Kadıköy Belediyesi Sesli Kütüphane ile Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi, salgın süresince kitaplara erişmekte zorlanan engelliler için “Evde Kal, Kitaplara Ses Ver” adıyla bir kampanya başlattı.
Kadıköy Belediyesi Sesli Kütüphanesi aslında bu çalışmayı 10 yıldır sürdürüyor. Engellilerin başka bir kişiye ihtiyaç duymadan, istedikleri kaynaklara rahatça ulaşabilmesini amaçlayan kampanyaya salgın başladığından sonra ara vermek zorunda kalınmıştı. Ancak şimdi kütüphane ile birlikte Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi harekete geçti ve sesli kitap kampanyasını yeniden başlattı.
HERKES EVİNDE SESLENDİREBİLECEK
Salgına kadar kütüphanedeki okuma kabinlerinde gerçekleşen seslendirmeler artık tüm Kadıköylülerin katkısıyla başka bir boyuta ulaşacak. Bu amaçla alternatif bir yöntem olarak gönüllü okuyucu sistemine geçildi. Buna göre herkes evinden gerçekleştireceği kayıtlarla sesli kitap üretimine katkı sunabilecek.
Sesli Kütüphane ve Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi, tüm Kadıköylüleri gönüllü olmaya çağırırken, seslikutuphane.kadikoy.bel.tr internet sitesi üzerinden yapılması gerekenler paylaşıldı. Bilgisayarı, kulaklığı-mikrofonu ve ses kayıt programı olan herkes kolaylıkla kitap seslendirerek belediyeye ulaştırabilecek.
Kadıköy Belediyesi Sesli Kütüphane sorumlusu Kenan Demir, projenin ilk olarak 2009’da ortaya çıktığını, 2010’da da hayata geçirildiğini söylerken “2014 yılında dört kabinle daha profesyonel bir şekilde kütüphane çalışmamızı sürdürdük. Anadolu yakasında bu şekilde hizmet veren bir kütüphanenin olmaması projeyi daha cazip bir hale getirdi” dedi.
600 GÖNÜLLÜ KİTAP SESLENDİRDİ
Salgın sürecinde ilk başta okumalara zorunlu olarak ara verildiğini söyleyen Demir, “Ancak gelen talepler doğrultusunda bu yeni projeyi hayata geçirdik” diye konuştu. Şu ana kadar 600’ün üzerinde okuyucu kitap seslendirmiş durumda ve en az 300 engelli vatandaş bu hizmetten yararlanıyor.
Demir, Kadıköy’ün eğitim düzeyi yüksek bir ilçe olmasına vurgu yaptı ve şunları söyledi: “Bu projeye Kadıköy’de kayıtsız kalınmayacağını, ilgi çekeceğini düşünüyorum. Hele vatandaşların evde kaldıkları sürede bir şeyler yapma istekleri de bu projeye ilgiyi artıracaktır. Proje sayesinde hatırı sayılır bir kitleye bu kayıtları ulaştırırsak ileride daha fazla kitap seslendirme çalışması yapabiliriz. Asıl amacımız elbette bunu yaymak ve çoğaltmak.”
“EN ÖNEMLİ SORUN EVDE KALMAK”
Salgından engellilerin değişen ölçülerde etkilendiğini belirten Demir, “En önemli sorun, çalışan engellilerin idari izinlerinden dolayı evde kalma mecburiyetlerinin doğması. Bir diğer sıkıntı da sosyal mesafeden dolayı ortaya çıktı. Mesela bir engelli, sosyal hayatta normal bir vatandaştan yardım istemek zorunda kaldığı zaman, yardım istediği kişi virüs tehdidinden dolayı daha temkinli yaklaşıyor veya yardım etmeyebiliyor. Bu da haliyle engellinin yardım almasını, hayatını kolaylaştırmasını zorlaştırıyor” dedi.
NASIL GÖNÜLLÜ OKUYUCU OLABİLİRİM?
Kütüphanenin web sayfasında yer alan gönüllü okuyucu formu aracılığıyla başvuru yaptıktan sonra, sesinizin diksiyon, artikülasyon ya da akıcı okuma gibi temel kriterler açısından uygun olup olmadığının belirlenmesi için kütüphaneye 5 dakikalık deneme ses dosyasının iletilmesi gerekiyor. Daha sonra sesli kütüphaneye katkı sunmak isteyen gönüllüler evlerindeki bilgisayardan ya da telefonlarından mikrofonlu kulaklık sistemi ile ses kayıt programı yardımıyla kitap okuyup, kaydettikleri ses dosyasını kütüphaneye ileterek sesli kitap üretimine katkı sunabilecek.
İSTEDİĞİM KİTABI OKUYABİLİR MİYİM?
Seslendirilecek kitabı belirlemek için kütüphane yetkilileri öncelikli olarak seslendirilmesi talep edilmiş kitapları öneriyor. Bunun dışında daha önce seslendirilmemiş olması kaydıyla kitap seçimi gönüllü okuyucu tarafından da belirlenebiliyor.
Proje için Sesli Kütüphane internet sitesinden bilgi alabileceğiniz gibi 0216 337 21 21 - 330 71 74 telefon numaralarını arayarak da bilgi edinebilirsiniz.