2005 yılından beri hizmet veren Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi artık hizmetlerini Koşuyolu’ndaki yeni binasında sürdürüyor.
Haber: Harika Şebnem KARABIYIK
Fotoğraf: Çisem EREN
Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi, engelli bireylere ve ailelerine eğitim, istihdam, hukuk ve sağlık konularında danışmanlık hizmetleri vermek, engellilerin yaşam kalitelerini arttırmak ve kent hayatına katılımlarını sağlamak üzere etkinlikler düzenlemek, bilgilendirici ve farkındalık sağlayıcı faaliyetler organize etmek amacıyla kuruldu. Merkez geçtiğimiz aydan itibaren Koşuyolu’ndaki yeni binasında hizmet vermeye başladı.
Binaya 8-10 basamak merdiven inilerek giriliyor. Yeni binada, bedensel engelliler için bir engelli asansörü, görme engelliler için ise hissedilebilir yüzey uygulaması mevcut . Bina içindeki asansörde sesli uyarı sistemi ve butonlar var. Ayrıca, görme engelliler kendilerine verilen özel bilekliklerin sesli uyarısı yardımı ile yönlerini kolaylıkla bulabiliyorlar.
ÖZEL BİR MERKEZ
Kadıköy ilçesindeki 14 yaş ve üzerindeki kendi bakımını yapabilen tüm engelli vatandaşlar, haftada 2 kez 09:00-12:00 ve 13:00-16:00 saatleri arasında, ücretsiz olarak bu hizmetlerden yararlanabiliyor.
YILLARA GÖRE ENGELLİ MERKEZİ SAYILARI
-Üye Sayısı:
Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi, açıldığı tarihten günümüze kadar geçen süre zarfı içinde her yıl üye sayısını katlayarak arttırdı. 2014 yılı itibariyle de bu sayı 4.342 oldu.
-Engelli Taksi:
Kadıköy’de yaşayan engelli bireylerin evlerinden çıkıp sosyal hayata katılmalarını sağlamak, bunun yanı sıra gündelik eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmeleri amacıyla Mart 2004’te engellilerin hizmetine sunuldu. Tekerlekli sandalye kullanıcılarına uygun olarak dizayn edilen engelli taksiler, ücretsiz hizmet veriyor. 2005 yılından bu yana toplam 1.284 kişiye 16 bin 204 kez engelli taksi hizmeti verildi.
-Sosyal Yardımlar:
2005 yılından bu yana toplam 589 bedensel engelli bireye tekerlekli sandalye, 21 kişiye akülü sandalye, 7 bin 335 engelliye hasta bezi, 469 adet de ortopedi malzemesi bağışlandı.
-Engelli Yaz Kampı:
Engellilerin sosyal hayata katılımını sağlamak, engelli ve engelsiz kişilerin toplumda bir arada var olabilmelerinin farkındalığını yaratabilmek amacıyla; 2010 yılından bu yana her yıl, her engel grubundan toplam 297 kişiye “Bir Arada Bir Hafta Engelli Yaz Kampı” düzenleniyor.
-Danışmanlık Hizmetleri:
Merkezde 2005 yılından bu yana, engelli bireyler ve ailelerine Hukuki Danışmanlık, Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Koçluğu Hizmetleri veriliyor.
Psikolojik Danışmanlık Hizmeti’nden 1610 kişi, Hukuki Danışmanlık Hizmeti’nden 1604 kişi, Yaşam Koçluğu Hizmeti’nden ise 443 kişi faydalandı.
-Engelli İstihdamı:
Engelli bireylerin iş yaşamına kazandırılması; doğru, verimli ve uzun süreli istihdamının gerçekleştirilmesi sağlanıyor Kurulduğu günden bu yana toplam 1.166 engelli istihdam edildi.
-Görme Engellilere Yönelik Kütüphanecilik Hizmeti:
2011 yılından bu yana, kütüphanede görme engelli bireyler için sesli kitap hizmeti veriliyor. Toplam 1151 kitap, 333 gönüllü okuyucu tarafından seslendirildi. Görme engelli birey sayısı 187 kişidir.
Gönüllü bireyler, randevu sistemiyle kütüphane bünyesinde yer alan roman, hikâye, ders kitabı gibi kitapları seslendiriyor. Bunun yanı sıra 2013 yılından bu yana Gazete Kadıköy de seslendiriliyor.
Kütüphanede seslendirmenin dışında, TTS cihazı sayesinde kitaptaki metinler mekanik sese dönüştürülebiliyor ve Braille (görme engelli alfabesi) baskı sayesinde görme engelli bireyler için kitaplar basılabiliyor.
-Proje Geliştirme Çalışmaları:
2012 yılından itibaren engelli bireylere yönelik, ulusal ve uluslararası alanlarda projeler geliştiriliyor. Özellikle Avrupa Birliği Projeleri takip edilerek katılım sağlanıyor. Engelli bireyler bu projelerle, farklı kültürleri tanıyor, yurt dışı deneyimi kazanıyor, tüm engel gruplarıyla iletişim kurabilme imkanı buluyor ve bireylerin özgüvenleri artıyor. Merkez, bugüne kadar; “Colours of Happiness”, “Food For Thought”, “Digital Media Stat Virtus”, “Enabling Youth Leaders” ve “Give a Sign of Silence” projelerine katıldı.