"Fideler büyürken çocuklarımız büyüyormuş gibi hissettik"

Moda Bostanı’nda yaz hasadını yapan Eylül Arnabutoğlu, “Toprakla ilk deneyimimdi. O yüzden heyecanlı geçti. Fideler büyürken çocuklarımız büyüyormuş gibi hissettik, bostana koşarak geldik. Fidelerde yaşanan değişimlere tanık olmak, çiçeklerin açmasını izlemek çok güzeldi. İlk domatesi gördüğümde gözlerim doldu.” dedi

19 Eylül 2024 - 09:25

Kadıköy Belediyesi'nin vatandaşların sağlıklı ve temiz gıdaya ulaşması için hayata geçirdiği “Her mahalleye bir bostan” projesi, büyük bir ilgi ile devam ediyor. Göztepe, Acıbadem, Fenerbahçe ve Moda Bostanı’nı yaz ve kış döneminde fidelerin toprakla buluşmanın heyecanı ve mutluluğu sarıyor. Bostan gönülleri, toprakla buluşan atalık fidelerden elde ettikleri sebze ve meyveleri dalından koparıp yemenin keyfini yaşıyor. Bostanlarda mayıs ayında yaz dönemi hazırlıkları başlamış, hummalı bir çalışma olmuştu. Yaz dönemi boyunca fideler meyve ve sebzeleri verdi, hasatlar yapıldı. Artık kış dönemi için hazırlık zamanı…

Moda Bostanı’nda 11 Mayıs’ta fideleri toprakla buluşturup can suyunu veren, yaz dönemi boyunca sebze ve meyvelerin büyümesini keyifle izleyen, hasadını yapan Eylül Arnabutoğlu ile 14 Eylül Cumartesi günü Moda Bostanı’nda bir araya geldik;  Arnabutoğlu’nun heyecanı, mutluluğu ve özlemi barındıran bostan deneyimini dinledik. 

“DOMATESİ GÖRDÜĞÜMDE GÖZLERİM DOLDU”

Bostanlarda yaz döneminin bittiğini, bugün son bostan günü olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Eylül Arnabutoğlu, “Bostanlara üç defa başvuru yaptım. Üçüncü başvurumda çıktı. Çok mutlu oldum. Toprakla ilk deneyimimdi. O yüzden bostan süreci çok heyecanlı geçti. Çocuklarımız büyüyormuş gibi hissettik, bostana koşarak geldik. Fidelerde yaşanan değişimlere tanık olmak, çiçeklerin açmasını izlemek çok güzeldi. Bayramlarda gelemediğimiz zamanlarda özledik. Bayramın bitmesi ile koşa koşa geldik. Geldiğimde büyüdüklerini gördüğümde daha da heyecanlandım. Fideler nasıl büyüyecek, nasıl domates verecek diye düşünüyordum. İlk domatesi gördüğümde gözlerim doldu. Bugün de son günümüz. Kalanları topladık. Bizden sonra gelenlere bol şans ve keyifli bir dönem diliyorum.” dedi. 

Çocukları Yağız ve Çınar için de çok güzel bir deneyim olduğunu söyleyen Eylül Arnabutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toprakla buluştular, uygulayarak öğrendiler. Çocuklarımızla birlikte çilek, kabak, salatalık, domates, patlıcan, biber yedik. İçinde ilaç olmadığını bilerek yemek bizi mutlu etti. Mayıs ayında fideleri toprakla buluşturmuştuk. Şu an ayrılırken hüzünlüyüm. Yağız ve Çınar da çok mutluydu. Ayrılacaklarına inanmıyorlar."

“TATLARI VE KOKULARI ÇOK GÜZELDİ”

Annesi ile birlikte bostan sürecini yaşayan Yağız Arnabutoğlu, “Sebzelerin ne zaman büyüyeceklerini merak ediyordum. Büyümelerini izlerken keyif aldım. Fideler çiçeklendi, sonra sebze ve meyve oldu.” derken Çınar  Arnabutoğlu da şunları söyledi: “Toprağı kazdık, fideleri koyduk.  Fideleri ekerken zordu ama toprakla uğraşmak eğlenceliydi. Salatının kokusu da tadı da çok güzeldi. Ektik, büyüttük ve yedik. Bostandan topladığımız sebzelerle evde salata da yaptık.”

Ailesi birlikte bostan deneyimi yaşayan Zeynep Duru Tufan da “Sebze ve meyve fideleri ekmek eğlenceliydi. İlk defa ektim ve  sebze ile meyve topladım. Arkadaşlarımla birlikte toprakla oynamak güzeldi. Küçük bir fideden büyük bir domatesin çıkması şaşırtıcıydı.” diye konuştu. Elif Merve Hoşalay ise “İstanbul’da toprakla ilk defa uğraştım. Çok keyifliydi. Kabak, çilek, domates ektik. Gerçekten güzeldi. Herkes denemeli. Kokusu da tadı da çok güzel oluyor. Kadıköy Belediyesi’ne bize böyle bir imkan sunduğu için teşekkür ederim.” dedi. 

 

 


ARŞİV