Duyu Bütünleme Merkezi hizmete hazır

Kadıköy Belediyesi’nin ekim ayında açacağı Duyu Bütünleme Merkezi, duyu bütünleme sorunu yaşayan tanılı ya da tanısız çocuklara hizmet verecek

26 Eylül 2024 - 09:26

Kadıköy Belediyesi, çocukları eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanat alanında desteklemeye ve bu alanlarda projeler üretmeye devam ediyor. Bu projelerden biri ekim ayında hizmet vermeye başlayacak olan Kadıköy Belediyesi Duyu Bütünleme Merkezi. Kadıköy’de ikamet eden duyu bütünleme sorunu yaşayan tanılı ya da tanısız çocuklara hizmet verecek olan merkezde, alanında uzman ergoterapistler görev alıyor. 

Kadıköy Belediyesi Duyu Bütünleme Merkezi’nde görev alan ergoterapist Sude Öcal ile bir araya geldik, Duyu Bütünleme Merkezi’nde neler yapılacağını konuştuk. “Duyu bütünleme, vücudumuzun çevreden aldığı duyusal bilgileri beynimizin işleyebilme sürecidir.” diyen ergoterapist Sude Öcal, “Örneğin, dışarıdan aldığımız sesleri duyabilmek, dengemizi koruyabilmek, farklı dokuları hissedebilmek, farklı tatları alabilmek ve bunları yorumlayabilmek duyu bütünleme sürecini kapsayan adımlar. Bu adımlar olumlu ilerlediği zaman duyu süreci de sağlıklı işler. Ama süreçte sıkıntı olduğu zaman yetişkinlerde ve çocuklarda duyu bütünleme sorunları görülebilir.” dedi. 

Görsel ve işitsel, tat alma, dokunma gibi birden fazla duyumuz olduğunu söyleyen ergoterapist Sude Öcal, bilgilendirmeyi şöyle sürdürdü: “Tüm duyularımız birbiri ile bağlantılı ve orantılı bir şekilde ilerler. Örneğin görsel sistemimizde bir sıkıntı varsa işitsel sistemimiz de etkileniyor. Denge ve koordinasyonda sıkıntı varsa görsel açıdan odaklanamadığımız için dikkatimiz de dağınık oluyor. Aktivite de kalma süresi de kısa oluyor. Bir sistemde sıkıntı varsa diğer sistemlerde etkilenir. Tüm duyularımız sağlıklı bir şekilde çalışırsa birlikte ilerler ve duyu bütünleme sorunu yaşanmaz.

“EN VERİMLİ ÇAĞ ÇOCUKLUK”

Duyu bütünleme sorunu daha küçük yaşlarda tespit edilirse daha hızlı ilerleme sağlanabilir. En verimli çağı erken çocukluk dönemidir. Biz de merkezimizde çocuklar ile çalışacağız. Örneğin dengesini koruyamayan, koordinasyonda motor planlaması sıkıntı olan çocuklarla salıncaklarda çalışıyoruz. Motor planlama ile denge ve koordinasyon sistemi gelişiyor. Dokunma sisteminde sorun yaşayan çocuklar için farklı aktivitelerimiz oluyor. Örneğin kinetik kumdan ve köpük oyunlarımıza kadar farklı oyunlarımız ve  işlevsel birçok malzememiz var. Farklı malzemelerle farklı duyu bütünleme sorunu olan çocuklarla daha etkili bir şekilde çalışabiliriz. Amacımız Kadıköy’de ikamet eden duyu bütünleme sorunu yaşayan tanılı ya da tanısız çocukların, merkezdeki eğitimlerden güzel bir şekilde faydalanabilmesi ve güzel bir sonuçlar almamız.”

BİLGİ İÇİN İLETİŞİM ADRESLERİ

Adres: Mahmut Yesari Caddesi No:84 Koşuyolu, İstanbul
Telefon: (0216) 337 21 21


ARŞİV