Ediz Hun Kaktüs Evi, kaktüsseverleri bekliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sanatçı-ekolog Ediz Hun’un dünyanın dört bir yanından topladığı kaktüsleri, Bostancı’da hayata geçirdiği Ediz Hun Kaktüs Evi’nde sergiliyor.

13 Haziran 2024 - 12:24

Kaktüs denilince gözümüzün önüne hemen hepimizin bildiği büyük ya da küçük boyutlu olanı gelir. Farklı türlerinin olabileceği aklımızın ucundan hiç geçmemiş olabilir. Sizleri çok farklı türün olduğu, gezdiğiniz zaman çok şaşıracağınız, bu kadar kaktüs çeşidi mi var diye soracağınız bir yere götüreceğim. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketi Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin Bostancı’da hayata geçirdiği Çamaşırcıdere Yaşam Vadisi’nde kurulan Ediz Hun Kaktüs Evi’ne. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, sinema oyuncusu ve uzman ekolog Ediz Hun’un Büyükada’daki evine yaptığı bir ziyarette Hun’un Afrika’dan Meksika’ya, Şili’den Bolivya’ya kadar dünyanın dört bir yanından topladığı kaktüsleri sergileme fikri, Bostancı Çamaşırcıdere Yaşam Vadisi projesiyle hayat buldu. 

100’den fazla türe ev sahipliği yapabilecek biçimde tasarlanan, 215 metrekare alandan oluşan İBB Ediz Hun Kaktüs Evi, sergi alanı, bakım atölyesi ve hizmet biriminden oluşuyor. Kaktüs Evi’nde bulunan kaktüsler çeşitli özelliklere sahip olduğundan çok hassas bir yapıya sahip. Temasla kolayca zarar görebilme ihtimalleri nedeniyle dokunulmaması gerekiyor.

Haftanın her günü 10.00 ile 19.30 saatleri arasında açık olan Kaktüs Evi’ne, Dudullu Bostancı Metrosu’nun son istasyonu kullanılarak ulaşılabilir. 

“HERKES KAKTÜS EVİ’Nİ GÖRMELİ”

Kaktüs Evi’ni ziyaretimizde meraklı gözlerle kaktüsleri inceleyen kişilerle de konuştuk.

“Adana’dan arkadaşımı ziyarete geldim. Arkadaşımın önerisi üzerine burayı görmek istedim.” diyen Ayşegül Demir, “İçeri girince çok şaşırdım. Bu kadar türü bir arada hiç görmemiştim. Çok güzel. Doğal bir ortam olmuş. Ediz Beyin emeklerine sağlık.” dedi. 

Lerzan Aksoy da şunları söyledi: “Duyunca merak etmiştim. Kaktüsleri severim. Bu kadar kaktüsü bir arada görmedim. Çok iyi bir fikir. Ediz bey çok iyi yapmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni de tebrik ediyorum. Kaktüs Evi’nin yeri de çok güzel. Herkes görmeli.”

Peki bu kadar hassas olan kaktüslerin bakımı nasıl yapılıyor?  

Kaktüslere su vermeye dinlenme döneminin bittiği şubat-mart ayları arasında seyrek olarak yani yaklaşık 15 günde bir kez vermeye başlanır. Ancak çiçeklenecek bitkilere tomurcuklar iyice irileşinceye kadar su verilmemeli. Yazın bitkiler 4-5 günde bir bolca sulanarak toprağının suya iyice doyması sağlanır. Toprak kurumadan asla sulama yapılmaması en önemli nokta. Yaz akşamları bitki havalandırılmalı. Yeni dikilen kaktüslerin toprağı genellikle kum, pomza, perlit ve torftan oluşan karışımla hazırlanır. 

Bitkilerin özellikle gelişim dönemini kontrol etmemiz gerekiyor. Kaktüs gelişimini teşvik etmek için sıvı bitki besini veriliyor. Sıvı takviyelerin yanı sıra NPK (azot, fosfor, potasyum) vermek de kaktüslerin sağlıklı büyümesini teşvik eder. Azot, kök gelişimi için önemli bir besindir. Bitkilerin gelişim döneminde bu takviyeleri düzenli aralıklarla vermek gerekir. Kaktüslerin, çiçeklenme dönemi sona erdiğinde, çiçeklerini düzenli olarak alıyoruz. Farklı türlerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için binanın merkezinde temelde bırakılan boşluk, doğal zemine kaktüslerin dikilmesi ve kök gelişiminin sınırlanmaması için kullanılıyor. 

 

ARŞİV