Çoğu üniversiteli bir grup genç Tasarım Atölyesi Kadıköy’de düşündü taşındı, konuştu tartıştı, yaptı yapıştırdı ve el emeği göz nuru kuş yuvalarını ağaçlara kavuşturdu!
Eylül BİROL
Kentsel farkındalık yaratan Kadıköy’ün çalışkan tasarım atölyesi TAK, yaratıcı projelerine devam ediyor. TAK’ın içinde gönüllü çalışan gençler de Kadıköy’e ve kente dair hayallerini kolektif emekle gerçekleştirmeye…
TAK’ta bulunan gençlerin aklına, kentsel dönüşümün sadece insan yaşamını değiştirmediği ve canlıların da bundan etkilendiği fikri düşüyor. Bu düşünce daha önce kedi, köpek yuvaları üreten ve bunun yaygınlaşmasını sağlayan TAK gönüllülerinin “kuş yuvaları projesini” oluşturmasına yol açıyor. İstanbul çevresindeki göç sorununu hesaba katan gençler, özellikle Kadıköy çevresinde bulunan küçük kuşlara yardım eli uzatmaya karar veriyor.
KOLEKTİF EMEK
Proje için internetten çağrılar yapılıyor ve 20 kişilik gönüllü ekibi hummalı bir çalışmaya başlıyor. Ekipten 9 ayrı kuş yuvası önerisi geliyor. Maketler ve çizimlerle bu öneriler sunuluyor. Ancak işlerin daha seri yürümesi ve üretilmesi için içlerinden hızlı üretilebilecek olan tercih ediliyor. Ölçüm, tasarım derken proje aşamasından uygulamasına kadar ortak bir emekle yuvalar yapılıyor.
Ve hafta sonu geldiğinde projenin içinden Batur, Harun, Abdullah, Altuğ, Enver, Kübra, Bender ile bir adet merdiven ve kuş yuvaları Fenerbahçe Parkı’na doğru yola çıkıyor. Ağaçların tepesine kuşların yuvasını takan gençlere ise belediye çalışanlarından Kadıköy halkına gelen geçen herkes teşekkür ediyor. İşin gönüllülük esasıyla yapılması ise herkesin gönlünü fetheden önemli bir ayrıntı.
Kuş yuvaları yapılırken herkes projenin detaylarını aktarıyor. Mimar ve yükseklisans öğrencisi olan Kübra “Projenin bu kadar güzel olmasının sebebi, ilk aşamasından uygulamasına kadar hepimizin emeğinin geçmesi” diyor. Abdullah da yaptıklarını ayrıntılı bir şekilde kameraya kaydediyor ki daha çok kişi gelsin ve gönüllülük artsın. “Yani şimdi bu kuş yuvalarını taktıktan sonra ekip dağılacak mı?” sorusuna Batur, “Hayır çizimleri belediyeye gönderip belediye üretimine devam etsin istiyoruz. Yemlik ve suluk da yapmayı planlıyoruz. Hem sadece hayvanlarla ilgili değil; tarihi binalarla, atıl bırakılmış alanlarla ilgili de çalışmalarımız var. İnsanların görmelerini sağlayıp onların da katkı sunmasını sağlıyoruz. Herkes bu projelere gönüllü olarak katılabilir veya fikirlerini sunabilir.” diye yanıt veriyor.