Enflasyon maaşları eritiyor

TÜİK’in verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 83,45, ENAG’a göre ise yüzde 186. İTO’ya göre İstanbul’un yıllık enflasyonu yüzde 107,42. Türk-iş’in hazırladığı rapora göre açlık sınırı 7 bin 245 ile asgari ücretin üzerine çıktı. Türk-İş, yoksulluk sınırının da 23 bin 600 TL olduğunu açıkladı

03 Ekim 2022 - 12:55

Türk-İş'in her ay gerçekleştirdiği "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Eylül 2022 sonuçları açıklandı. Rapora göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 7 bin 245,18 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım,eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 23 bin 599,93 TL’ye ulaştı. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 9 bin 469,35 TL’ye yükseldi. Bu sonuçlara göre açlık sınırı 7 bin 245 TL hesaplandı ve asgari ücretin 1.745 TL üzerine çıktı. 

Gıda enflasyonunda artış aylık yüzde 5,15, son 12 ayda ise yüzde 130'u aştı.Türk-İş tarafından yapılan açıklamada TL’nin değer kaybettiği vurgulanarak şöyle denildi: “Dünyada hiçbir ülkede enflasyon ile faiz arasındaki makas Türkiye’deki kadar açık değil ve enflasyon artarken gelen faiz indirimleri ile yıl içinde riskler çok hızlı şekilde yükseldi. Kur baskılanmasına rağmen TL dolar karşısında yüzde 100’den fazla değer kaybederken Türkiye, iç karışıklıklarla boğuşan Zimbabve, Lübnan, Suriye, Sudan, Venezüella’dan sonra resmi verilerle dünyadaki en yüksek altıncı enflasyona sahip ülke konumuna geldi.”

YÜZDE 200’Ü AŞTI

Türk-İş’in açıklamasında yeni eğitim-öğretim ve çalışma dönemi başlarken başka şehirlere göçmek zorunda kalan öğrenci ve çalışanların en kaygı duydukları konunun kira ve ev fiyatları olduğu belirtilirken, konuya ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı: “Son resmi verilerle bir yılda inşaat maliyet endeksi yüzde 114,7 artarken bu inşaatlarda çalışan işçilerin maliyeti sadece yüzde 83,9 arttı. Bunun yanında konut fiyat endeksi yüzde 173,8 oranında artarken özellikle İstanbul’da ve birçok deniz kıyı şehrinde yüzde 200’ü aşan fiyat artışları yaşandı. Bu süreçte asgari ücrete yüzde 94,6’lık bir artış yapıldı. Yani asgari ücretle çalışan birisi ev alabilmek için geçen yıla kıyasla bu sene yüzde 40,7 daha fazla süre boyunca çalışmak durumunda kalıyor. Kira fiyatlarında ise ortalama yüzde 160’lık bir artış söz konusu oldu. Sabit gelirlilerin kazançlarının bu fiyatlar kadar artmadığı bir ortamda öğrenciler ve çalışanlar daha kalabalık evlerde kalmayı tercih ediyor, kamu personelleri büyük kentlerden ve sahil beldelerinden tayin istiyor. Yüksek kiralara mahkûm olanlar ise gıda, giyim gibi giderlerinde kısabildiği sınıra kadar kadar tüketimlerini kısmaya çabalıyor. Özellikle market markalı ürünlerin satıldığı indirim market zincirlerinin perakende sektöründeki payının yüzde 79’a çıkmış olması ve bazı giyim perakendecilerinin ikinci el kıyafet satışlarına başlamış olmaları da başta dar gelirliler yönünden hayatı idame ettirebilmenin zorluğunu kanıtlar nitelikte.”

TÜİK: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 83,45

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sonuçlarını yayınladı. Enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 3,08 artarken yıllık bazda yüzde 83,45 oldu. TÜFE'deki değişim bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 52,40 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,91 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 30,76 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 117,66 ile ulaştırma oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı eylül ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 0,04 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, 2022 yılı eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,99 ile konut oldu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonun eylülde aylık yüzde 5.30 arttığını ve yıllık yüzde 186'ya ulaştığını açıkladı. 

İSTANBUL’DA ENFLASYON YÜZDE 107,42 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2022 eylül ayına ilişkin perakende ve toptan fiyat endekslerini açıkladı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 107,42, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 98,17 arttı. 


ARŞİV