Geçmişte kalan kartpostallı bayramlar…

Bu bayram geçmişe küçük bir yolculuk yapalım ve kartpostallı bayram kutlamalarını hatırlayalım istedik

29 Nisan 2022 - 09:43

Yaşı 40 ve üzeri olanlar bilir. SMS’lerden, akıllı telefonlardan ve sosyal medya uygulamalarından önce sevdiğimiz insanların bayramlarını kartpostal göndererek kutlardık. Bayram öncesinde şehrin muhtelif yerlerinde kurulan kartpostal sergileri yediden yetmişe gelip geçeni tutsak ederdi. Kadıköy’de konservatuar binasının ve PTT’nin önünde açılan sergiler semtin en çok hafızada kalanları. Bayramdan birkaç hafta önce açılan sergilerde kartların yanında beyaz zarflar da hediye verilirdi. Kartpostal çeşitleri arasında sanatçılar, manzaralar, tarihî ve turistik yerler, çocuklar, hayvanlar, köy hayatı ve şehir manzaraları ile elbette çiçekler önemli yer tutardı. 

Eğer adres defteriniz de yanınızdaysa satın aldığınız kartpostalları yazmak için sahildeki çaycılardan birine ya da PTT’nin bankosuna yerleşir sevgili, sayın ile başlayan kartları özellikle mavi tükenmez kalemle yazmaya koyulurdunuz. Tükenmez kalemle yazılırdı çünkü kart ile mektup pulu arasında fiyat farkı vardı ve kartı zarfa koymadığınızda daha ucuz olurdu. Haliyle zarfa konulmayan kartpostal herkes tarafından okunmaya ve ıslanmaya hazır demekti.

Yıllar var ki kartpostal sergileri de açılmıyor, kartpostal da gönderilmiyor. Postacılar gelirken kimse onlara selam vermiyor çünkü postacılar da artık faturalar ve mahkeme celbi dışında bir şey getirmiyor. Bayram vesilesiyle Kadıköy sahaflarını gezip, evlerde kutuları biraz karıştırıp eski kartpostalları hatırlayalım ve hatırlatalım istedik.

Bayramınızı kutluyor, her gününüzün bayram sevinci içinde geçmesini diliyoruz.

 

Bayramlar tüm aile için candan kutlanır, sağlık, mutluluk dolu günler temenni edilirdi
Kırmızı gül, bayram, yılbaşı ve her türlü özel günün vazgeçilmez kartpostalıydı. Ve birine kırmızı gül kartpostalı geldiğinde meraklı bakışlara sorular eşlik ederdi

 

Çocuk ve hayvanlar en çok satılan ve gönderilen kartpostallar arasındaydı
Bu kadar üzgün bir çocuk resmi ile iyi dilekleri bağdaştıramıyor olsak bile “ağlayan çocuk” klasik kartpostallardan biriydi
1965 yılında Milano’dan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığına gelen bir kart

 

 


ARŞİV