Festivallerden festival seç!

Pizza, çorba, makarna… Şehrin sonbaharında lezzetli pek çok festival var!

22 Eylül 2016 - 14:59
Gökçe UYGUN
Yazın bitişi, sonbaharın gelişiyle birlikte İstanbul’un ve Kadıköy’ün sosyal hayatı da yeniden hareketlenmeye başlıyor. İçinde bulunduğumuz Eylül ayı ve havaların daha da serinleyeceği Ekim ayı, birbiriden ilginç festivallere ev sahipliği yapacak. Gelin Kadıköy’de ücretsiz etkinliklere bir göz atalım…
Booze&Türkiye Gençlik Organizasyonları, 25 Eylül Pazar günü 11.00-21.00 saatleri arasında “Pizza Festivali” düzenlenecek. Haydarpaşa Garı’ndaki ücretsiz festivalde; İtalyan şeflerden pizza yapım tekniklerinin öğretileceği workshopları, canlı orkestra ile 1950’lerden günümüze İtalyan müziği dinletisi olacak, pizzanın tarihçesini anlatan resim sergisi açılacak.

“ÇORBA YÜREK YAĞMURUDUR”
Serin havaların hüküm sürmeye başladığı şu günlerde, Yeldeğirmeni Kadıköy İskele Sokak’taki Derviş Baba Deliler, Abdallar, Meczuplar, Aşıklar Kahvehânesi’nden de çorba kokuları yükselecek. Zira burada “Kadıköy Şifalı Çorba Festivali” olacak. 8 Ekim günü saat 18.00’de başlayacak olan ücretsiz festival 9 Ekim akşamı 21.00’e dek sürecek. Sonbaharın soğuk günlerinde, bohçada pişirme metodu ile hazırlanmış Türkiye ve dünya mutfaklarından çeşit çeşit şifalı çorbalar içilecek, çorba tarifleri paylaşılacak. "Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi" kitabının yazarı Nazım Tanrıkulu'nun da katılacağı festivali çorbayı temel alan bir şifalanma etkinliği olacak esasında. Festivalin düzenleyicisi Murat Doğan’ın da dediği gibi “Kimbilir, belki ardından Moda sahilinden Marmara'ya maya çalarız. Belli mi olur? Ya tutarsa!”

BİSİKLET DE SÜRÜCÜ DE SÜSLÜ
Çorbalar, pizzalar derken hep yemeğe odaklandık, peki ya spor? Biraz bisiklet sürmeye ne dersiniz? Ama bunun için tek şart kadın ve süslü olmanız! Nasıl mı? Anlatalım; bisiklet sevdalı bağımsız bir grup kadın tarafından son 3 yıldır  Otomobilsiz Kentler Günü’n de şık bir etkinlik düzenleniyor. Adı “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu”. Amaç kadınları bisiklet kullanmaya teşvik etmek ve bisikletin şık kıyafetlerle de sürülebileceğini göstermek. Süslü ve bisikletli kadınlar, 25 Eylül Pazar günü 15.30’da Kadıköy’deki Beşiktaş vapur iskelesi önünde da buluşarak, Yoğurtçu Parkı’na gidecekler. Burada süslü kadınlar için 15 dakika makyaj tazeleme molası verilecek, ardından saat 16.30 sularında hareket edilerek Bağdat Caddesi’ne varılacak. Burada da bir mola verildikten sonra tekrar Yoğurtçu’ya dönülerek tur sona erecek. Etkinliğe katılım tamamen ücretsiz. Hemen belirtelim; tura erkekler de katılabiliyor ama kadınlardan bir adım geride durmak şartıyla! Keyifli sürüşler…

GÖÇMENLER VE MAKARNALAR
Sirkeci Garı’nda da iki etkinlik olacak. 23- 25 Eylül’de yapılacak Makarna Festivali’nde restaurantlar, makarna üreticileri, yağ ve sos firmaları, peynir ve baharat üreticileri ile aşçılık ve mutfak okulları yere alacak, ünlü şefler workshoplar düzenleyecek. Balkan göçmenleri de geçmişlerini anmak, geleceğe umutlarını aktarmak için 2 Ekim Pazar günü, Türkiye ilk ayak bastıkları yer olan Sirkeci Garı’nda buluşacaklar. 1912-2012 yılları arasında 100 yıl süren Balkan göçleri ile Türkiye’ye gelen Balkan göçmenleri, Kosova Prizrenliler Derneği’nin önderliğinde yapılacak olan “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinde, gara gelecek temsili tren ile katılımcılar göçün manevi havasını yaşayacak.

ARŞİV