Gazeteyle okur arasındaki köprü: DAĞITIMCILAR

Dijital dünyada hâlâ varlığını sürdüren basılı medya, birçok çalışanın gelir kaynağı olmaya devam ediyor. Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü’ne özel, bizi okurla buluşturan dağıtım ekibimizle konuştuk

08 Ekim 2020 - 11:07

Her yıl 11 Ekim tarihinde kutlanan Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü, okurlara bilgiyi ulaştırma noktasında büyük önem taşıyor. Basılı medyanın giderek azaldığı, dijitalleşmenin hâkim olduğu günümüz şartlarında, gazete dağıtıcıları bu geleneğin sürmesi gerektiğini vurguluyor.Gazete Kadıköy’ü 21 yıldır her hafta elinize ulaştıran emektar bir dağıtımcı ekibimiz var. Her cuma sabahın erken saatlerinde yollara düşüp en kısa sürede gazetemizi siz okurla buluşturmak için çabalıyorlar. Biz de Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü’nü vesile bilip onlarla birlikte bir dağıtım gününü geçirdik, düşüncelerini dinledik.

“DAĞITIM GELENEĞİ DEVAM ETMELİ”

Yaklaşık altı yıldır gazetemizde dağıtım ağı sorumlusu olarak görev yapan Mehmet Gündoğdu, gazetenin çok sayıda insana ulaşmasının olumlu bir sonuç olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Gazeteler ne kadar internet ortamında okunursa okunsun, elde okumak farklı bir his. Ayrıca herkesin interneti kullanma imkânı olmayabilir. Gazetemiz güncel olayları değerlendiren ve etkinlikleri haber veren bir gazete olduğu için okur kitlemiz çok ilgili. Dağıtımda en çok zorlandığımız nokta hava şartları oluyor. Karşılaştığımız herhangi bir sorun olursa hızlı bir şekilde çözüm buluyoruz. Gazetenin insanlara sorunsuz bir şekilde ulaşması bizim için önemli. Gazete dağıtım geleneğinin devam etmesini istiyorum, insanlar buna sahip çıkmalı.”

“EN HIZLI ŞEKİLDE ULAŞTIRMAK GEREKİYOR”

Dağıtım ekibinde şoför olarak görev yapan Sami Gülerli ise, “Yaklaşık üç yıldır Gazete Kadıköy’ün dağıtım ekibinde görev yapıyorum. Söz konusu yazılı basın olunca bilgiyi en hızlı şekilde halka ulaştırmanız gerekiyor. Bu sebeple erkenden uyanıp işimizin başında oluyoruz. En büyük temennim insanların bol bol okumasıdır. Gazeteyi hazırlayıp bu aşamaya getiren herkesin emeğine sağlık.” diyor.

“HALKIN NABZINI TUTUYORUZ”

Yaklaşık bir yıldır Gazete Kadıköy’ü meydanlarda halka ulaştıran üniversite öğrencisi Esin Yönden ise göreve 23 Nisan sayısıyla başlamış. Yönen, “İki haftada bir dağıtım için öğrenciler arasında yer değiştirerek bu işi sürdürüyoruz. Seçim zamanlarında insanlardan çok güzel tepkiler alıyoruz” diyor ve devam ediyor: “Pandemi sürecinde sağlık açısından bazı zorluklar yaşadık. Ufak tefek sorunlar yaşasak da insanlarla konuşarak bunları çözüyoruz. Gazete dağıtımı için böyle özel bir gün olması beni çok mutlu ediyor. Çünkü hem halkın nabzını tutuyoruz hem de bilgi paylaşıyoruz. İnsanlar bize gazetenin içeriğini soruyor. Bu nedenle gazeteyi okuyup içeriğini bilmek çok önemli.”

“BİZE EK GELİR KAZANDIRIYOR”

Yaklaşık altı senedir gazete dağıtımı yaptığını belirten Denizcan Sarıkaya da, “Kadıköy’de dağıttığımız gazeteler genelde hızlı tükeniyor. Okurlardan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Üniversite öğrencisi olduğumuz için yaptığımız bu iş, bize ek gelir kazandırıyor. Bir gazetenin dağıtımında bulunmak aynı zamanda bilgi dağıtımında bulunmak anlamına geliyor. Bu ekipte bulunmak benim için mutluluk verici.” diyor.

“KAPIŞ KAPIŞ GİDİYOR”

“İnsanlar bizden gazete alırken genellikle içeriği çok merak ediyorlar” diyen Şilan Delipalta ise “Yaklaşık iki yıldır bu ekipte çalışıyorum. Özellikle şu an dağıtım yaptığımız Rıhtım bölgesi, esnafın gazeteye ilgi duyduğu ve bizi sevdiği bölgelerden biri. Burada gazete kapış kapış gidiyor diyebilirim. Çünkü insanların belediye ve Gazete Kadıköy ile kurmuş olduğu bir bağ var. Bu sebeple sevilen bir yayın. Özgür basın ve düşünceye vurgu yapan bu özel günü içten bir şekilde kutluyorum” diyor.

“TEBESSÜM BİZİM İÇİN HER ŞEYE BEDEL”

Yaklaşık bir senedir dağıtım ekibinde olduğunu söyleyen Doğukan Gürbey de şunları söylüyor: “Genellikle üniversiteden zaman buldukça ek gelir amaçlı bu işi yapıyorum. İnsanlara böylesine güzel bir iletişim aracını sunmak, onları mutlu etmek benim için güzel bir deneyim oluyor. İnsanlara ilgi çekici bilgiler ulaştırmak çok keyifli. Aslında çift taraflı bir iletişim var diyebiliriz. İnsanların gazeteyi alırken verdikleri tebessüm, bizim için her şeye bedel.”


ARŞİV