Evde İngilizce eğitimi nasıl desteklenmeli?

Tüm eğitimlerin uzaktan yapıldığı pandemi koşullarında çocukların dil öğrenmesi için ipuçları neler?

27 Ocak 2021 - 11:26

Yaklaşık bir yıldır çocuklar tüm eğitimlerini uzaktan yani çevrimiçi olarak alıyor. Okul dışında pek çok kurs ve atölye de pandemi dolayısıyla online yapılıyor. Fakat çocukların dil öğrenmesi yetişkinlere göre daha kolay olsa da onları buna ikna etmek o kadar kolay değil.

BÜMED MEÇ Okulları Yabancı Diller Koordinatörü Berna Özerdem, uzaktan eğitim döneminde çocukların dil öğrenimini desteklemek ve motive etmek için ailelere oyun ve aktivite önerilerinde bulundu. “Bütün çocuklar oyun oynamayı çok sever ve bu oyun zamanları öğrenmenin en eğlenceli ve kalıcı gerçekleştiği çok kıymetli zamanlardır. Oyunlar, çocuklarımıza yeni kelimeler kullanarak pratik yapabilecekleri ve kendilerini özgürce ifade edebilecekleri eğlence dolu, rahat bir ortam sunar. Dil öğrenimini eğlenceyle bütünleştiren bazı oyun örnekleri ve aktiviteler biz ebeveynlere bu anlamda yardımcı olabilir” diyen Berna Özerdem, ailelere bu konuda baskıcı olmamalarını da öneriyor.

Özerdem’in dil öğrenimini eğlenceyle bütünleştiren oyun ve aktivite önerileri şöyle:

  • Kelime oyunları (Word games): Kelime oyunlarıyla çocuklarınızın kelime dağarcığını genişletip, onların seslere ve harflere odaklanmasına, okuma, yazma ve heceleme için ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.
  • Hayvanı tahmin et (Guess the animal):Çocuklara bir kelime verin ve o kelimeyle kafiyeli olan bir hayvanı tahmin etmelerini sağlayın. "Mat-bat, dig-pig, box-fox…” gibi.
  • I spy: Kelime öğretiminde çok sık oynatılan oldukça basit ve eğlenceli bir oyundur. Yakınınızda bulunan bir nesnenin ilk harfini söyleyin ve o nesnenin ne olabileceğini tahmin etmelerini sorun.
  • Bir kelime üret: (Make a word): Plastik harfleriniz, mıknatıs harfleriniz veya harf bloklarınız varsa, bu oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz. Büyük yaştaki çocuklarla zihinsel olarak veya kâğıt ve kalemle de oynanabilir. Çocuğunuza birkaç harf verin ve bu harflerden kelimeler çıkarmalarını isteyin.
  • Kelimeleri çözün (Unscramble the words): Bir kağıda kelime listesi yazın, ancak yazarken harf sırasını karıştırın. Çocuğunuzun harflere bakmasını ve kelimenin ne olduğunu tahmin edip bulmasını isteyin. Oldukça rekabetçi bir kelime oyunu olmakla birlikte çocuğunuzun zihnini fazlasıyla meşgul edecektir.
  • Kategorilere ayırma (Scattergories): Çocukların çok sevdiği bir oyundur. Düz bir kağıdın üstüne bir tablo çizin ve tablonun bir tarafına bazı kategoriler (örneğin “bitki -plant", "isim-name", "hayvan-animal" yazın ve üst kısmına alfabe harfleri yazın. Amaç, her harf ve kategori için bir kelime düşünmeye çalışmaktır.
  • Hikayeler (Stories): Çocuklar parlak renkler ve ilgilerini çeken resimler içeren kitapları severler. Resimlere birlikte bakarak kelimeleri söyleyin. Bir süre sonra, "Bu nedir?" diye sorarak onları kelimeleri söylemeye teşvik edin. Hikâyeleri dinlemek de okumak kadar etkilidir. Bu sayede İngilizce sesleri ve ritimleri pekiştirmiş olurlar. Çocukların okudukları kitapları kaydettikleri bir okuma günlüğü tutmak yazma becerilerini geliştirirken, aynı zamanda onlara İngilizce olarak kaç kitap okuduklarına dair bir başarı hissi verir.
  • Şarkılar (Songs): Şarkılar, İngilizceyi anlama ve akıcılığın artmasında da etken bir rol oynar. Kelime hazinesi bakımından zengin oldukları için Amerikan veya İngiliz aksanıyla söylenen kelimeleri duymanın harika bir yoludur. Akılda kalan şarkılar çocuğunuzun dildeki akıcılıklarını artıracak, kelimeleri ve cümleleri daha kolay ezberlemelerine yardımcı olacaktır.
  • Tekerlemeler (Tonguetwisters): Tekerlemeler, çocuklarınıza kelimelerin doğru telaffuzlarını öğretmenin bir başka eğlenceli yoludur. Basit olanlarla başlayın ve zor olanlara doğru ilerleyin.


ARŞİV