Gazhane'de şenlik zamanı

​Müze Gazhane, haziran ayında 2 farklı ücretsiz şenliğe ev sahipliği yapıyor

28 Mayıs 2024 - 16:25

Gazhane Çevre Gönüllüleri, İYİ Sosyal Kooperatif ve Yeryüzü Ekoloji Kolektifi’nden oluşan “Gazhane Müşterek”,  “Yine / Yeni / Genç” diyerek bir şenliğe daha hazırlanıyor. Bu kapsamda 1 Haziran 2024 Cumartesi günü, Müze Gazhane’de Gazhane Şenliği’nin 11.’si yapılacak. Ücretsiz şenlikte, 5’i çocuk atölyesi olmak üzere toplam 19 atölye olacak.   Müzisyenler için özgürce müzik yapabilecekleri bir açık sahne kurulacak, bu sahnede 8 farklı türde konser olacak. Şenlikte ayrıca şiir söyleşisi olacak, dans performansı sunulacak, Gazhane tarihini anlatan alan gezisi yapılacak ve vegan piknik masası kurulacak.

İLERİ DÖNÜŞÜM GÜNLERİ

Müze Gazhane’deki bir başka etkinlik ise Upcycle İstanbul Art & Design Festival olacak. Türkiye'nin ilk ileri dönüşüm festivali, bu yıl Dünya Çevre Günü’nü de kapsayacak şekilde 5 Haziran Çarşamba günü başlayıp, 9 Haziran Pazar akşamı sona erecek. İleri dönüşümü odağına alan, sosyal etkisi yüksek, çevre dostu festivali Upcycle İstanbul Art and Design Festival; ziyaretçileri ile üçüncü kez 5 gün boyunca ücretsiz olarak buluşacak. Yaratıcı yeniden kullanım anlamına gelen upcycle kavramını odağına alan festival, herkesi sanatın verdiği ilham ile ileri dönüşüm hareketine katılarak tüketim alışkanlıklarının yarattığı çevresel etkiyi birlikte sorgulamaya davet ediyor. 

Sosyal etki platformu Upcycle İstanbul’un; İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. destekleriyle hayata geçirdiği festival,"İleri Dönüşüm Hareketine Sen De Katıl" çağrısını taşıyor. Sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri, sanatçıları, tasarımcıları, halkı ve medyayı interaktif bir şekilde eyleme dahil eden Upcycle İstanbul Art and Design Festival; bu sene de sorumlu tüketim temasını sahipleniyor. Tüketim alışkanlıklarının kaynakları sınırlı olan dünyada yarattığı etkiyi fark ettirmeyi, ileri ve geri dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydaları üzerine hep birlikte düşünmeyi amaçlayan festivalde; sürdürülebilirlik konusunda ilham veren sanat eserleri, atıklara ikinci şans veren tasarımlar, kısa film gösterimleri, çeşitli söyleşi ve atölyeler yer alacak. 

Festival kapsamında; Tetra Pak karton içecek atıklarından geri dönüştürülerek oluşturulan özel bir malzeme ile üretilen sahne, stantlar, yönlendirmeler, panolar, festivalin ilk yılından beri aynı malzemelerin elden geçirilmesiyle tekrar tekrar kullanılıyor. Ayrıca kağıt israfını engellemek için de görevli isimlikleri atık kumaşların ileri dönüşümü ile hazırlanıyor. 


ARŞİV