En uzun günde şifalı saatler

En uzun gün 21 Haziran’da Kadıköy’de düzenlenen 2 etkinlik hem ruhlara hem bedenlere şifa verdi

26 Haziran 2015 - 09:55
Gökçe UYGUN
Bu yıl yaz gündönümü 21 Haziran Pazar gününe denk geldi. Bu vesileyle de Kadıköy’de iki ilginç ve ücretsiz etkinlik vardı. Hatta ikisinin de merkezi Yoğurtçu Parkı’ydı. İlkini Kadıköylü doğal tıp uzmanı Şaduman Karaca organize etmişti. Yazdönümü bitki gezisinde Yoğurtçu Parkı ve Moda sahilde önünden geçip gittiğimiz, belki üstüne oturduğumuz belki sırtımızı yasladığımız ağaç ve bitkileri öğrendik. Dişbudak, atkestanesi, ılgın, manolya, gülibrişim, lavanta, biberiye, katırtırnağı, dut, akasya, oba, orman sarmaşığı, meşe, defne gibi daha birçok bitkinin yaz gündönümünde ki halini gözlemledik. Yaklaşık 2 saat süren gezinin ardından da bir iftar pikniği yapıldı. Sembolik bir ateş yakarak dilek ve arzular bir kâğıda yazılarak ateşe verildi, yerine gelmesi dilendi.

ŞEHİR PARKLARI
Şaduman Karaca, bu etkinliğin, şehir yaşamının ayrılmaz parçası olan park gezilerinin bir ayağı olduğunu belirterek, “Son 250-300 yıldır tüm dünyada şehirler hızla büyüyor. Bu büyümeye paralel olarak şehir sakinlerinin yaşam kaliteleri de düşüyor. Sebeplerden bir tanesi doğadan uzaklaşma, hatta doğaya yabancılaşma. Bu parklar bize yaşamımız için elzem olan oksijeni sağlamının yanında, şehir yaşamımızı katlanabilir kılarlar. Şehir parkları sadece biz insanlar için değil, aynı zamanda tüm diğer canlıların yuvası” dedi.

YETİŞKİNLERE MASALLAR
Günün ikinci etkinliği de “Şifahen Masallar”dı.  Geçen yıl Beyza Akyüz tarafından kurulan masal anlatma/dinleme topluluğunca organize edilen gece etkinliği, Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Ağı’nca (International Storytelling Network) düzenlenen “Hikayeler Dünyayı Değiştirir” (Stories to Change the World) organizasyonun Türkiye ayağıydı. Etkinlikte, önce iftar sofrasında buluşuldu. Ardından, Yoğurtçu’nun çimleri üstünde, sokak lambasının ışığında, akşam rüzgârının serinliğinde masallar anlatıldı, masallar dinlendi, masal gibi bir gece yaşandı. Kimi zaman duduk eşliğinde Ermenice bir şarkı sildi kulakların pasını, kimi zaman da Kürtçe hikâye dile geldi.
Beyza Akyüz, etkinliğe geçen sene 5 kıtadan, 34 ülkeden, 650 anlatıcı katıldığını belirterek, “Ayrımcılığa karşı daha iyi bir dünya ve değişim için masallar anlatmak amacıyla dünyanın her yerinden insanlar bu etkinliğe katılıp hikâyesini ‘ötekiyle’ paylaşıyor. Biz de masallarımızı değişime olan inancımızı yitirmemek için ve ayrımcılığa karşı anlattık. Bütün dünyada aynı gün bizimle birlikte hikâyeler dile geldi. Bunun bir parçası olmak güzeldi” dedi.

ARŞİV