Evde yetişmesi kolay bitkiler

Bir bahçıvan olmak için mutlaka bir bahçeye ihtiyacınız yok. Balkon, pencere önü, mutfak tezgâhı hatta kitaplık bile birer küçük bahçe olabilir

07 Nisan 2022 - 11:02

“Bir bahçıvan olmak için bir bahçeye ihtiyacınız yok. Biraz hayal gücü, sabır ve deneme- yanılma yöntemiyle pencere pervazlarınızı, mutfak tezgâhlarınızı, kitaplık raflarınızı ve daha fazlasını, yiyebileceğiniz, yemeklerinize lezzet katmak için kullanacağınız, rahatlatıcı bir çay olarak demleyeceğiniz ya da sadece evinize getirdiklerinin keyfini çıkaracağınız muhteşem bilgilerle doldurabilirsiniz. “

Liz Marvin’in, evde yetiştirilmesi kolay 50 bitki hakkında bilgiler verdiği “Pencere Önü Bahçıvanı” kitabının önsözünde yer alan bu sözler, bahçesi, hatta balkonu bile olmayanlar için oldukça cesaret ve ilham verici. Pika Yayın etiketiyle okurla buluşan kitap evde bitki yetiştirmek isteyenler için basit ve pratik anlatımıyla rehber niteliği taşıyor.

Evde bahçe yapmanın sanıldığı kadar masraflı olmadığının anlatıldığı kitapta eski tencerelerin, çaydanlıkların, plastiklerin saksı olarak kullanılabileceği örneklerle anlatılıyor. Evde bitki yetiştirmek için en önemli gereksinim biraz sabır.

Mikro yeşilliklerden, bebek ıspanağa, biberiyeden, maydanoza yetiştirilmesi kolay 50 bitki hakkında bilgilerin yer aldığı kitaptan bir özet hazırladık.

KARABUĞDAY YEŞİLLİĞİ

Beceri Düzeyi: Kolay

Süre: Çok hızlı

Işık: Parlak

Sulama: Düzenli

Karabuğday kısa sürede yetişecek bitkilerden biri. Karabuğday kırmalarını yarım kavanoz suda bir gece (ya da en az sekiz saat) bekletin. Önceden sulanmış ince bir tabaka kompost üzerine yayın ve üzerine biraz daha kompost serin. İki hafta gibi bir sürede 8-9 santim boyuna gelecek olan küçük karabuğday bitkilerini makasla hasat edebilirsiniz. Karabuğday yeşilliğini salatalarda kullanabilirsiniz.

HAVUÇ YAPRAKLARI

Beceri Düzeyi: Kolay

Süre: hızlı

Işık: Parlak

Sulama: Sık sık

Satın alınan bir miktar havucun uçlarını keserek düzelttiğiniz üst kısımları, size hızlı bir şekilde bir miktar lezzetli havuç yeşilliği sağlar.

Yeni kökler aşağıdan değil yandan büyüyeceğinden, havuçlarınızı hazırlarken yalnızca uçlarını her zamankinden biraz daha kesip atın; 2,5 cm yeterli olur. Havuçları kesik tarafı aşağıya gelecek şekilde sığ bir tabak dolusu suya ya da bir saksı iyi sulanmış komposta yerleştirin. Suyun ya da kompostun ancak yarıya gelmesi gerekiyor. Güneşli bir yere koyduğunuz bitkilerin suyunu birkaç günde bir değiştirmeyi unutmayın. Sadece birkaç hafta içinde kuş tüyü gibi ince ve yumuşak bir miktar yeşilliğin çıktığını görmeye başlarsınız. Bu yapraklar, çok iyi bir vitamin kaynağıdır ve taze bir lezzete sahiptir; biraz maydanoza ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde havuca benzer. Aromatik ve yeşil yapraklı bitkileri kullanır gibi kullanabilirsiniz.

TAZE SARIMSAK

Beceri Düzeyi: Kolay

Süre: hızlı

Işık: Orta- parlak

Sulama: Düzenli

Sarımsak dişlerinin sivri uçlarını kompost yüzeyinin hemen altında kalacak şekilde ve yaklaşık 2,5 cm arayla bir saksı içine saplayın. Birkaç haftaya kadar dişler filizlenir ve uzun yeşil sürgünler büyümeye başlar. Doğru dürüst bir uzunluğa gelir gelmez, uçlarını mutfak makasıyla kırpın. Bitkiyi çok fazla şok etmemek için dibinden kesmek yerine, toprak üstünde en az birkaç santimetresini bırakın. Sarımsak dişleri büyümeye ve saksıyı kalabalıklaştırmaya başlarken onları çekip çıkarabilir ve tamamını kullanabilirsiniz.

MARUL

Beceri Düzeyi: Kolay

Süre: Hızlı

Işık: Orta- parlak

Sulama: Düzenli

Marulun kök ucundan yeni bir marul yetiştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, güneşli (fakat çok da parlak olmayan) bir pencere kenarında bir bardak ya da bir tabak suya kök ucunu koymak. Kilit noktası; kök ucunun çürümemesi için hepsini batırmadan, suya değecek şekilde kalmasıdır. Üstüne su ilave ederek kabı sürekli dolu tutmanız gerekiyor. Yaklaşık bir hafta içinde, marulunuzun yeniden büyüdüğüne dair işaretleri görmeye başlarsınız. Bu noktada, ömrünü uzatmak için bir parça kompost içeren bir saksıya koyabilir ve ihtiyaç duydukça birkaç yaprak kopararak daha da büyümesini teşvik edebilirsiniz.

NANE

Beceri Düzeyi: Kolay

Süre: Orta

Işık: Parlak

Sulama: Düzenli

Nane dalının alt yapraklarını çıkarın ve köklendirmek için bir bardak suya koyun. Bardağı fazla kalabalıklaştırmayın, üst yaprakların güneş ışığı almasını sağlayın. Saplar üç köke sahip olur olmaz bir saksıya dikebilirsiniz. Nane diğer bitkilerle iyi geçinemez bu yüzden diğer aromatik bitkilerle bir araya getirmeyin.

FESLEĞEN

Beceri Düzeyi: Orta

Süre: Orta

Işık: Parlak

Sulama: Düzenli

Tohumdan fesleğen yetiştirebilirsiniz. Fesleğen ideal olarak günde altı saat ya da daha fazla güneşte kalmaktan hoşlanır. Eğer doğrudan kuvvetli güneş ışığına maruz bırakılırsa yaprakları kahverengileşir ve hızla kurur. Dolayısıyla bitkinizin duracağı yeni yere karar vermeden önce evde birkaç farklı yerde denemeye gerek duyabilirsiniz. Fesleğeninizi hasat etmek için tepesindeki yapraklardan alın, bu işlem bitkinin boy atması yerine, kalınlaşması ve yapraklarla kaplanmasını teşvik eder.


ARŞİV