Duvarda sanat var!

Duvarlara yapılan resimlerin kimi zaman yerel yönetimlerce silindiği Türkiye’de, Kadıköy’ün sanata değer ve destek veren belediyesi, gri duvarları sanatla buluşturuyor

19 Haziran 2015 - 12:03
Gökçe UYGUN
Kadıköy Belediyesi, üç yıldır çok “renkli” bir işe imza atıyor; Mural-İst Duvar Boyama Festivali!
Bilmeyenler için hemen söyleyelim. Mural kelimesi duvar, duvara ait olan anlamına geliyor. Mural, duvara yapılan resim anlamında kullanılıyor. Belediye, son üç yıldır dünyanın çeşitli yerlerinden sanatçıları Kadıköy’ davet ederek, ilçenin duvarlarını hayal güçleriyle süslemelerine ön ayak oluyor. İlki 2012 yılında gerçekleşen Mural-İst kapsamında üç yılda Yeldeğirmeni’nde 16 duvar 7 yerli ve 9 yabancı sanatçı tarafından boyanmıştı. Festivalin dördüncüsü ise geçen Cuma günü,  Moda Ağabey Sokak Emek Apartmanı’nın boş yan cephesinde başladı.
Festival kapsamında İspanya, Amerika ve Rusya’dan gelecek sanatçılar Türkiyeli mural sanatçıları ile birlikte duvarları griden kurtaracak. Yaz boyu devam edecek çalışmalarda İstanbul’dan Esk Reyn, Cins, Nuka, Wicx, İspanya’dan Deih, ABD’den LEVİ ve KRISTI lakaplı grafiti sanatçıları Kadıköy duvarlarını sanat eserlerine dönüştürecek. Üstelik murallar bu kez sadece Yeldeğirmeni’nde de olmayacak, ilçenin başka gri duvarları da kasvetlerinden renklerle arınacak.

DUVARLAR SANAT ESERİ
Mural-İst Festivali’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Kadıköy sokakları duvar boyama sanatının en güzel örnekleriyle dolu. Geçtiğimiz yıl Polonyalı Sanatçı M-City’nin yaptığı duvar resmi 2014’ün en iyi 20 murali arasına girmişti. Yıkık dökük,  gri duvarlar yerine bu dev tablolara bakmak hepimizin şansı. Bu anlamda bu festivale elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz” diyor.
 
‘MUCİZE’Yİ ÇİZİYOR
 Moda semtinde Ağabey sokaktayız. Bir binanın, boş bir arsaya bakan yan cephesine resim çizen biri var. Resim dediysek, ufak bir boyutta değil, 4-5 katlı apartman yüksekliğinde bir duvar resmi bu. Çizen kişi ise Kadıköy’e çok uzaklardan bir isim; Rustam Qbic… Kendisi bir ressam, Rusya-Tataristan’dan geliyor, bir Moda sokağını şenlendirmek için sıcakla ve yorgunlukla mücadele ediyor. O’nu 12 Haziran Cuma günü, yani duvar resmine başladığı ilk gün öğle vakitlerinde ziyaret ettim. Yaklaşık sekiz gün sürecek dev bir resmin ilk çizgilerini çekiyordu. Hava sıcaktı üstelik. Yerden metrelerce yükseklikte, bir vincin tepesinde,  güneşin altında çalışmak da zordu. Mola için aşağıya indiğinde, birkaç soru sordum. Qbic, yaklaşık üç yıldır da mural sanatıyla ilgileniyor. Mural-İst’i de ilgiyle takip ediyormuş zaten. Kendisine katılma daveti gelince de hiç düşünmeden kabul etmiş. Ülkesinde renklendirdiği 10 duvarı var. Bu iş ise Tataristan dışındaki ilk duvar boyaması. O nedenle biraz heyecanlı.
Peki, bu duvara çizeceği resim ne? Yanıt Rustam Qbic’ten; “Adı Mucize. Çiçek kafalı bir kadın var, çevresi de güzel çiçeklerle dolu. İçinde de bebeği. Hamile yani, bebek bekliyor. O anki ruh halini, mucizeyi anlatmaya çalıştım. Bu resim benim için çok özel çünkü resimdeki kadın benim eşim.” Qbic, mural resimlerin gri şehir hayatında çok önemli olduğuna inanıyor ve ekliyor, “İnsanlar bir yerden bir yere hızlıca geçerlerken, bir duvar resmi görüp, bir an dursunlar isterim. Belki bir 15 dakika dursunlar, düşünsünler, mutlu olsunlar isterim...” Rustam Qbic, Türkçesi de İngilizcesi de sözlerle anlaşmaya pek de yeterli değil. Kısa röportajımızın sonunda, başka söyleyeceği bir şey olup olmadığını soruyorum. Yanıtı kısa; “Ben değil resmim konuşsun…”


ARŞİV