rahatsızlanarak altı yıl öğrenimine ara veren sanatçı, 1949’da yeniden Akademi’ye döndü ve 1952 yılında Yüksek Resim Bölümü Zeki Kocamemi Atölyesi’nden mezun oldu. Ayrıca, öğrenimi süresince Nurullah Berk, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Şefik Bursalı’nın da öğrencisi oldu.
İlk kişisel sergisini 1964 yılında İstanbul’da açan Naile Akıncı, o tarihten günümüze kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Atina ve Niigata’da 50 kişisel sergi açtı. Yapıtlarıyla, yurtdışında açılan 13 ulusal ve 14 uluslararası sergide Türkiye’yi temsil eden Akıncı, 7 uluslararası ödüle değer görüldü ve 1977’de üst üste kazandığı uluslararası ödüller nedeniyle Fransa’nın Riom kentindeki, Mandet Müzesi tarafından düzenlenen “Günümüzün Kadın Ressamları Sergisi’ne” ismen davet edildi.
DEVLET ONUR ÖDÜLÜNE DEĞER GÖRMÜŞTÜ
Naile Akıncı, 1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “50. Sanat Yılı ve Türk Sanatı’na Katkıları” nedeni ile Devlet Onur Ödülü’ne, 2003’de MSGSÜ. Rektörlüğü tarafından, Akademi’nin 120. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinde “Yaşayan En Kıdemli Akademililer” arasında yapılan bir seçimle Ferruh Başağa ile müştereken Onur Ödülü’ne değer görüldü. Aynı yıl ARTİST-TÜYAP 13. İstanbul Sanat Fuarı’nda Onur Sanatçısı seçildi ve 2005 yılında 41. Kişisel Resim Sergisi nedeniyle Sedat Simavi Ödülü’nü kazandı.
Naile Akıncı’nın yapıtları MSGSÜ İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesi’nde, Ankara, İzmir ve Şanlıurfa Devlet Resim Heykel Müzelerinde, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde, Hacettepe Üniversitesi Müzesi’nde, Bolu ve Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerilerinde, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi, Cumhurbaşkanlığı ve Nejat F. Eczacıbaşı Sanat Koleksiyonlarında, Japonya’da Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi’nde yer alıyor.