Eylemciler, oyuncu oldu!

Haydarpaşa Dayanışması üyeleri, Gurbet Kuşları filminin unutulmaz karesini canlandırdı

16 Nisan 2015 - 16:19

Gökçe UYGUN
Haydarpaşa Garı’nı korumak için eylemlerini aylardır istikrarlı biçimde sürdüren Haydarpaşa Dayanışması bu kez ilginç bir hamle yaptı.  Dayanışma üyeleri, gara dikkat çekmek için Haydarpaşa Garı’nı fona alan efsane film Gurbet Kuşları’nı canlandırdı.
Haydarpaşa Dayanışma Sözcüsü Tugay Kartal, Halit Refiğ’in 1965 yapımı Gurbet Kuşları’nın Türk sinema tarihindeki ilk iç göç filmi olduğunu anımsatarak, “Film Haydarpaşa Garı’nda başlar, orada sona erer. Sırtlarındaki heybeleriyle, sepetleriyle İstanbul’a gelen Maraşlı ailenin (Tanju Gürsu, Cüneyt Arkın, Mümtaz Ener, Pervin Par, Özden Çelik) trenden Haydarpaşa Gar’a iniş sahneleri hep hatırlanır. Bizim de bu filme özel bir ilgimiz var ki zaten daha önce de gar merdivenlerindeki eylemlerimiz sırasında bu filmi hep birlikte izlemiştik, yönetmen Refiğ’i burada ağırlamıştık” dedi.

SAATİN ALTINDAKİ FOTOĞRAF…
Kendisinin de filmdeki Gar önünde saatin altındaki Tanju Gürsu, Cüneyt Arkın, Mümtaz Ener’in bulunduğu sahneyi canlandırmanın hayalini kurduğunu anlatan Kartal, şunları söyledi: “Sahne makyajı eğitimi almış olan arkadaşımız Tansı Günal İycil’e bizi o yıllara götür teklifi götürülünce sevinçten havalara uçtuk. Ben Cüneyt Arkın’ı canlandıracaktım. O nedenle uzun yıllar kesmediğim bıyıklarıma veda ettim.  Aynı şekilde Tanju Gürsu’yu canlandıracak olan Onur Avcı da kirli sakallarını kesti.  Baba rolünde oynayan Mümtaz Ener’i de yine arkadaşlarımızda Faik Eyüpoğlu canlandırdı. Fotoğrafları da arkadaşımız Mahmut Leventoğlu çekti. Böylece bir düş gerçekleşmiş oldu…”
“Düşlerimin merkezinde hep Haydarpaşa Gar olmuştur diyen Tugay Kartal, sözlerini şöyle tamamladı: “Kamu çalışanlarının grevli toplu sözleşmeli sendikal haklar mücadelesinin ilk yıllarında ,Haydarpaşa Gar binasına pankartını asacağımız günün hayalini kurardım. Takvimler 20 Aralık 1994’ü gösterdiğinde ülke genelinde 1 milyon emekçi ile beraber hayatı durduran demiryolu emekçileri Haydarpaşa Gar binasına ‘Bu işyerinde grev var’ pankartını astılar. Diğer bir hayalim ise Gurbet Kuşları filminin o unutulmaz sahnesini bu günlere aktaran fotoğraf karesini yeniden canlandırmak. Yağmurlu bir Şubat gününde, bu düşüm fotoğraflara yansıyarak hayat buldu. Bizler, 164 haftadır Pazar günleri 13.00 ila 14.00 arası, 144 haftadır da Perşembe geceleri 20.00 ila 21.00 saatleri arası garın merdivenlerinde hayalimizi örgütlüyoruz”
Fotoğraf karesindeki isimlerden Faik Eyüpoğlu, “Bu projenin bir fotoğraf karesi olarak günümüze uyarlamasında yer almanın hazzını yaşadım” derken, Onur Avcı da “O güzelim filmin sadece bir karesini bile arkadaşlarımla Haydarpaşa Garı’nda canlandırmaya çalışmak beni çok mutlu etti” yorumunu yaptı.

ARŞİV