"Gezegen Arşivleri" açıldı

Albert Kahn’ın “Gezegen Arşivleri” koleksiyonundan yaklaşık 70 bin renkli fotoğraf erişime açıldı. Arşivde 1900’lü yılların başına ait İstanbul fotoğrafları da yer alıyor

26 Ocak 2023 - 13:47

Fransız bankacı ve hayırsever olarak bilinen Albert Kahn, büyük fotoğraf projesi Archives de la Planète’i (Gezegen Arşivleri) başlatan kişi olarak tanınıyor. Dünyadaki binaları ve kültürleri belgelemeye yönelik bir fotoğraf çalışması olarak planlanan Gezegen Arşivleri projesi, 1909’da Kahn’ın Japonya dönüşü sonrası başladı. Kahn, şoförü ve fotoğrafçısı Alfred Dutertre ile iş için Japonya'ya gitti ve yolculuktan birçok fotoğrafla geri döndü. Bu fotoğraf onu tüm dünyanın fotoğraf kaydını toplayan bir projeye başlamaya sevk etti.

22 YIL SÜRDÜ

Albert Kahn, Gezegen Arşivleri’nin amacını insan faaliyetinin zaman içinde kaçınılmaz olarak yok olacak yönlerini açıklamak olarak ifade etti. Jean Brunhes'i proje direktörü olarak atayan Kahn, renkli fotoğrafçılık, oto-krom plakalar ve erken dönem sinematografi için ilk ortamı kullanarak dünyanın farklı noktalarını kayıt altına almaları için her kıtaya fotoğrafçı gönderdi. 22 yıl süren çalışmaların ardından fotoğrafçılar, 72 bin renkli fotoğraf ve 183 bin metre film elde ettiler. Bu görüntüler “Gezegen Arşivleri” olarak bilinen ve 50 ülkenin benzersiz bir tarihsel kaydını oluşturuyor.

İSTANBUL FOTOĞRAFLARI

Albert Kanh’ın 'Gezegen Arşivleri' adlı fotoğraf projesi için dünyanın birçok ülkesine gönderdiği fotoğrafçılarından Stéphane Passet, Auguste Léon ve Frédéric Gadmer, 1912 – 1929 yılları arasında Türkiye’ye geldi. Türkiye’den birçok şehri fotoğraflayan bu fotoğrafçılar sadece şehri ve binaları değil günlük yaşamı da belgelediler. Albert Kahn Müzesi’nin 1990 yılından beri yönettiği koleksiyon birkaç yıl evvel erişime açılmıştı ancak arşiv yeni haliyle fotoğraf severlerle buluştu. Bu görseller, 20. yüzyıldaki insan faaliyetlerinin değerli bir kaydı olarak görülüyor.

Müzenin internet sitesinde yayınlanan fotoğraf ve sessiz filmlerde sadece İstanbul değil Bilecik’ten Edirne’ye, İzmir’den Hatay’a kadar birçok şehir de yer alıyor. Fotoğraf ve videolarda gündelik yaşamdan izler görmek mümkün. 

ALBERT KAHN KİMDİR?

Kahn, 3 Mart 1860'da Fransa'da dünyaya geldi. Kahn'ın annesi 10 yaşındayken öldü ve 1871'de Almanya'nın Alsace-Lorraine'i ilhak etmesinin ardından, Kahn ailesi 1872'de kuzeydoğu Fransa'daki Saint-Mihiel'e taşındı ve burada 1873'ten itibaren Collège de Saverne'de eğitimine devam etti. Kahn 1879'da Paris'te banka memuru oldu. Öğretmeni, ömür boyu arkadaşı olan Henri Bergson'du. 1881'de okuldan mezun olan Kahn, 1892'de o zamanlar Avrupa'nın en önemli finans evlerinden biri olarak kabul edilen Goudchaux Bank'ın ana ortağı oldu. Ayrıca seyahat bursları aracılığıyla yüksek öğrenimi teşvik etti. Kahn, Fransa'nın Nazi işgali sırasında 14 Kasım 1940'ta Fransa'da öldü.

Arşive buradan ulaşabilirsiniz. 

 


ARŞİV