Felsefeyle Kadıköy'de tanışın…

25. yaşını kutlayan Aktiffelsefe’nin Kadıköy’deki ücretsiz seminerlerine katılarak, felsefeyi günlük yaşamınıza sokabilirsiniz…

22 Ocak 2014 - 14:13
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Çisem EREN, Aktiffelsefe arşiv
 
“Herkesin içinde bir filozof olduğu” düşüncesini şiar edinen Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, bu yıl 25. Yaşını kutluyor. Bu vesileyle Derneğin Bahariye’deki Kadıköy Şubesi’ni ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Başak Arpacıoğlu’dan dernek hakkında bilgi aldık. Arpacıoğlu’nun verdiği bilgilere göre bundan 25 yıl önce Ankara’da kurulan derneğin, şu an Türkiye genelinde 18 şubesi bulunuyor. Temel amacı “felsefenin aktif olarak kullanılması” olan Aktiffelsefe, felsefenin akademik platformlarda kalmaması, günlük yaşama geçirilmesi için faaliyet gösteriyor. Bunun için de yürütülen çeşitli faaliyetler var; ücretsiz ve ücretli konferanslar, gönüllü etkinlikler, sosyal sorumluluk kampanyaları, felsefe dersleri gibi… Bu çalışmalarda gözetilen ilke ise bireylerin ve toplumun ihtiyaçları. Örneğin Kadıköy şubesinde düzenli olarak yapılan eğitimlerde felsefe akımları, diğer bilimlerle karşılaştırmalı olarak ele alınıyor, antik uygarlıklardan günümüzdeki modern felsefeye bütün akımlar işleniyor. Diğer birimlerde olduğu gibi Kadıköy’deki eğitimlerde edinilen “zihin besinleri” de engelli bireyler, yaşlılar ve çocuklarla yapılan etkinlikler gibi çeşitli projelerle yaşama geçiriliyor. 1994’ten beri faaliyet gösteren Kadıköy şubesinin yaklaşık 70 gönüllüsü var. Dernek her gün 18:30’da açılıyor, akşam 22:30’da kapanıyor, cumartesi günleri de açık. Dernekteki felsefe kitaplığından ücretsiz olarak faydalanmak da mümkün.

KADIKÖY FELSEFESİ!
Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Kadıköy Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Başak Arpacıoğlu, Kadıköy’ün ruhuna ilişkin şunları söylüyor; “Doğma büyüme Kadıköylüyüm, bunun için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Derneğimizdeki faaliyetler kapsamında Kadıköy’ün tarihçesini araştırdık. Kadıköy, felsefe çalışmaları için, entelektüel anlamda değerli bir maden! Kadıköy insanının samimiyetini seviyorum. Bir de şöyle bir durum var, ben mimarım. Şunu söyleyebilirim ki; sıkışık şehir yaşamı insanların ruhlarını da sıkıştırıyor. Yeşilin, mavinin görülebildiği mekan düzenlemeleri enerjinin rahat dönüşümünü sağlıyor. Sadece yeşillikten de bahsetmiyorum. İnsan ölçeğinin korunmasından bahsediyorum. Sokakta yürüyen bireylerin, binaların yüksekliğinden ezilmemesinden de bahsediyorum. İnsani ölçek var Kadıköy’de, onu koruyalım…”

FİLOZOFLAR KADIKÖY’DEN GEÇECEK!
Dernek bir de sergi düzenliyor; “Filozoflar geçidi ve karikatürlerle FELSEFE”. Kozyatağı Kültür Merkezi A Sanat Galerisi’nde ücretsiz olarak gezilebilecek sergi, 20-26 Ocak tarihleri arasında açık olacak. Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği’nce düzenlenen Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 7. geçen yıl “felsefe” konusuyla dünyanın pek çok ülkesinden karikatüristlerin katılımıyla gerçekleşmişti. Bu sergide, felsefe konulu yarışmada derece alan uluslararası karikatürler ve tarihteki önemli filozofları tanıtılıyor.
  
ÜCRETSİZ FELSEFE SEMİNERLERİ PROGRAMI

-Caddebostan Kültür Merkezi’nde
06 Şubat Perşembe/saat 15. 00: Aşkın gücü
05 Mart Perşembe/saat 15.00: Kadın Filozoflar- Dünya Kadınlar günü nedeniyle
09 Nisan Perşembe/saat 15.00: Giordano Bruno, Bir ortaçağ engizisyon şehidi filozof
08 Mayıs Perşembe/saat 15.00: Beden-zihin-ruh bütünlüğü
-Kozyatağı Kültür Merkezi’nde
20 Ocak-26 Ocak: SERGİ 2013 Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi “Felsefe”
23 Ocak Perşembe/saat 14:00, Konuk: Tan Oral ile Söyleşi: Felsefe’de mizah ve mizahın felsefesi
13 Şubat Perşembe/saat 14:00, SEMİNER VE SUNUM : Anadolu Filozofları’nın gözünden Aşk
20 Mart Perşembe/saat 14:00, SEMİNER: Makrokozmos-mikrokozmos: Evrensel yasalar ve insan ilişkisi
17 Nisan Perşembe/saat 14:00, SEMİNER: Nefes, enerji ve yaşam
22 Mayıs Perşembe/saat 14:00, SEMİNER: İletişimde zen bilgeligi
-Barış Manço Kültür Merkezi’nde
30 Ocak Perşembe/saat 16. 30: Korku ve özgüven
20 Şubat Perşembe/saat 16.30: Aristo’ya göre erdem ve mutluluk
27 Mart Perşembe, saat 16.30: Yorgunluk ve dinlenme üzerine
24 Nisan Perşembe/saat 16.30: İnsan nedir? Kendini tanı
29 Mayıs Perşembe/ saat 16:30: Yunus Emre’nin bilgeliği

Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Kadıköy Şubesi 0 216 336 36 11 (18:30dan sonra ) - 0555 255 50 08 ( gündüz saatlerinde) www.aktiffelsefe.org

ARŞİV