Gençler bu binada sanat yapacak

Kadıköy Belediyesi Acıbadem’de bulunan bir asırlık tarihi köşkü aslına uygun restore ederek Gençlik Sanat Merkezi’ne dönüştürdü. Merkez 26 Ekim’de açılacak

20 Ekim 2016 - 15:48

Erhan DEMİRTAŞ
Acıbadem Mahallesi Nazifbey Sokak’ta bulunan tarihi Özdemiroğlu Mektebi binası, Kadıköy Belediyesi tarafından satın alınıp aslına uygun olarak yenilendi. Geçtiğimiz yıl restorasyon çalışmalarına başlanan bu köşk artık Gençlik Sanat Merkezi olarak hizmet verecek. 26 Ekim Çarşamba günü kapılarını açacak olan Gençlik Sanat Merkezi müzik, drama dallarında eğitim ve etkinliklere ev sahipliği yapacak.

UZMAN EĞİTMENLER DERS VERECEK
Kadıköy Belediyesi’nin faaliyete geçirdiği Gençlik Sanat Merkezi iki sanat dalında vereceği eğitimlerle, 14 yaş ve üstü Kadıköylü gençleri çatısı altında toplayacak. Proje danışmanlığını Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın yürüteceği merkezde; müzik ve drama alanlarında, Türkiye’nin tanınmış ve konusunda uzman eğitmenleri yer alacak. Gençlik Sanat Merkezi’nde; Klasik Türk Müziği dersleri İncila Bertuğ, keman dersleri Buket Ökten; perküsyon dersleri Engin Gürkey;  bağlama dersleri Ali Kazım Akdağ,  gitar dersleri Doç. Sinan Erşahin, drama dersleri ise Doç. Selen Korad Birkiye tarafından yürütülecek.

İKİ PROGRAMLI EĞİTİM
Gençlik Sanat Merkezi’nde “Gençlik Sanat Atölyeleri” ve “Gençlik Sanat Eğitimleri” adıyla iki eğitim programı uygulanacak. Ön kayıt ve mülakat yöntemi ile öğrenci alacak olan ve 3 aylık periyodik atölyelerden oluşacak “Gençlik Sanat Atölyeleri” programı içinde; Kadıköy Gençlik Orkestrası Atölyesi, Klasik Türk Müziği Atölyesi, Gitar Atölyesi, Bağlama Atölyesi, Keman Atölyesi, Vurmalı Çalgılar Atölyesi, Çalgı Bakım Ve Onarım Atölyesi, Kadıköy Gençlik Korosu Atölyesi ve Drama Atölyesi adlarıyla 9 farklı atölye usta eğitmenler tarafından yürütülecek. Haftada bir gün ve 3 saatlik dilimler halinde gerçekleşecek atölyelerin yanı sıra etüt ve pekiştirme çalışmaları yapılacak.
Yaygın sanat eğitimi yapacak olan ve başvuran tüm Kadıköylü gençlerin müzikle ve drama ile buluşacağı “Gençlik Sanat Eğitimleri” programı ise üç aylık periyotlar halinde 8 branşta gerçekleşecek. Keman, flüt, ud, perküsyon, gitar, piyano, bağlama ve drama dallarında gerçekleşecek eğitim çalışmaları alanlarında uzman sanatçı eğitmenler tarafından yürütülürken, tarihi bir atmosferde katılımcılarına hizmet verecek. Haftada bir gün ve 3 saatlik dilimler halinde gerçekleşecek eğitimlerin yanı sıra etüt ve pekiştirme çalışmaları yine Gençlik Sanat Merkezi dersliklerinde yapılacak.

