İstanbul’da ilk kez Engelli Oryantiring Yarışması düzenlendi. Özgürlük Parkı İstanbul’daki ilk engelli oryantiring yarışmasına ev sahipliği yaptı.
Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi (EDDM), Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda, 11 Mayıs Cumartesi günü, İstanbul’da bir ilk olma niteliği taşıyan Engelli Oryantiring (Hedef Bulma) yarışması düzenledi.
Tekerlekli sandalye ve koltuk değneği kullanan ortopedik engellilerin katıldığı yarışma, Uludağ Üniversitesi Oryantiring Topluluğu başkanı ve aynı zamanda Oryantiring Federasyonu hakemi Kemal Altuntaş ile topluluk hakemlerinden Yusuf Özcan Can, Adem Aydoğan ve Ömer Uysal’ın desteğiyle gerçekleştirildi. Hakemlerin yarışma kuralları hakkında yarışmacıları bilgilendirmesiyle başlayan yarışmada, yaklaşık iki saat süreyle yarışmacılar kendilerine verilen harita üzerindeki hedefleri, Özgürlük Parkı içinde oluşturulan parkuru takip ederek bulmaya çalıştılar. En fazla doğru hedefi işaretleyenlere göre sıralamayı yapan hakemlerin sonuçları açıkladığı sırada heyecanlı anlar yaşandı. Ödüllü yarışmada birinci olan Sadi Sabur, tablet bilgisayar; ikinci Nail Gürdal, profesyonel fotoğraf makinesi (SLR) ve üçüncü Hüseyin Elegelmez, dijital fotoğraf makinesi ile ödüllendirildi. Dereceye giremeyen tüm yarışmacılara ise Mp3 müzik çalar hediye edildi. Yarışmaya toplam 23 kişi katıldı. Yarışma sonunda yarışmacılara ödüllerini veren Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tülin Ergüner ise engellilere “Evinizden dışarı çıkın, bizi sık sık ziyaret edin, etkinliklerimize katılın” mesajı verdi. Yarışma hakemlerinden Kemal Altuntaş ise “Bugün bu yarışmaya katılan kişi sayısı 23 ve başarılı olan yarışmacı sayısı 23” diye konuştu. Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tülin Ergüner’in hakemlere plaketlerini vermesiyle etkinlik sona erdi.
ÜNİVERSİTELİ GÖNÜLLÜLER DE GÖREV ALDI
Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi, toplumsal bütünleşme misyonundan yola çıkarak, etkinlik ve hizmetlerinde mümkün olduğunca engelli olmayan gençlerin gönüllü katkısına da olanak tanıyor. Bu yarışmada da gerek hedef noktalarında hakemlere yardımcı olmak, gerekse yarışmacılara refakat etmek amacıyla yaklaşık 40 kadar gönüllü Üniversite öğrencisi görev aldı. Marmara Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Marmara Üniversitesi Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bölümü, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü GİKAP Topluluğu ve Kadıköy Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi Okuyucularından oluşan gönüllü görevliler, hem organizasyona destek verdiler hem de engellilerle bir arada olma fırsatına sahip oldular. Yarışma sonuçlarını, refakat ettikleri yarışmacılarla birlikte heyecanla beklediler, onlarla sevindiler, onlarla üzüldüler. Marmara Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Grup Rutin’in canlı müzik performansı da yarışmaya renk kattı.
ORYANTİRİNG VE ENGELLİ ORYANTİRİNG NEDİR?
Oryantiring, hareket ederek satranç oynama olarak da nitelendirilen, büyük ölçüde muhakeme becerisine dayanan, harita ve pusula yardımı ile hedef bulma sporudur. Koşarak ya da bisikletle oryantiring gibi branşları vardır.
Engelli oryantiring ise tekerlekli sandalyenin geçebileceği genişlikte patikalar kullanılarak yarışıldığı için Patika Oryantiringi olarak da bilinir. Hız unsurunun geri plana itilip harita okuma unsurunun vurgulandığı oryantiring branşıdır. Bu branşta, yarışmaya tekerlekli sandalye ile katılan bir sporcu ile koşabilen bir sporcu eşit koşullarda yarışabilir. Fiziksel engelinden dolayı yürüyemeyen katılımcılara yarışma boyunca destek verilir. Destekçinin rota ve hedef seçimini etkilemesi yarışmacının diskalifiye olmasına sebep olur. Patika oryantiringinde katılımcı, hedeflerin hepsini görebileceği bir noktadan, hedef seçimi yapar ve tercih ettiği hedefi kontrol kartına işaretler. İşaretleme işlemini destekçi yapabilir fakat katılımcıdan beklenen, hedef seçimine yardım almadan karar vermesidir.