"Ekilebilen alan yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz"

Kadıköy Kent Konseyi Gıda ve Tarım Çalışma Grubu, ‘yaratılmış kıtlığa çözüm’ sloganı ile ‘6. Kadıköy Gıda Şenliği’ni Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirdi

24 Ekim 2024 - 09:53

Kadıköy Kent Konseyi Gıda ve Tarım Çalışma Grubu’nun düzenlediği, Kadıköy Belediyesi'nin destek verdiği ‘6. Kadıköy Gıda Şenliği’, 19 ile 20 Ekim tarihlerinde Özgürlük Parkı’nda gerçekleşti. 16 Ekim Dünya Gıda Günü vesilesiyle düzenlenen Gıda Şenliği’nin bu yılki sloganı ‘yaratılmış kıtlığa çözüm’dü.

Şenliğin açılış konuşmalarını Kadıköy Kent Konseyi Gıda ve Tarım Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Varış, Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Mahmut Tanyol ile Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı yaptı. 

Kent Konseyi Gıda ve Tarım Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Varış, konuşmasında Gıda Şenliği’nin içeriği ile Gıda ve Tarım Çalışma Grubu’nun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

“ÇÖZÜM VE ÇARELER ARAYACAĞIZ”

Bu yılki Gıda Şenliği sloganının ‘yaratılmış kıtlığa çözüm’ olduğunu dile getiren Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Mahmut Tanyol, “Yaratılmış kıtlığı kim yarattı? Bizler yarattık. Yanlış ilaç kullanımlarıyla, toprağı yanlış sürerek ve sulayarak insanoğlu bu kıtlığı yavaş yavaş kendisi getiriyor. Bu kıtlığa çözüm ve çareler arayacağız. Kadıköy Belediyesi her konuda olduğu gibi gıda konusunda da öncülük yapıyor.” ifadelerini kullandı. 

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, dünyada tarım alanlarının gittikçe azalmasına dikkat çektiği konuşmasında  şunları söyledi:“Tarımın değerinin anlaşılması, doğal ve etkili tarım çalışmaları için farkındalık yaratılması açısından bugün çok önemli bir gündür. Biliyorsunuz Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü, her yıl bir tema belirliyor. Bu yılın teması ise ‘Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı’ olarak belirlendi.  Ne yazık ki dünyadaki milyonlarca insan gıdaya ulaşamıyor. Öte yandan gıda israfı da çok önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Yalnızca 2023 yılında yayınlanan BM Gıda Raporu’na göre 733 milyon insanın gıdaya ulaşamadığı ortaya konmuş. Birleşmiş Milletler raporları, temiz suya ve sağlıklı gıdaya ulaşma sorunlarının ciddi bir kıtlığa sebep olabileceğini de ortaya koyuyor. Üzülerek ifade etmem gerekir ki Kadıköy’de ekilebilecek yeşil alanımız kalmamıştır. Yeşil alanlarımızın bir kısmı Ataşehir ve Ümraniye ilçelerine dahil olmuştur. Validebağ Korusu ise Üsküdar ilçe sınırları içinde yer almıştır. “

“GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ”

Kadıköy Belediyesi olarak ekilebilen alan oluşturmak için çalıştıklarını belirten Kösedağı, ”Kadıköy bostanları bunun en önemli örneklerinden biridir. Parklarımızı yeşil alan olarak korumak, mevcut bostan ve hobi bahçelerimizi de çoğaltmak istiyoruz. Çünkü ne yazık ki gıda erişimi konusunda tamamen dışarıya bağımlı bir ilçeyiz. Gıda sağlığını ve güvenliğini düşünmek zorundayız. Bu sebeple hepinizi bu konu hakkında işbirliğine davet ediyorum” dedi.

ÜRETİCİLER STANT AÇTI

Panellere ve forumlara ev sahipliği yapan şenlikte, sivil toplum kuruluşları ile yerel gıda üreticileri stant açtı, ekmek ve turşu yapımı atölyeleri düzenlendi. Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi eğitmenlerinin verdiği müzik dinletisi de şenliğe renk kattı. 

