Gençler Flört Şiddetini Tanıyor

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı Flört Şiddeti Farkındalık Atölyeleri devam ediyor. Üniversite öğrencileri ile başlayan atölyeler lise öğrencilerinin katılımı ile sürüyor.

22 Mart 2018 - 12:30

Kadıköy Belediyesi Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi “Flört Şiddeti Farkındalık Atölyesi” düzenliyor. Atölye, gençlerin sosyal ve duygusal ilişkilerindeki şiddeti tanımalarını ve güvenli ilişkiyi öğrenmelerini amaçlıyor. Toplumsal cinsiyet, şiddet ve şiddet türleri ve güvenli ilişki üzerine çalışmaya katılanlarla birlikte tartışılıp herkesin fikirlerini ortaya koyduğu interaktif grup çalışması şeklinde yapılan atölyenin dördüncü oturumunun misafirleri; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Kulübü İnsan Hakları Komisyonu öğrencileriydi.

65 ÖĞRENCİ KATILDI

Avukat Aysu Melis Bağlan ile Psikolog İlkay Gedik’in konuşmacı olduğu atölyede, toplumsal cinsiyet, şiddetin türleri, flört şiddeti ve güvenli ilişki masaya yatırıldı. Katılımcılara bu kavramlar hakkında aydınlatıcı bilgiler verildi. Katılımcılar, toplumsal cinsiyet ve flört şiddetinin yer aldığı reklam ve kısa film gösterimi ile de edindikleri bilgileri pekiştirdi. Avukat Aysu Melis Bağlan, “İlk atölye 13 Şubat’ta gerçekleşti. Şu ana kadar dört farklı üniversiteden 65 öğrenci katıldı. Aslında flört şiddetinin tanımını yapmak ve tartışmak için toplanıyoruz. Atölyeyi katılımcı bir yöntemle yapıyoruz. Kişisel deneyimlerini ve fikirlerini paylaşanlar oluyor. Atölyede örneğin; kadın denildiği zaman ilk akıllarına gelenin ne olduğunu soruyoruz. Verdikleri cevaplar üzerinde konuşuyoruz ve cevapları sorguluyoruz. Kız çocuğunun pembe, erkek çocuğunun da maviyle özdeşleştirildiği, Ali’nin ata binip, Ayşe’nin ata bakması gereken süreci karşılıklı olarak tartışıyoruz.” diye konuştu.

“İKİ TARAF DA EŞİT ŞİDDET UYGULUYOR”

Psikolog İlkay Gedik ise; toplumsal cinsiyeti, şiddetin türlerini, güvenli ilişkiyi ve doğru bilinen yanlışları katılımcılara sorduklarını söyledi. İlkay Gedik, “Onlardan gelen bilgiler doğrultusunda örneğin toplumsal cinsiyetin, psikolojik şiddetin ve ekonomik şiddetin tanımını yapıyoruz. Şiddetin döngüsünü anlatıyoruz. Ergenlikte ortaya çıkan bir şiddet türü olan flört şiddeti üzerinde duruyoruz.  Araştırmalara göre flört şiddetinde her iki taraf da birbirine eşit derecede şiddet uyguluyor. Dinamikleri biraz farklı.” diye konuştu.

“FARKINDALIK KAZANDIM”

Atölyenin katılımcılarından Buse Çalışkan, şiddet türlerini bildiğini ama neleri kapsadığını tam anlamıyla atölyede öğrendiğini dile getirdi. Buse Çalışkan, “Örneğin kıskançlığın da şiddet göstermenin yollarından biri olabileceğini atölye sayesinde öğrendim. Farkındalık kazandım” dedi. Elif Sena Güvenç ise şiddetin ne olduğunu tanımak için çok iyi bir atölye olduğuna değindi.

“DAVRANIŞLARIMIZ ŞİDDET İÇERİYORMUŞ!”

Güvenç, atölyede edindiği bilgiler ışığında, günlük hayatta sergilediği birçok davranışının da şiddet içerdiğini öğrendiğini söyledi. Ayyüce Tekeli de “İlk öncelikle atölyenin ortamı çok samimi. Atölye, açıkçası arkadaşlarıma psikolojik şiddet uyguladığımı fark etmemi sağladı. Buradan edindiğim bilgiler kendimi sorgulamamı sağladı. Artık davranışlarıma daha dikkat edeceğim.” diye konuştu.

"LİSELERDEN GELECEK BAŞVURULARI BEKLİYORUZ"

Kadıköy Belediyesi Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi'nde şu ana kadar düzenlenen 7 atölyeden 94 öğrenci faydalandı. Üniversite öğrencileri ile başlatılan atölye çalışmaları, Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvuruda bulunan liselerle sürdürülüyor. “Flört Şiddeti Farkındalık Atölyesi” ne katılmak isteyen okul yada öğrencilerin Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi'ne başvurması yeterli. Atölyenin sonunda katılımcıların; şiddeti ve şiddet içeren davranışları tanımasını, toplumsal cinsiyet rollerinin değişilebilir olduğunu, duygusal ilişkilerde iyi ve güvende hissetmenin herkesin hakkı olduğunu öğrenmelerini amaçladıklarını belirten Sosyal Hizmet Merkezi çalışanları özellikle liselilerle çalışmayı çok önemsediklerini ifade ediyor ve lise öğrencileri ile çalışmayı çok önemsiyoruz ve liselerdeki, özellikle Rehber Öğretmenlerden gelecek başvuruları bekliyoruz" diyor.


ARŞİV