Engellerin farkına varmak için ‘EMPATİ SAHNESİ'NE

Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin Engelliler Haftası nedeniyle hazırladığı ve ilk olarak Süreyya Operası’nın önünde kurulan ‘Empati Sahnesi’, farklı tarihlerde ve noktalarda farkındalık yaratmaya devam edecek.

28 Haziran 2011 - 11:09


Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin 10-16 Mayıs Engelli Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlikler arasında yer alan ve ilk olarak 10 Mayıs Salı günü Süreyya Operası önünde kurulan “Empati Sahnesi”, farklı tarihlerde ve yerlerde engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekecek.
“Empati Sahnesi” kapsamında fiziksel, görme, işitme ve zihinsel engelli kişilerin yaşadıkları zorlukları, engelli olmayan kişilerin yaşarak anlamaları için dört tane empati çalışması yer alıyor. Bu çalışmalar çerçevesinde fiziksel ve görme engeli parkuru hazırlanıyor. Hiçbir engeli olmayan kişilerden tekerlekli sandaye ile parkuru çıkmaları ve gözleri bağlı bir şekilde de parkurda yürümeleri isteniyor. İşitme çalışmasında ise kişilerin eline aralarında boşluk olan bir metin veriliyor. Kişilerden videodan dudak okuma yöntemi ile boşlukları doldurmaları belirtiliyor. Zihinsel engelli kişilerin yaşadıkları zorluğu anlayabilmek amacıyla da anlamsız bir metnin okunması isteniyor.

‘ENGELLİLERE KARŞI DAHA DUYARLI OLACAĞIZ’

10 Mayıs Salı günü Süreyya Operası önünde yer alan ‘Empati Sahnesi’ne katılan ve dört aşamadan geçen vatandaşların ortak görüşü ise şu şekildeydi: “Bizim gibi engeli olmayan kişilerin, engellilerin günlük yaşamda yaşadıkları zorlukları anlayabilmesi için çok iyi düşünülmüş bir çalışma. Tekerlekli sandalye ile sokakta yürümek ya da görmeden bir hayatı sürdürebilmek çok zormuş onu anladık. Bu çalışma engellilere karşı daha duyarlı olmamıza katkı sağlayacak.”

‘ENGELLERİN FARKINDAYIM EMPATİ SAHNESİ PROGRAMI’

Engellerin Farkındayım Empati Sahnesi’nin programı kapsamında 13.00 ile 15.30 saatleri arasında gerçekleşecek etkinliklerin yer ve tarihleri şu şekilde: “12 Temmuz Salı günü Dumlupınar Mahallesi Muhtarlık yanı. 19 Temmuz Salı günü Acıbadem Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi. 26 Temmuz Salı günü Kozyatağı Kozzy Alış Veriş Merkezi önü. 2 Ağustos Salı günü Rıhtım’da Haldun Taner Sahnesi yan tarafında.”
 


ARŞİV