Fitoterapi ve aromatik bitkilerin faydaları

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde bu hafta Dr. Uğur Selçuk Güneşli tarafından, “Kadın Sağlığı, Fitoterapi ve Aromatik Bitkilerin Faydaları” atölyesi yapıldı

15 Mayıs 2025 - 17:21

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi farklı atölyelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 10 Mayıs Cumartesi günü Çocuk Hastalıkları Uzmanı, İş Yeri Hekimi ve Aile Danışmanı Dr. Uğur Selçuk Güneşli tarafından verilen “Doktorumuzdan; Kadın Sağlığı, Fitoterapi ve Aromatik Bitkilerin Faydaları” atölyesinde de sağlıklı ve doğal reçeteler verildi. 

Kişinin biricikliğine yönelik çalışılması gerektiğini söyleyen Dr. Güneşli, “Çünkü alternatif ve klasik tıpta da olsa, A kişisine iyi gelen bir ilaç B kişisine iyi gelmeyebilir. Dolayısıyla onun bütün metabolik mekanizmasını bilerek bir öneri geliştirebilmemiz lazım. Bu sebeple alternatif tıp değil de bütüncül tıp olarak kabul etmemiz lazım. Bir şeyin alternatifi değil bir eksen, omurga üzerine olan bir uygulama.” dedi. Güneşli, “Bence herkes kendi kendinin hekimi ve eczacısı olabilme yolunda bir adım atabilir. Bu da yapılan bilimsel çalışmalar bağlamındaki dinamikleri içselleştirerek yapılabilir. Bizim de verdiğimiz eğitimler bunu hedefliyor.” şeklinde konuştu. 

BİLİMSEL ARAŞTIRMANIZI YAPIN

Kişilerin konu hakkında iyi bir araştırma yapması gerektiğini vurgulayan Güneşli, dikkat edilmesi gerekenler için, “En önemli noktalardan biri, ürünleri biz üretirsek daha iyi olur. Böylece eczaneden veya aktardan almak yerine, bitkileri evimizin balkonunda yetiştirebiliyorsak bu bize maliyet açısından da faydalı olacaktır. Bilimsel verilerle kendimizi donatabilme anlamında da bir fayda sağlayacaktır.” diye konuştu. 

ÇAYLAR DEMLENİR, KÖKLER KAYNATILIR

Güneşli, “Çaylar demlenir, kökler kaynatılır ilkesi demleme için 5 ila 15 dakika süreyi talep eder. Kaynatma için de 15 ila 30 dakika ister. Kaynatılanlar genelde bölgesel olarak kullanılır örneğin kantaronun kökü kaynatılıp hemoroit basurda kullanabiliriz. Nemlenen durumlarda yine kantaron için 5 dakikalık demlemeyle içeceğimiz ürün baş ağrısı, uykusuzluk, gerginlik ve stres gibi durumlarda yardımcı olarak kullanılır.” şeklinde konuştu. 

Atölyesinde lavantanın önemini vurgulayan Güneşli, “Bütün bitkiler arasında en faydalı, sık kullanılan ve kolay ulaşılabilen bitkilerden biri. Lavanta hem bize çay olarak hem de sürebileceğimiz yağı ve suyu ile faydalı. Çayının sakinleşmede yağının ise kaşınma, egzama ve arı sokması gibi durumlarda faydası var.” dedi. 

Bağ ağrısı ve sinüzit için; Lavanta kurusu, Himalaya tuzu ve pirinç her biri 3’te 1 olmak üzere karıştırıp bir kese yastık haline getirilir. Göz yastığı adı verilen uygulamayla yatmadan önce 30 dakika veya 1 saat olmak üzere bekletilir. Ayrıca gözaltı şişliği ile morluğunda da faydası görülebilir. 

Sistit için; 35 gram maydanoz, at kuyruğu otu 35 gram, kekik 30 gram. Karışım 150 ml kaynama suyu ile 15 dakika demlenerek günde üç defa içilebilir veya vajinal irrigasyon olarak kullanılabilir. İlaç ve yan etkileri çok önemli; Fitoterapi ve Aromaterapi konusunda uzman bir hekim ile kullanılması önerilir. 

Adet sancısı için; 30 gram civan perçemi, 10 gram nane ve 10 gram papatya. İki tatlı kaşığı karışımı 250 ml kaynar suya 10 dakika demleyerek günde üç defa kullanılabilir. Yan etkileri için mutlaka hekime danışın. 

*Yukarıdaki reçete, ilaç veya öneri değil tecrübe paylaşımıdır. Fitoterapi ve Aromaterapi sertifikası almış uzman kişilerce önerilebilir. 

*Kaynaklar: Prof.Dr. L. Ömür Demirezer Tıbbi Çay Reçeteleri – Prof.Dr. Hasan Baydar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi kitapları


ARŞİV