Her yıl 10-16 Mayıs haftası ‘Engelli Haftası’ olarak çeşitli etkinlikler kapsamında kutlanıyor. Engellilerin yaşadığı, sosyal, psikolojik, fiziksel ve ekonomik sorunlar masaya yatırılıyor ama çözüm noktasında... “Siz de bir gün engelli olabilirsiniz. O yüzden gözlerinizi ve kulağınızı bize kapatmayın. Sesimize ses verin. Bizi görmezden gelmeyin” diyerek, ‘içini döken’ fiziksel engelli Adnan Mustafa Özsöz’ün sesini Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi ile Fen İşleri Müdürlüğü duydu ve Özsöz’ün yaşadığı soruna çözüm üretti. Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin verdiği bilgi üzerine harekete geçen Fen İşleri Müdürlüğü, fiziksel engelli olan Özsöz’ün evine giriş ve çıkışta zorluk yaşamaması adına yaşadığı apartmanın ön tarafına, bahçe duvarının yanından dış kaldırıma uzanan saçtan bir rampa yaptı. Engelli Merkezi’ne yaşadığı sorunu anlattığını ve çözüm için hemen harekete geçildiğini söyleyen Adnan Mustafa Özsöz, “Evime giriş ve çıkışlarda inanılmaz derecede zorluk yaşadığımı Engelli Merkezi’ne ilettim. Sorunu anlatmamın üzerinden bir hafta geçtikten sonra Fen İşleri’nden yetkililer gelip, inceleme yaptılar. Bir ay içerisinde de rampa yapıldı. İlk rampayı üç yıl önce yaptılar. Fakat yetkililer dik olduğunu, kullanmakta zorluk yaşayacağımı belirttiler. Ben de yardım alarak kullanabileceğimi söyledim. Ama dik olduğu için kullanamadım. Rampada sorun yaşadığımı söylemem üzerine yetkililer geçen yıl gelip, rampayı yeniden düzenlediler” diye konuştu. Özsöz, “Şimdi çok rahatım. Hayatım çok kolaylaştı. Rahatlıkla evime girip ve çıkıyorum. Sosyal hayattan kopmadım. Beni hapis olmaktan kurtardılar” yorumunu yaptı. Komşularının rampaya karşı çıktığının altını çizen Adnan Özsöz, “Karşı geldiler. Fakat yetkililer kabul etmeleri için çok uğraştı. Verilen çaba sonunda kabul ettiler. Alt komşum ‘evim değer kaybediyor” diye bir söz söyledi” dedi.
‘HER KİŞİ BİR ENGELLİ ADAYI’
“Damar tıkanıklığı vardı. Fakat kimi boyundan kimi belden diyene kadar yanlış teşhiş yüzünden bacaklarımı kaybettim. Hatalar yüzünden şu an bu durumdayım” diyerek içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Özsöz, sözlerine şu bilgileri ekledi: “Her kişi bir engelli adayı. Ben de bir zamanlar engelli olabileceğimi bilmiyordum. Ama üç buçuk yıldır engelliyim. O yüzden komşularıma da her gün sokakta karşılaştığım kişilere de sesleniyorum. Siz de her dakika her an engelli olabilirsiniz. Engellilere karşı tavır alırken, bunu da düşünün diyorum. İnsanlar başına bir şey gelmeden anlayamazlar bizim yaşadıklarımızı. O yüzden canı gönülden duyarlı olmalarını istiyorum.”
‘MANZARAMI BOZDUNUZ’
Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdür Yardımcısı Mine Karabulut ise, Adnan Özsöz'den rampa yapılmasıyla ilgili başvurunun 3 yıl önce geldiğini anımsatarak, ''Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi konuyu bize iletti. Yerinde inceleme yaptık. Zemin katta oturuyor. Tek giriş ve merdivenleri çok dik. Portatif bir rampa istedi. Bunun teknik olarak imkansız olduğunu belirttik. Yardımla çıkabileceğini, evde hapis olmak istemediğini söyledi. İstediği için biz de rampayı yaptık. Fakat dik olduğu için kullanamadı. Bu sorunun çözümü için tekrar bize başvurdu. Biz de bir yıl önce sahanlığından bağlanan saçtan bir rampa yapıp bahçe duvarının yanından dış kaldırıma çıkardık” diye konuştu. Olayın başlangıcında da yapım aşamasında da apartman sakinlerinin duruma hep tepkili olduğuna değinen Müdür Yardımcısı Mine Karabulut, “ ‘Manzaramı bozdunuz. Çöpümüzü nereye koyacağız’ gibi söylemlerle karşılaştık. Hatta engellemek için çöp tenekelerini rampanın çıkışına koydular. Komşularına çok uzun bir uğraş verdik.”bilgisi verdi.
Seyhan KALKAN VAYİÇ