ASLINA UYGUN RESTORE EDİLDİ
Uzun yıllar boyunca çeşitli işlevlerde kullanılan ve son yıllarda harabe haline gelen bina Kadıköy Belediyesi tarafından satın alınarak yeniden hayata döndürüldü. Kadıköy Belediyesi tarafından Gençlik Sanat Merkezi olarak halka açılan tarihi konak 100 yılı aşkın süre sonra 26 Ekim 2016 günü yeniden öğrencileri ile buluşmuş olacak.
Aslına uygun olarak yenilenen ve mobilya tasarımı gerçekleştirilen bina 673 metrekare bahçe alanı ve yaklaşık 180 metrekare kullanım alanına sahip. 4 katlı ve ahşap yapısı korunarak yenilenen binada 6 derslik, 3 etüt odası, 90 izleyici kapasiteli performans salonu, sergi salonu, konferans alanları, kitaplık, müzik ve film arşivi bulunuyor. Haftanın 6 günü 10.00 ile 20.00 arasında kapıları tüm yurttaşlara açık olacak merkezin,  eğitimleri hafta sonu 12.00 - 20.00 ve hafta içi 16.00  - 20.00 saatlerinde gerçekleştirecek.

SANATLA BULUŞMA NOKTASI
Kadıköylü gençlerin alternatif sosyal mekânı olacak olan Gençlik Sanat Merkezi’nde müzik ve drama alanında uzmanlaşmış bir kitaplık, müzik dinleme odası ve bir seminer salonu da yer alacak. Sanata dair her şeyin yer alacağı Gençlik Sanat Merkezi’nin tarihi atmosferi içinde, usta sanatçılarla söyleşiler, sanat dalları ile ilgili seminer ve paneller, atölyeler ve sanat eğitimlerine katılan öğrencilerin hünerlerini sergileyeceği gösteriler yer bulacak. Tarihi binanın içinde yer alacak olan performans salonu ve sergi salonu da günün her saati Kadıköylülerin ziyaretine açık olacak. Tüm eğitim periyotlarının sonunca katılımcılara katılım sertifikası verilecek.

 
GENÇLERİ NASIL BİR EĞİTİM BEKLİYOR?
* Gençlik Sanat Merkezi’nde “Gençlik Sanat Atölyeleri” ve “Gençlik Sanat Eğitimleri” adıyla iki eğitim programı uygulanacak.
* Toplam 9 atölyenin gerçekleştirileceği merkezde gitar, bağlama, keman ve vurmalı çalgılar ve drama atölyeleri yapılacak.
* Atölyelerde verilecek eğitimler ücretsiz olacak. Haftada bir gün 3 saat ders verilecek atölyelere kayıt olmak isteyenler yapılacak mülakattan sonra eğitime kabul edilecek.
* Atölyelerin yanı sıra etüt ve pekiştirme çalışmaları yapılacak.
* “Gençlik Sanat Eğitimleri” programı ise üç aylık periyotlar halinde 8 branşta gerçekleşecek.
* Kadıköy’de ikamet eden 14 yaş üstü tüm Kadıköylü gençlerin başvurabileceği atölye ve sanat eğitimi programları toplamda 17 branşta öğrenci kabul edecek.
* 24 Ekim - 4 Kasım tarihlerinde ön kayıtların alınacağı Gençlik Sanat Merkezi’nde 5 - 6 Kasım tarihlerinde ise mülakatlar yapılacak. 7 Kasım Pazartesi günü ilk dersler başlayacak.

“HAYATA ESTETİK BAKMAYI ÖĞRETECEĞİZ”
Gençlik Sanat Merkezi’nin proje danışmanlığını Prof. Dr. Cihat Aşkın yürütecek. Çocukların müzik estetiği ile tanışmasında önemli projelere imza atan Aşkın ile Gençlik Sanat Merkezi’nde nasıl bir eğitim uygulanacağını ve projenin detaylarını konuştuk
Gençlik Sanat Merkezi’nde yürütülecek çalışmalar hakkında fikirleri paylaşan Aşkın, “Gençlerin sanatla buluşması benim hayatımın en büyük projelerinden biri. Özellikle çocuklarla yaptığım sanatsal çalışmalar meyvesini vererek gençleri oluşturdu” diyor.

