Gezi'nin kelebek etkisi: Dönüşüm Pazarı

Karma Drama’nın tiyatro oyuncuları Damla Özen ve Pınar Cansız, Gezi’nin ikinci yılında “Dönüşüm Pazarı”nı başlattı

05 Haziran 2015 - 10:44

Leyla ALP
Türkiye’yi sarsan ve 21 gün süren Gezi eylemlerinin yıl dönümü farklı etkinliklerle anıldı; Gezi’ye selam verildi. Özgürlük Parkında gerçekleştirilen Her yerdeyiz etkinliği dışında Kadıköy’de de Gezi’ye selam veren Gezi ruhunu rehber edinen bir başka etkinlik vardı. Kadıköy Derici Zeynel Sokakta yapılan Dönüşüm Pazarı…
Kadıköy’de yeni açılan tiyatro Karma Drama’da her ayın son haftası dayanışma için ürünler satışa çıkarılıyor. Oldukça meşakkatli bir işe sıvanan Damla Özen ve Pınar Cansız ile dönüşüm pazarı fikrini konuştuk.
Özen ve Cansız, Soma faciasının ardından dayanışma için ne yapabiliriz diye düşünmüş ve kullanılmayan ya da yeni üretilen eşyalarını geri dönüştürmeye karar vermiş. Giymediğiniz elbise, kullanmadığınız radyo, bakamadığınız çiçek, el emeğiniz çanta ya da kolyenin her ayın son pazarı dayanışma için vitrine konduğu “geri dönüşüm pazarı” fikri böyle doğmuş.
Projede Gezi etkisi ve elbette biraz da kapitalizmin tüketim kültürüne isyan var. Unutmadan söyleyelim aynı pazar Gizem Duman tarafından Kuzguncuk’ta yine bir tiyatro sahnesi olan Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu’nda da yapılıyor.

DAYANIŞMA VE GEZİ RUHU
İlk dönüşüm pazarı Mayıs ayının son Pazar günü Gezi Direnişinin 2. Yılında yapıldı. Bu işin Gezi’nin yıldönümünde olmasını daha doğrusu bu işin tam da kendisini Gezi’ye bağlıyor Damla Özen. “Bütün bunlar Gezi’nin kelebek etkisi” deyip şöyle devam ediyor; “31 Mayıs bireysel devrimlerimiz bireysel dönüşümümüz olarak bizim için özel bir gün. İlk bu geri dönüşüm pazarının çıkışı da bir dayanışma ve bir gezi ruhunu ve bireysel bilinçlenme sonucunda ortak akılla bulduğumuz bir şeydir. O yüzden bu güne denk getirmek istedik. Ne güzel ki her yerdeyiz sloganıyla da çokta paralel oldu. Hep birlikte daha iyi daha güzel bir dünyayı birlikte yeşerteceğiz diye düşünüyorum. “
Peki bu kavanozda toplanan para nereye gidecek? Dönüşüm pazarının desteklediği ya da destekleyeceği sadece tek bir yer yok. İlk destek 6 bin 600 ağacın kesildiği Yırca köylülerine. Damla Özen, Yırca ile dayanışmanın nasıl olacağını ise şöyle anlatıyor:
“Yırca’da kadınlar kendilerine bir kooperatif kurmuşlar ve sabun üretmeye başlamışlar. Biz de ilk günü bir dayanışma yapalım diye düşündük, kentten kırsala da bir köprü olsun. Sürekli oraya gitmek, orada bulunmak, orada bir şey yapmak çok da gerçekçi olamayacağı için biz en azından çorbada bir tuzumuz olsun istedik.”

ÖNCE KADINLAR VE ÇOCUKLAR
Sloganı  “önce kadınlar ve çocuklar” olan dönüşüm pazarında satılan ürünlerle toplanan paralarla Yırca köylülerinden sabun alınacak. Yırca’dan satın alınan sabunlar ve gelecek olan diğer eşyaların satışı ile Ümraniye Kadın Sığınma Evi’nden yiyecek alınacak. Anlayacağınız birbirini hiç tanımayan insanlar üretimleriyle birbirlerine değip dayanışmış oluyor. İstanbul’un eli Yırca’ya değiyor, Yırca’nın sabunu Ümraniye’deki sığınma kadınlarına ulaşıyor. Onların yaptıkları yiyecekler belki de Van’a ulaşacak.  
Peki, dönüşüm pazarında neler var ve kimler ne getirebiliyor? Satış nasıl sağlanıyor?
Ürünün sahibinin getirdiği şeyin maliyetini belirliyor. İsteyen satıştan elde ettiği paranın tamamını, isteyen yarısını dayanışma kavanozuna bırakıyor. Ürünlerin üzerinde fiyatların yazdığı etiketler var. Ve şeffaf bir kavanoz.  Anlayacağınız her şey çok şeffaf.
Damla Özen ve Pınar Cansız bu işin fazla profesyonelleşmesini istemiyor. Büyük bir proje haline gelmesini de. “Bizim elimizden gelen bu kadarı” diyorlar: “Daha büyük şeyleri başkaları yapsın, yapabilir. Biz böyle bir köprü oluşturuyoruz…”
Haziran ayının son haftasında yapılacak Dönüşüm Pazarı hakkında bilgi ve iletişim için: Hasanpaşa Mahallesi, Derici Zeynel Sokak No: 8-A, 34722 Kadıköy / 0532 285 66 66


ARŞİV