Türkiye Görme Engelliler Derneği üyeleri, Marmaray Ayrılık Çeşmesi İstasyonu’nda bir basın açıklaması yaparak, istasyonların ve diğer toplu taşıma araçlarının görme engelliler için daha güvenli hale getirilmesini talep ettiler.
Toplu taşıma sisteminde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için basın açıklaması yapan TURGED’in Genel Başkanı Fatih Karadayı, karşılaştıkları sorunları ve çözüm yollarını gazetemize anlattı.
“ESKİ METROLARDA BARİYER YOK”
Karadayı, “Metro, Marmaray, metrobüs ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarındaki önlemler engelli bireyler için yeterli değil. Özellikle eski metrolarda, yani Marmaray ve trenlerde bariyer yok ve bu bizler için hayati bir risk oluşturuyor. 2020 yılında Ankara’da görme engelli Tahir Kermen isimli arkadaşımız rayların altında kalmak suretiyle feci şekilde can verdi. Yine 26 Temmuz 2023 tarihinde Gayrette Metrosu’nda, derneğimizin üyesi olan görme engelli arkadaşımız Şule Yazıcı raylara düştü. Dikkatli bir yolcunun acil butonuna basması sonucu metro 10 metre kala durdu ve arkadaşımız ölmekten son anda kurtuldu. Dolayısıyla mevcut önlemler yeterli değil. Biz özellikle Metro ve Marmaray gibi raylı sistemlerde bariyer istiyoruz. Bu bariyerler Üsküdar-Çekmeköy metrosunda, Mahmutbey Metrosu’nda, Dudullu- Kozyatağı Metrosu’nda mevcut. Yani yeni kurulan metrolarda var, eskilerde yok. Kadıköy-Sabiha Gökçen Metrosu’nda, Yenikapı Hacıosman Metrosu’nda, Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metrosu’nda bariyerler yok. Dolayısıyla bu metrolara da bariyer yapılmasını istiyoruz” dedi.
“METROBÜSLER STANDART OLMALI”
Görme engelli bireylerin metrobüslerde de olumsuz durumlarla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Karadayı, “Metrobüslerin standart olması bizler için çok önemli. Çünkü bazı metrobüslerde merdiven var, bazılarında yok. Bu bizler için sıkıntı oluşturuyor. Metrobüslerin durma yerleri standart değil. Bu nedenle görme engelliler yön bulma noktasında sıkıntılar yaşıyor. Bazı araçlar ileride, bazıları geride, bazıları ortada duruyor. Bunlar da sabit bir yerde durabilirlerse bizler için çok iyi olur. Ayrıca metrobüs istasyonlarında da bariyer yok. Metro ve Marmaray kadar olmasa da metrobüslerde de yaralanmalar ve can kayıpları olabilir” şeklinde konuştu.
“HİÇBİR ŞEY İNSAN HAYATINDAN ÖNEMLİ DEĞİL”
Karadayı, derneğin konuyla ilgili yapmış olduğu çalışmalara da değindi: “2021 yılında, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik günü sebebiyle change.org aracılığı ile ‘Engelliler raylarda ölmesin, gerekli önlemler alınsın’ adlı bir kampanya düzenledik. Bu kampanyada 25 binin üzerinde imza topladık. Bu topladığımız imzayı Ulaştırma Bakanlığı’na, metro işleten yerel yönetimlere ilettik. Ama herhangi bir olumlu dönüş olmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden randevu talep ettik, metro ulaşımı hakkında görüştük. Bize verdikleri cevap ‘Yenilerinde yapılıyor, eskilerinde yapılması mümkün değil. Yeniden proje çizilmesi lazım, maliyet çok yüksek’ şeklinde oldu. Biz de diyoruz ki hiçbir şey insan hayatından daha önemli değil. Yaşama hayatı kutsaldır, yaşama hakkımız engellenemez. Görüşmeler de sonuçsuz kalınca biz de Ayrılıkçeşmesi’nde ‘Engelliler raylarda ölmesin’ konulu bir basın açıklaması yaptık. Bu istasyonu özellikle belirledik. Zira orada hem metro hem de Marmaray var. Türkiye Görme Engelliler Derneği’nin çağrısıyla Türkiye Körler Federasyonu, Altı Nokta Körler Vakfı, Görme Özürlüler Derneği, Engelsiz Erişim Derneği, Körler ve Gönüllüler Derneği, İstanbul Görmeyenler Spor Kulübü, İstanbul Görmeyenler Spor Akademisi kuruluşları bu basın açıklamasına katıldı. Toplam 100 civarında bir katılımla basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Bizler, yeni metrolarda yapılan bariyer sisteminin eski metrolara da yapılmasını istiyoruz.”