İstanbul’da Avrupa standartlarına en yakın yaşamın hüküm sürdüğü ilçe olan Kadıköy’de, Avrupa ve kültürü alanında çalışan bir dernek bulunuyor. Mart 2003’te kültürün toplum içindeki rolüne önem veren farklı mesleklerden kişiler tarafından kurulan Avrupa Kültür Derneği, merkez olarak da üyelerinin büyük çoğunluğu Kadıköy’de yaşadığı için Feneryolu semtinde faaliyet gösteriyor. Bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olan dernek, kültürel farkındalığı arttırmak vizyonuyla, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kültürel iletişim ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Kuruluşundan bu yana kültür yönetimi ve kültür politikaları konularını odağına alan dernek, bu amaçla toplantılar, konferanslar, seminerler, forumlar, sanatsal, kültürel ve eğitsel projeler yapıyor.
Kurulduğu yıl Avrupa kültür merkezlerini bir araya getirerek Europist Çalışma Grubu’nu oluşturan dernek, ilk etkinliği olarak “Avrupa Bandoları İstanbul’da” başlıklı 5000 kişinin katıldığı sokak festivali organize etmişti. 2005’te de “Kültür Sanat Yönetimi Programı” ile Türkiye’deki genç kültür sanat yöneticilerinin mesleki deneyimlerinin gelişmesi ve kültür operatörleri arasında bir iletişim ağı kurulmasına önayak olmak amacıyla, uluslararası seminerler ve çalıştaylar yapıldı. Avrupa Kültür Derneği, 2004’te “AB’ye Giriş Sürecinde Düşte Düşüncede Günlük Yaşamda Değişimler” ve 2005’te “Türkiye-Avrupa Kültürel İlişkileri Forumu” ile ilk kez Türkiye-Avrupa ilişkilerinin kültürel boyutunun tartışılmasını ve ilişkilerin güçlenmesi için ağlar kurulmasına önayak oldu.
Dernek, 2006 yılında gerçekleştirdiği “IETM Forum: Avrupa’nın Sınırları” forumuyla dünya sahne sanatları ağı ile Türkiye’deki sahne sanatçılarını, 2007 yılında AICA Türkiye işbirliğiyle organize ettiği “Kontinental Kahvaltı” başlığıyla uluslararası küratörleri ve sanat eleştirmenlerini, 2008 yılında ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi liderliğinde Avrupa Sanat Üniversiteleri Birliği işbirliği ile gerçekleştirdiği “Kent ve Sanat” ile Avrupa üniversitelerini bir araya getirdi.
Avrupa-Türkiye bağları
Avrupa Kültür Derneği, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecine kültür sektörünün hazırlanmasına da çeşitli şekillerde katkıda bulundu. “Geçmişten Geleceğe Avrupa Kültür Başkentleri” başlıklı etkinlikler dizisi, çıkarılan yayınlar, danışma kurulu üyelikleri ve gerçekleştirilen projeler deneyim alış verişini sağlayarak bu sürece doğrudan katkıda bulundu. Kent ve Sanat projesiyle Türkiye ile Avrupa kentleri arasında üniversiteler aracılığıyla geniş bir ağ kurulmuş, yüzlerce sanatçı birlikte üreterek binlerce kişinin izlediği sergiler açıldı.
Son üç yıldan beri çok önemli bir AB projesinin içinde yer alan Avrupa Kültür Derneği, güzel sanatlar eğitimi ve uygulaması alanında çalışan Avrupa'dan sanat akademileri ve sanat enstitüleri ile işbirliği içinde "Avrupa Katılımcılık Akademisi" projesini yürütüyor. Bu proje sanat eğitimi alanında "katılımcılık" fikrinin geliştirilmesine yönelik teorik ve pratik bilgilerin üretimini destekliyor. http://www.europist.net/