Engelli Yaz Kampı'nda;'1 ARADA 1 HAFTA'

Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin düzenlediği Engelli Yaz Kampı, bu yıl ‘1 Arada 1 Hafta’ adı altında 29 Eylül-5 Ekim 2012 tarihleri arasında Antalya Side’de gerçekleştirildi

01 Kasım 2012 - 09:29
 
Kadıköy Belediyesi, Antalya Side’de bir haftalık Engelli Yaz Kampı düzenledi. Engelli engelsiz ayrımından uzaklaşarak toplumsal bütünleşmeyi sağlamak amacıyla bu yıl farklı bir konsept uygulandı. Öncelikle tamamı kamp için tahsis edilen küçük bir mekân yerine, engelsiz müşterilerin de bulunduğu, büyük ölçüde engelli erişimine uygun 5 yıldızlı bir kompleks, tercih edildi. Böylece engellilerle diğer otel müşterilerinin etkileşimi sağlanarak gerek engellilerin soyutlanması önlenmiş oldu gerekse diğer müşterilerin engelliliğe bakışında fark yaratılmış oldu.
Bu yıl başarıyla gerçekleştirilen bir diğer yenilik de tüm engel gruplarının aynı dönemde kampa katılımlarıydı. Zihinsel, bedensel, görme ve işitme engelli dört ayrı grup, Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi (EDDM) uzman ekibinden oluşan farklı grup sorumluları ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden seçilen gönüllü eğitmenler eşliğinde bi arada kampı tamamladılar. Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin bağlı bulunduğu Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tülin Ergüner’in de kamp sorumlusu olarak süreci yönettiği bu uygulamayla engel gruplarının kendi aralarında kaynaşması da sağlanmış oldu. Öyle ki işitme engelli katılımcılar ile görme engelli katılımcılar birbirlerinin ellerine parmaklarıyla yazılar yazarak iletişim kurabildiler, yine işitme engelli katılımcılar ortopedik ve zihinsel engelli katılımcılara bazı kelimelerin işaret dilindeki karşılığını öğretti. Ortopedik engelli katılımcılar görme engelli katılımcılara zaman zaman kılavuzluk yaptı. Zihinsel engelli katılımcılar tüm diğer katılımcılarla birarada olabildi.
Engelliler, kamp süresince tesisin imkanlarından yararlanmanın yanı sıra çeşitli alanlarda atölye çalışmaları da yaptılar. Dekupaj, origami, ayraç yapımı, geri dönüşüme uygun malzemelerin yeniden değerlendirilmesi, müzik atölyesi ve ritim çalışması gibi…
Gerek engelli katılımcıların, gerek eğitmenlerin, gerekse tesis yönetimi ve diğer müşterilerin memnun kaldığı, karşılıklı ilişkilerin geliştiği bir kamp süreci hedeflerine ulaşarak tamamlanmış oldu.

ARŞİV