Fikirtepe’de geçtiğimiz hafta “bu kadar da olmaz” dedirten bir olay yaşandı. Mahalle sakinlerinin çevreye yaydığı kötü koku nedeniyle şikâyet ettikleri işyerine baskın yapan Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bodrum katındaki imalathanede kaçak tarım ilacı üretildiğini tespit etti.
Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Fikirtepe Kâtip Nazmiler Sokak No 46’da bodrum katta kaçak kimyevi imalat yapan bir depoya baskın düzenledi. Bir süredir sokak sakinlerinin yoğun bir koku aldıklarına dair şikâyeti değerlendiren Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, Savcılık izni ile polis eşliğinde üretim yapılan depoya gitti. Kapısı kırılarak ulaşılan kaçak üretim yapılan depoda çok sayıda zehirli kimyevi madde ve üretiminde hazır halde torbalar dolusu hammadde ele geçirildi. Sokak sakinlerinin, uzun süredir özellikle gece üretim yapıldığını ve yayılan kokudan rahatsız olduklarını elektronik posta ile Kadıköy Belediyesi Zabıta müdürlüğüne iletmeleri üzerine harekete geçen ekipler havalandırması bile olmayan zehirli kimyasallarla dolu depoya ulaştı. Gaz maskeleri ile üretim yapılan tesise giren zabıta ekipleri havlandırması bile olmayan atölyede genzi yakan bir koku ile karşılaştılar.
SAHTE MÜHÜR DE BULUNDU
Depoda ayrıca çok sayıda tarihi geçmiş tarım ilacı etiketine ve sahte mühürlere rastlandı. İmalathanede bulunan telefonlardan ulaşılan depo sahibi Hakan Şengül olay yerine gelince basın mensuplarına saldırdı. Kimyasal hammaddelerin bulunduğu çuvallarını “kedi kumu” olduğunu iddia eden Hakan Şengül hakkında işlem yapıldı. Yapılan araştırmada kaçak kimyasal tarım ilacı üretimi yapan deponun ruhsatının olmadığı, Tarım İl Müdürlüğü’nden alınan üretim izninin başka bir yere ait olduğu belirlendi. Gözaltına alınan Hakan Şengül hakkında, halk sağlığını tehlikeye atacak derecede ruhsatsız kimyevi üretim yapmaktan, eski tarihli ürün etiketlerini piyasaya sunmaktan ve sahte mühür bulundurmaktan işlem yapıldı. Kaçak üretim yapılan imalathane de zabıta ekiplerince mühürlendi. Olay yerine gelen Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları incelemelerin ardından; Bu tarz kimyevi üretim yapan tesislerin ancak Tarım İl Müdürlüğü izni ile açılabileceğini fakat böyle bile olsa üretim için Belediyeden ruhsat alması gerektiğini, havalandırması dahi olmayan böyle bir mekânın üretim için uygun olmamasının yanında sokak sağlığını da tehdit ettiğini söyledi.