 “ADALET OLMADIĞI SÜRECE KITLIK OLUR”

Şenlik kapsamında düzenlenen panellerden biri de ‘Dünyayı Nasıl Bir Kıtlık Bekliyor’ paneliydi. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, Serbest Veteriner Hekimler Derneği‘nden Kemal Kutlay ile Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cem Köylüoğlu düşüncelerini paylaştı.

“Tarım ve gıda ürünlerinin adil dağılımına ilişkin dünyada bir duyarlılık, haklarda ve hükümetlerde bir duyarlılık olmadığı ve adalet sorunu aşılmadığı sürece kıtlık durumundan bahsetmek zorundayız” diyerek konuşmasına başlayan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, Birleşmiş Milletlerin ve Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün dünya varlıklarının 2050 yılına kadar yeteceğine dair bilimsel bilimsel çalışması olduğunu hatırlattı.  

Tarım politikaları nedeniyle gençlerin tarımdan çekildiğini belirten Kapıkıran şöyle devam etti: “Gençlerin çekilmesi toprakların ekilmemesine neden oldu.  Gıdanın adil dağılımı ile çiftçilerin adil üretim yapabilmesini sağlayacak altyapı ve düzenlemeler yapılmadığı takdirde hem çiftçiler tarımdan vazgeçiyor hem de tüketiciler ekonomik şekilde gıda ürünlerine ulaşma şansını yitiriyor.”

Tarım ürünlerinin adaletsiz dağılımının  Türkiye’de ve dünyada yoksullaşmayı artırdığına dikkan çeken Kapıkıran, gıdaya erişim için çiftçileri desteklemek ve tarım alanlarını korumak gerektiğinin altını çizdi. 

“SU KITLIĞINA DOĞRU GİDİYORUZ”

Serbest Veteriner Hekimler Derneği’nden Kemal Kutlay da su kıtlığına doğru gittiğimize dikkat çeken konuşmasında şunları söyledi: “Suyun kıtlığına göre tarımsal üretimde de bir kıtlığın olacağını söylemek mümkün. Tarlada domatesini ya da karpuzunu satamayan üreticilerin üretime girmeyeceklerini söyledikleri bir süreci yaşıyoruz. Bunlar bize şunu gösteriyor. Bir çalışma yapamıyorsak kaçınılmaz son kıtlıkla karşı karşıya kalmak. Üretilen ürünü tüketicinin sofrasına getiremiyorsanız, insanlar açlık seviyesinde gelirlerle yaşamak zorunda kalıyorsa burada bir gıda kıtlığından söz etmek mümkün.”

Üretiminin olduğu yerde beklenenin bolluk ve ucuzluk olduğunu söyleyen Kemal Kutlay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bolluktan herkes faydalanmalıdır. Ama günümüzde bu böyle işlemiyor. Amerika’da yılda kişi başına 150 kilogram et tüketimi düşerken ülkemizde kişi başına 12 ay da 10 kilo düşüyor. Dünyada ekmek tüketiminde ve obezitede birinciyiz. Bunlar da net olarak beslenemediğimizi gösteriyor. Türkiye’de yapılan araştırmalarda çocukların besin yetmezliğine bağlı sorunlar yaşadığı belirtiliyor. Toplumun beslenme hakkı konusunda bilgilenmesi ve mücadele vermesi gerekiyor.”

“SAĞLIKSIZ BESLENME HASTALIKLARA YOL AÇIYOR”

Dünya genelinde çiftçilerin küresel nüfusun daha fazlasını beslemeye yetecek kadar gıda üretmesine rağmen hala açlık olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cem Köylüoğlu da şunları söyledi: “İstemediğimiz savaşlar, kontrol edemediğimiz iklim değişikliği, ekonomik belirsizlik nedeniyle her yıl yaklaşık 780 milyon insan kıtlık ve sonucu olan açlıkla karşı karşıya kalıyor. Bu durum insanların arasında bir uçurum ve eşitsizlikler yaratıyor. Dünyada 3 milyardan fazla insan sağlıklı beslenemiyor. Sağlıksız beslenince değişik hastalıklar karşımıza çıkıyor. Obezite karşımızda duruyor. İnsanlar çoğunlukla temel gıdalara yöneliyor. Ekonomik güçlüklerden dolayı sağlıksız gıdalara yöneliyor. Çünkü daha ucuz.”

 

ARŞİV