Fadime Ayvalıtaş oğlunun yanına gömüldü

Gezi direnişinin ilk günlerinde Ümraniye’de eylemdeyken bir otomobilin çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi bu acıya daha fazla dayanamadı.

19 Aralık 2013 - 13:10
  
Semra ÇELEBİ
 
Gezi Parkı direnişi sırasında Ümraniye’de eylem yaparken bir otomobilin çarpması sonucu ölen Mehmet Ayvalıtaş’ın (20) annesi Fadime Ayvalıtaş (47), 13 Aralık Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonrasında yaşamını yitirdi. Yaşadığı üzüntüye dayanamayan anne Ayvalıtaş, 14 Aralık Cumartesi günü büyük bir kalabalığın katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı.
Fadime Ayvalıtaş’ın cenaze törenine Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz’ın aileleri de katıldı. Sarısülük ve Korkmaz aileleri, aynı acıyı yaşayan Ayvalıtaş ailesini teselli etti. Oğlunun yanına defnedilen Fadime Ayvalıtaş için cenaze namazının ardından bir de yürüyüş yapıldı. 
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitiren Fadime Ayvalıtaş için Mustafa Kemal Mahallesi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi’nde tören düzenlendi. Törene Ayvalıtaş’ın ailesi, 
CHP İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal ve Kadir Gökmen Öğüt, Gezi direnişi sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz’ın aileleri, Taksim Dayanışması üyeleri, mahalle forumları ve sevenleri katıldı. Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal KılıçdaroğluBDP İl Başkanlığı, Taksim Dayanışması’nın da bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütüne ait çelenkler dikkat çekti. Taziyeleri kabul eden baba Ali Ayvalıtaş’ı Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahip Korkmaz teselli etti. Ali Ayvalıtaş ise, gözyaşları içinde “Gerçek anne gerçek baba böyle olur. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın. Oğluna dayanamadı. Ailemi de kaybettim” şeklinde konuştu. Öğlen saatlerinde Fadime Ayvalıtaş için cenaze namazı kılındı.
Törenin ardından katılımcılar tarafından yürüyüş düzenlendi. Cemevinin önünden cenaze arabasıyla beraber yürüyüşe geçen yaklaşık bin kişi Fadime Ayvalıtaş’ın evinin önüne kadar yürüdü. Katılımcılar yol boyunca “Annelerin öfkesi katilleri boğacak”, “Her yer Taksim her yer direniş” ve “Gün gelecek devran dönecek 
AKP halka hesap verecek” şeklinde slogan attı. Mustafa Kemal Köprüsü’nde Mehmet Ayvalıtaş’ın öldüğü yerde duran kalabalık bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş boyunca yollardaki trafik akışı cenaze yakınları tarafından sağlandı. Ayvalıtaş’ın cenazesi götürüldüğü evinin önünde helallik alınmasının ardından oğlu Mehmet Ayvalıtaş’ın yanına defnedilmek üzere Çekmeköy Mezarlığı’na götürüldü. 
 
KADIKÖY FADİME ANNE VE YÜKSEKOVA’DA ÖLEN ÜÇ GENÇ İÇİN EYLEMDEYDİ
Aynı gün akşam saatlerinde Kadıköy Yoğurtçu Parkı Forumu’nun çağrısı ile Yüksekova (Gever)’de polisin üç kişiyi hedef gözeterek öldürmesini protesto etmek ve Fadime Ayvalıtaş’ı anmak için yüzlerce kişi Kadıköy Boğa Meydanı’nda bir araya geldi.
Beşiktaş Abbasağa Forumu’nun da katıldığı eylemde, “Dün her yer Lice her yer Taksim, bugün her yer Gever her yer direniş” pankartı açıldı.
Yürüyüş öncesinde, Boğa Meydanı’na Gezi direnişinde ve Gever’de yaşamını yitirenlerin isimlerinin bulunduğu temsili birer ayakkabı bırakıldı. Öte yandan “Gezi Gever bin 850 km acı ortak”, “Berkin uyuyor, Van üşüyor, Gever ağlıyor” dövizleri taşıyan yurttaşlar, Bahariye’de insan zinciri oluşturdu. Bir yandan ise Bahariye Caddesi boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Gever ağlıyor” yazılamaları yapıldı.
Yüzlerce kişi, Boğa heykelinden Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na kadar “Katil devlet hesap verecek”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Diren Gever Kadıköy seninle” sloganları ile yürüdü. Meydanda, Gezi direnişi sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş için mumlar yakıldı. Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş için “Rahat uyu ana evlatların nöbette” pankartı asıldı. Meydanda Gezi ve Yüksekova’da yaşamını yitirenleri temsilen bir performans gösterisi yapıldı. Daha sonra ise saygı duruşunun ardından, Fadime Ayvalıtaş için bir sinevizyon gösterildi. Yüzlerce kişi tekrar Boğa heykeline yürüyerek eylemi sonlandırdı.

ARŞİV