Ekolojik Yaşam Merkezi’nde vegan lezzetler

Ekolojik Yaşam Merkezi bu hafta vegan kek ve mayonez yapımı atölyesine ev sahipliği yaptı

14 Kasım 2024 - 11:58

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi’nde 10 Kasım Pazar günü ‘vegan kek ve mayonez yapım atölyesi’ yapıldı. Ozan Keçecioğlu’nun tariflerini paylaştığı atölyede hayvansal hiçbir gıda kullanmadan önce kek ardından da mayonez yapıldı.

Atölyede vegan yaşam hakkında bilgiler veren 11 yıllık vegan Keçecioğlu, “Etik kaygılarla ilgili insanın insana yapmış olduğu sömürü, insanın gezegene yapmış olduğu sömürü ve insanın hayvana yapmış olduğu sömürü ile ilgili bazı kaynakları okuma ve bazı kişilerle konuşma fırsatım oldu, ilk ışıkları onlar yaktı” dedi. Sömürü düzenini sorgulamaya başlayınca tabağını da sorgulamaya başladığını kaydeden Keçecioğlu, “Farkındalık fırsatı yakaladıktan sonra, gıdanızı sorgulamaya başlıyorsunuz. Önümdeki tabak nelere kadir, tabağın üzerindeki bir zamanlar canlıydı, koşuyordu oynuyordu. Bu canlının gıda olması değer mi diye sorguluyorsunuz ve alternatif bir beslenme biçimine el atıyorsunuz” şeklinde konuştu. 

Ozan Keçecioğlu’nun tarifleriyle vegan kek ve vegan mayonez tarifi şöyle:

VEGAN KEK TARİFİ

2 su bardağı un,

Tahin ile fıstık ezmesi karışımı ,

tercihen olgunlaşmış 2 adet muz ezmesi ,

isteğe göre 1 avuç fındık,

1 çay bardağından 1 parmak az ayçiçek yağı 

2 yemek kaşığı hurma özü veya elma konsantresi 

1 su bardağı su 

1 paket kabartma tozu 

Hazırlanışı: Bütün malzemeleri karıştırın, kek harcı spatuladan kopmadan akması gerekiyor. Harcın cıvıklığına göre malzeme eklenebilir. Kek kalıbını yağladıktan sonra fırında 180 derecede kabarıp üstü kızarınca vegan kek hazır demektir. Kekte yumurta kullanılmadığı için harcın tutucu özelliğini burada tahin ve muz karşılıyor. 

VEGAN MAYONEZ TARİFİ

1 çay bardağı nohut suyu (konservedeki su da olur)

1,5 su bardağı ayçiçek yağı (zeytin yağı ağır gelebilir)

1 çay kaşığı elma sirkesi

1 çay kaşığı hardal 

Hazırlanışı: Bütün malzemeleri blender ile karıştırın, anında mayonez rengini alacak. Kıvamlanmaya başlanınca tadına bakın ve isterseniz tuz ve biraz limon suyu ekleyin. Buzdolabında bekledikçe daha da kıvamlanıyor, ayrıca buzdolabında 2 ila 4 hafta boyunca bekleyebilir.  

KASIM AYI ATÖLYELERİ

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi’nde önümüzdeki günler gerçekleşecek atölyeler

24 Kasım 14.00- 15.00 Van Gogh ile Yaratıcı Drama Atölyesi (Çocuk)

30 Kasım 11.00- 13.00 El Yapımı Kâğıt Atölyesi (Her Yaş)

                 14.00- 16.00 Sabun Yapımı Atölyesi   (Yetişkin) 

 

Ekolojik Yaşam Merkezi: Eğitim Mahallesi Hakkı Bey Sokak No:8/1, (0216) 356 25 82

https://ekolojikyasam.kadikoy.bel.tr

 


ARŞİV