Fotoğraflar Kadıköy’ü anlatacak

Geçtiğimiz mart ayında başlayan “Kadıköy’ün Sakinleri” projesi, sürekli hale getirilerek “TAK Belgesel Fotoğraf Atölyesi” projesine dönüştürüldü

31 Ekim 2018 - 10:28

Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün (TAK) sekiz ay önce başlattığı “Kadıköy Sakinleri” projesi bitmek üzere. Kadıköy coğrafyasında yüzlerce yıldır yaşayan farklı toplulukların kültürel çeşitliliğini ve tarihsel zenginliğini kayıt altına alan fotoğrafçıların eserleri hem sergilenecek hem de kitap olarak meraklılarıyla buluşacak. Kadıköy Sakinleri projesinin en önemli özelliklerinden biri, proje fikrinin İDEA Kadıköy’ün işlik kullanıcılarından çıkması. Proje, “Fotoğrafına Göz Kulak Ol” ekibi üyeleri fotoğrafçı Bülent Küçük ve araştırmacı Şakir Ayral’ın İDEA İşlik çalışmaları esnasında biraraya geldiği fotoğrafçı Arzu Dedeoğlu ile Kadıköy Akademi Araştırmacısı Süleyman Barış Başaran ve Tasarım Atölyesi Kadıköy Yöneticisi Batur Seçilmiş tarafından oluşan çekirdek bir ekiple mart ayında başladı.

Projenin tasarlanması, koordinasyonu ve toplantıların ana mekânı “Tasarım Atölyesi Kadıköy” olarak belirlendi, bununla birlikte Kadıköy Belediyesi çatısı altında bulunan İDEA ve Kadıköy Belediyesi Akademi’den de faydalanıldı. Fotoğrafçılar ile bire bir görüşmeler, proje koordinasyon toplantıları ağırlıklı olarak İDEA’da, eğitimler, seminerler ve proje değerlendirme toplantıları ise Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleştirildi. İstanbul ve Kadıköy ile ilgili kaynak dokümanların temininde Kadıköy Belediyesi Akademi’nin kütüphanesinden yararlanıldı.

FOTOĞRAFLAR KADIKÖY’Ü ANLATACAK

Arzu Dedeoğlu, Bülent Küçük ve Şakir Ayral ile projenin detaylarını konuştuk. Foto-röportajlarla ilgili çalışmalar yapan Bülent Küçük, Kadıköy Sakinleri projesinin ortaya çıkış öyküsünü şöyle anlattı: “Kadıköy’ün kültürel çeşitliliğini fotoğraf yolu ile belgelemek, bunu gerçekleştirirken de, İstanbul’un bu en önemli ilçelerinden birini hem toplumsal, hem de mekânsal olarak inceleyerek kent belleğine katkı sağlamak istedik. Yazının ve fotoğrafın derin bir etkisi var ve biz foto-röportaj tekniğinin Kadıköy’ün kültürel çeşitliliğini sergileyebilecek en uygun anlatım dili olduğunu düşündük. Ayrıca proje toplantılarında, bu çalışmanın sürdürülebilir bir şekle bürünmesi, zaman içerisinde kendi sistemini yaratması ve Kadıköy için sürekli görsel bellek oluşturması konusunda fikir birliğine vardık.”

ÇEKİMLER ÖNCESİNDE ARAŞTIRMA YAPTILAR

Şakir Ayral da projenin nasıl yürütüldüğünü şu sözlerle anlattı: “Proje süresince fotoğrafçılara bilgi sağlaması, fikir vermesi, farkındalık yaratması amacıyla belgesel fotoğraf ve Kadıköy ile ilgili okunmasını istediğimiz yayınların listesini verdik. Kadıköy’ün 21 mahallesinde yer alan köşklerin, çeşme, köprü gibi önemli mimari yapıların ve kütüphaneler, müzeler, kültür merkezleri, inanç merkezlerini gösteren bir “İpucu Rehberi” oluşturduk ve ekip üyeleri ile paylaştık. Belgesel Fotoğraf Atölyesi eğitimlerini destekleyecek şekilde, projede görev alan fotoğrafçıların ufkunu geliştirecek, projeye katkı sağlayacak konularda seminerler düzenledik.”

BELGESEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ ALDILAR

Profesyonel fotoğrafçılık yapan Arzu Dedeoğlu da “Proje iki gruptan oluşuyor. İlk grup, benzer projelerde görev almış foto-röportaj kavramı konusunda bilgi sahibi olan fotoğrafçıların doğrudan davet edilmesiyle oluşturuldu. İkinci grup ise ‘Belgesel Fotoğraf Atölyesi’ eğitimlerinden sonra yeterlilikleri değerlendirilen ve projeye katılmak isteyen fotoğrafçılardan oluşuyor. İnternet üzerinden açık çağrı ve anket yolu ile herkesin katılımına açık, ücretsiz belgesel fotoğraf eğitimi duyurusu yapıldı. Kontenjanı sınırlı olan bu eğitim için 44 amatör fotoğrafçı anket doldurarak başvuruda bulundu. 7 hafta süren eğitimde, temel olarak bir foto-röportajın ve belgesel fotoğraf tasarımının nasıl yapılacağı, etkili bir fotoğrafın nasıl olması gerektiği konularını inceledik. Belgesel Fotoğraf Atölyesini, ülkemizin önemli fotoğrafçılarından İFSAK Belgesel Grubu Belgeselab editörü Altan Bal yönetti.” dedi.

FOTOĞRAFLAR ŞUBAT AYINDA SERGİLENECEK

Eğitim ve seminerlerin tamamlanmasının ardından fotoğrafçılar çalışma konuları belirlediler ve geçtiğimiz mayıs ayında çekimlere başladılar. 20 fotoğrafçı foto-röportaj çalışmalarını bu ay sonunda teslim edecekler. Kasım ve aralık aylarında ise sergi çalışmalarına başlanacak. 1-15 Şubat 2019 tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek sergiyle fotoğraflar Kadıköylülerle buluşacak. Sergi dışında bir de kitap çalışması yapılacak. Foto-röportajlar ve yazılar kitaplaştırılacak.

TAK BELGESEL FOTOĞRAF ATÖLYESİ” KURULDU

Bununla birlikte Kadıköy’ün Sakinleri projesiyle temelleri atılan belgesel fotoğraf çalışmalarının uzun soluklu hale gelmesi için gerekli çalışmalar yapıldı ve Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) bünyesinde “TAK belgesel fotoğraf atölyesi” kuruldu. Atölye bu ay içinde çalışmalara başlandı. Atölye, fotoğrafçılıkla amatör olarak ilgilenen, kente ve kent sorunlarına dair kaygı duyan, okumaya, seyretmeye ve dinlemeye meraklı, zaman ayırarak belgesel fotoğraf projeleri üretebilecek herkese açık.

Atölyede iki haftada bir şu çalışmalar yapılacak:

o Kent ile ilgili proje konularının belirlenmesi çalışmaları,

o Proje ile ilgili verilen ödevlerin incelenmesi ve tartışılması,

o Kitap okuma toplantıları,

o Müzik dinleme toplantıları,

o Film izleme toplantıları,

o Fotoğraf konusunda katılımcıların hazırlayıp sunacağı seminer toplantıları,

o Belgesel Fotoğraf ve foto-röportaj tartışmaları ve incelemeleri.


ARŞİV