* Gençlik Sanat Merkezi projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gençler bizim umudumuz. Sosyal bilinç aşılamak için gençlerimize yatırım yapmak en büyük görevlerimizden biri. Sanat ise insanlarını yarınlarını aydınlatan bir ışık. Gençlerin sanatla buluşması benim hayatımın en büyük projelerinden biri. Özellikle çocuklarla yaptığım sanatsal çalışmalar meyvesini vererek gençleri oluşturdu. Gençlerin kendi yaşadıkları mekanlarda sanat ve sosyal projeler ile haşır neşir olması gerekiyor. Bu onlarda çevre bilinci yaratarak geleceğe sahip çıkmalarını gerektiren bir durum.

* Gençlik Sanat Merkezi’nde verilecek eğitim, gençlerin hayatını ne ölçüde belirleyecek?
Bizim öncelikli amacımız sanatçı yetiştirmek değil, zira bu işi zaten yapan kurumlar var. Ama öncelikli olarak gençlerin sanatsal bakış açısıyla tanışmaları önemli. Bu şekilde hayata bakan insanlar bir çiçek dahi koparamazlar. Daha iyi birey ve vatandaş olabilmek ve yaşadığımız dünyaya katma değer katabilmek için Gençlik Sanat Merkezi’nde gençlere hayata güzel ve estetik bakmayı öğreteceğiz. Bunu yaparken onların duygu ve düşüncelerini performanslarla ifade etmelerini sağlamayı ve ‘yaparak öğrenme’ modelini uygulayarak, onların daha çok üretim kültürüne sahip çıkmalarını öngörüyoruz.

“KADIKÖYLÜ GENÇLERİ BEKLİYORUZ”
* Avrupa ülkelerinde gençlerin yeteneklerini ortaya çıkaran kurumlar mevcut. Ama ülkemizde bunun tam olarak uygulanmadığını görüyoruz. Bu proje diğer belediyelere ya da kurumlara örnek olabilir mi?
Ülkemizde özellikle yerel belediyeler bu tip faaliyetlere kısmen başladılar. Belediyelerin imar, iskân veya çevre hizmetleri dışında sanat ve eğitim alanında hayata geçirdiği projeler de önemli. Avrupa’da yerel belediyecilik artık bu alanda daha fazla söz sahibi oluyor. İnsanlar kültür ve sanatı yaşamlarının her anında hissediyorlar. Bunun Türkiye’de belediyeler tarafından daha fazla yaşatılması ve uygulanması gerekiyor.  Benim buradaki rolüm özellikle kültürü üreterek ithal etmek değil, kendi kuvvetimizle yaratılan bir kültür oluşturmak. Kent kültürünü ancak bu gibi kurumlarla oluşturabiliriz. Kadıköy Belediyesi’nin bu alanda atmış olduğu adım pek tabii özendiricidir, ancak bunun devam ettirilmesi ve kurumsallaşması için daha fazla Kadıköylü genci merkezimize çekmeyi amaçlıyoruz.

* Gençlik Sanat Merkezi’nde uygulanacak eğitimi nasıl bir içeriğe sahip olacak?
Her tür müziğin temsil edileceği atölyelerimizde Türk Müziği, Bağlama ve Gitar Atölyeleri, Drama atölyesi, Keman ve Oda Orkestrası Atölyeleri, Koro, Vurmalı çalgılar ve Çalgı Tamir atölyeleri verilecek. Eğitim sürelerini 3 aylık süreler halinde tasarladık.  Dönem sonunda katılımcılar mutlaka bir performans gösterip ve katılım belgelerini alacaklar.

Çocuklar ve gençlerin sanatla, müzikle, tiyatro ile büyümesi ve gelişmesi sizin için ne anlam ifade ediyor?
İnsanların gelişmesi için sanat bir anahtardır. Sanat yoluyla insanlar düşünmeyi, öğrenmeyi, algılamayı ve hayatı güzelleştirmeyi öğrenirler. Hayata güzel bakmak ancak sanat yoluyla olabilir. Sanatla uğraşan gençler demokrasi ve çok seslilik kültürüne sahip çıkarlar ve daha güzel bir dünya yaratırlar.

 

ARŞİV