Emlak sektöründe yeni düzenleme

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacak. Yetki belgesine sahip olmayan işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak

15 Ekim 2020 - 11:28

Ticaret Bakanlığının “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete'de yayımlandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yönetmelik değişikliği ve oluşturulacak sisteme ilişkin bilgi verdi.

Emlakçılık sektörüne yönelik düzenlemenin, sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili tarafların görüş ve katkıları alınarak hazırlandığını bildiren Pekcan, “Düzenlemeyle emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Yeni dönem emlakçılık düzenlemeleri şöyle:

  • * Yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyetinde bulunulamayacak, yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlar hakkında idari yaptırım uygulanacak.
  • * Aynı iş yerinde faaliyet gösteren tüm işletmeler için ayrı ayrı yetki belgesi verilecek.
  • * Yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapılmış olması gerekecek. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
  • * Alım satıma aracılıkta belirlenen hizmet bedeli üst sınırı yüzde 4, kiralamaya aracılıkta ise bir aylık kira bedeli sınırının üzerinde hizmet bedeli tahsil edilemeyecek. 
  • * Yetki belgesine sahip olmayan işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak.
  • * Taşınmaz ilanlarında, taşınmaza ilişkin bilgilerin eksik veya yanlış verilmesi ya da harita üzerinde taşınmazın yerinin hatalı işaretlenmesi gibi tüketicileri yanıltıcı hiçbir bilgiye yer verilemeyecek. Bu yükümlülüklere uymayan işletmelere idari para cezası uygulanacak.
  • * Vatandaşların ticari faaliyet kapsamında olmayan taşınmaz ilanlarına herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Bu ilanlar eskiden olduğu gibi verilmeye devam edilecek.
  • * Yetki belgesi verilmesi ve yenilenmesinde bürokratik süreçler azaltıldı. Bugüne kadar hem belediyeler hem de ticaret il müdürlükleri tarafından iki ayrı iş yeri kontrolü yapılmakta iken bundan böyle kontrol yalnızca belediyeler tarafından ruhsat düzenlenmeden önce yapılacak.
  • * Yetki belgesine ilişkin işlemlerin tamamının Bakanlığın internet adresi üzerinden ulaşılabilen Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi'nden (TTBS) gerçekleştirilecek. Vatandaşlar bu sistem üzerinden bir emlak işletmesinin yetki belgesine sahip olup olmadığını sorgulayabilecek. 

ARŞİV