Engelleri kaldırmak elimizde!

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelliler yalnız olmadıklarını görmek istiyor.

30 Kasım 2011 - 10:10

1992’den beri 3 Aralık, Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla, Dünya Engelliler Günü olarak kutlanıyor. İstatistiklere göre Türkiye’de 8.5 milyon engelli var. Bir başka deyişle Türkiye’de her 8 kişiden biri engelli. Ancak 21. yüzyılı yaşadığımız modern zamanlarda engelliler hâlâ sokağa çıkmaya çekiniyor. Çünkü kamusal alanlar, hala engelliler için yeterince uygun değil… Kadıköy'de yaşayan fiziksel engelliler ise diğer bölgelerde yaşayanlardan biraz daha şanslı. Çünkü Kadıköy Belediyesi, 2002 yılından beri, engelsiz erişim projesini tüm ilçede uygulamaya geçirdi. Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, kent içi erişim ağında bulunan fiziksel engellerin pek çok engelliyi toplumsal hayatın dışında bırakmasını önlemek amacıyla, geçmişte yapılan hatalardan ders alarak, ilçeyi herkes için erişilebilir bir kent yapmak adına yola çıktı. Belediye, 2002 yılı sonrasında başlatılan çalışmalar ile yol ve kaldırımları aynı yükseltiye getirerek, engelsiz erişilebilirliğin önündeki engellerden biri olan yüksek kaldırımlardan vazgeçti. Fen İşleri Müdürlüğü bu çalışmalarını yürüttüğü sırada 2005’te yürürlüğe giren 5378 sayılı kanunun geçici 2. maddesi ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi gerektiği yasallaştı. Böylece çalışmalarına hız veren Kadıköy Belediyesi, 2012 yılına kadar tüm kamu binalarıyla yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri ve kamuya açık tüm alanlarda engelsiz erişimi sağlayabilmek için var gücüyle çalışıyor. Geniş kapsamlı çalışmalar dışında kişisel olarak belediyeye müracaat eden engelli vatandaşların kullandıkları güzergâhlar da engelsiz erişime uygun olarak düzenleniyor.
 
ENGELLİ DANIŞMA VE DAYANIŞMA MERKEZİ
 
Kadıköy Belediyesi’nin ilçe sınırları içinde yaşayan engelliler için uygulamaya koyduğu bir başka proje ise 2005 yılından beri faaliyette olan Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi. Engellilere danışmanlık vermek amacıyla kurulan merkez, engelli ve ailelerinden gelen talepler doğrultusunda, aileleri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için danışmanlık hizmeti veriyor. Uzman doktor, psikolog, özel eğitimci ve avukatların katılımıyla engellilere ücretsiz söyleşi programları düzenleniyor. Ayrıca ihtiyacı olan engelliler tekerlekli sandalye, hasta bezi, araç-gereç gibi çeşitli sosyal destek hizmetlerine yönlendiriliyor.

Engelli Dayanışma ve Danışma Merkezi Tel: (0216)3372121 / 3307174
ENGELLİ TAKSİ
Kadıköy'de yaşayan engellilerin yararlanabildikleri bir başka belediye hizmetiyse ülkede örneği tek olan “Engelli Taksi”. Engelli kişi doktor ya da hastaneden aldığı raporu ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile taksiye üye olabiliyor. Arkasında tekerlekli sandalye için asansör sistemi kurulu olan taksiden engelliler ücretsiz olarak hafta içi mesai saatlerinde yanında refakatçisiyle birlikte yararlanabiliyor. Engelli Taksi tel.: 0216-444 00 81
  
SANAT BİRLEŞTİRİR
 
Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Sanat Birleştirir” temalı etkinliklerle kutluyor. Program şöyle:
19:30 Engelsiz Sanat Derneği “YORGAN” isimli fotoğraf sergisi açılışı
Sergi, ailesi tarafından yorgan altında saklanmayan, doğduğu evde bir günah değil de gerçek bir birey olarak algılanan, sosyal ve profesyonel yaşamda başarılı gençlerin estetik fotoğraflarından oluşuyor.
20:00ENGELLER = ÖNYARGILARIMIZ” Performans Gösterisi
Görme, işitme ve ortopedik engelli performansçıların yer aldığı bu gösteride tüm sanatçılar sahne üzerinde aynı anda performanslarını sergileyecekler. 
20:45 Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi “HAYATIN RİTMİ” Perküsyon Grubu
Zihinsel engelli bireylerden oluşan perküsyon grubu gösterilerini sergileyecek.
 

ARŞİV