İstanbul’un farklı liselerinde okuyan gönüllü gençler, kardeşleri yerine koydukları Kadıköylü çocuklarla ‘Küçük Eller Büyük Hayaller Projesi’ne imza atıyor.
Gökçe UYGUN
FOTOĞRAFLAR: Sinem TEZER
Kadıköy Belediyesi’nin çocuk etüt merkezlerini biliyorsunuz.... Dumlupınar, Fikirtepe, Eğitim ve Rasimpaşa mahallelerinde ikamet eden çocukların eğitim ve öğretimlerine katkıda bulunmak, boş zamanlarını değerlendirmelerine yardımcı olmak için hizmet veriyorlar. Koridorlarını, sınıflarını her daim pırıl pırıl çocukların heyecanla doldurduğu, derslerin yapıldığı bu etüt merkezlerinde, bugünlerde farklı ve özel bir proje yürüyor. Normalde 10-12 yaş arası çocukların gelip gittiği bu merkezlerde, çocuklara bu kez gönüllü abi ve ablaları da eşlik ediyor. Peki kim bu gönüllü gençler ve çocuk etüt merkezlerinde ne yapıyorlar? Yanıt “Küçük Eller Büyük Hayaller Projesi”nde... Projeyi Türkiye'nin ilk 18 yaş altı derneklerinden biri olan ve üyelerini İstanbul'daki 67 ayrı liseden öğrencilerin oluşturduğu İstanbul Gençlik Platformu Derneği İstanbul Gençlik Platformu Derneği yürütüyor.
LİSELİLER, KADIKÖYLÜ MİNİKLERLE...
Nedir bu proje, neler yapılıyor derseniz... Amaç gönüllü lise öğrencilerini ilköğretim öğrencileriyle buluşmasını sağlamak... Bu kapsamda İstanbul'daki 14 farklı okuldan 15-18 yaş arasındaki 32 gönüllü genç, Kadıköy 84 çocukla buluşuyor. Kadıköy Belediyesi’nin çocuk etüt merkezlerinde haftasonları eş zamanlı olarak gerçekleşen bu buluşmalarda, gönüllü öğrenciler, 4. sınıf öğrencisi kardeşleriyle sohbetler ediyor, resimler çiziyor, oyunlar oynuyor, hayaller kuruyor, gezilere katılıyorlar. Geçirilen bu eğitici ve eğlenceli zamanlar sayesinde miniklerin “oyun ve akrandan öğrenme” yoluyla gelişimleri sağlanıyor. Gerçekleştirilen etkinliklerin temaları ise çeşitli; çocukları kimi zaman haklarını öğreniyorlar, kimi zaman cinsiyet eşitliğini, kimi zaman da özgüven ve yaratıcılık kavramlarını deneyimliyorlar.
DERS DEĞİL OYUN!
Projenin yürütücüsü, İstanbul Gençlik Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Arınalp, “Bizden küçük kardeşlerimize rol model olmamız gerekiyor. Bu nedenle bu projeyi yürütüyoruz. Şuan pilot uygulamasını yapıyoruz Kadıköy'de. Daha sonra yaygınlaştırarak, sürdüreceğiz” açıklamasını yapıyor. Projeyi önce bir okulda yapmayı planladıklarını ancak Kadıköy Belediyesi'nin etüt merkezlerini duyunca burayı tercih ettiklerini anlatan Arınalp, “Bu etüt merkezleri çok hoşumuza gitti. Okul ortamı haricinde bir yer olması hoşumuz gitti. Okul binasının o kısıtlayıcılığından kaçınmış olduk. Çünkü biz çocuklara ders vermiyoruz. Onlara birşeyler öğretiyoruz elbette ama bunu oyunların içine yedirilmiş şekilde yapıyoruz ki daha eğlenceli bir şekilde benimseyebilsinler...” diyor. İstanbul Gençlik Platformu Derneği Onursal Başkan Doğa Can Coşar da projeye katılan gönüllü gençlerin, hiçbir çıkar beklemeden Kadıköylü çocuklara abi-ablalık etmesinin önemine dikkat çekerek, “Onlar sadece içinde yaşadıkları toplum için çalışıyorlar. Türkiye’de maalesef sınıflar arası uçurum var. İnsan bireysel değil toplumsal bir varlık. Ama biz bunu unutup sadece kendi ait olduğumuz sınıfın kalkınması için çabalıyoruz. Ancak Kadıköy gibi Türkiye'nin en yaşanabilir ilçesi seçilen bir yerde bile dezavantajlı grupta olan çocuklar var. Buna dikkat çekmek istiyoruz” diye konuşuyor. Küçük Eller Büyük Hayaller Projesi'nin Türkiye'deki genç nüfusu harekete geçirmede öncü olacağına inanan Coşar, şunları söylüyor; “Biz bugün bu gençlere yol açıyoruz. Bu minikler, büyüyüp de lise çağına gelince onlar da kendilerinden küçüklere örnek olacaklar. Bu bir bayrak yarışı... Bizlerin yaktığı bu ateş umarım tüm Türkiye'ye ilham verir. Çünkü artık Türkiye’deki gençlerin bazı şeylere kulağını, ağzını kapamaması gerek!”
ÇOCUKLAR HEVESLE GELİYOR
Kadıköy Belediyesi Çocuk Etüt Merkezleri Proje Koordinatörü Kadim Fırat ise liseli öğrencilerin bu projesinden büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, “Amacımız, bu gençlerle elele vererek topluma yararlı şeyler yapmak. Gençlerin bu projesi, bizim çocuk etüt merkezlerimizdeki
eğitim-öğretimi bütünlüyor. Çocuklar da çok mutlu. Etkinlikler, etüt merkezindeki ders saatleri dışında olmasına rağmen, seve seve, heyecanla geliyorlar. Demokratik bir ortamda fikirlerini ifade etme şansı buluyorlar” görüşünü ifade ediyor.
HEDEF ÖZGÜVEN...
Koç Holding, Borusan Kocabıyık Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı’nın destekleriyle, Kadıköy Belediyesi ile Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı işbirliğinde yürütülen Küçük Eller Büyük Hayaller Projesi kapsamında gerçekleştirilmekte olan etkinliklerde temel gaye çocukların özgüvenlerinin arttırılması... 2 Mart'ta başlayan proje, 11 Mayıs’ta sona erecek.